跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小學放榜

wenwen, hinhei,

:-( I am offered the seventh choice方樹泉,連正覺蓮舍都入唔到。

我會去嘉福榮真、曾梅千禧、上水榮真叩門。我知六個同學首志願揀嘉福榮真(including longlong),得兩個抽唔中。

各姊妹唔該幫我收收料o丫。

:-( :-( :-( :-( :-(

大宅

Wandy

]朗朗讀華明o個間保良局

大宅

wenwen,

我未派成績前已做好哂份portfolio + 自薦信,星期六上午已放低响校務處以表誠意,當時我見有兩個家長去問詳程,好似話等註冊日後有位至考慮後補。但唔知後補o既意思係第一輪自行收生時 set o左 waiting list 定係呢幾日去叩門o既人先考慮。

大宅

Polly, hinhei and wenwen

曾梅千禧上星期五收o左朗朗,嘉福榮真和于良發仲未有聲氣。正慧本來今日去面試,但我放棄o左。

我覺得于良發個編班試都唔係好重要,以我所知只係將學生質素平均分開六班,所以無話邊班最叻,邊班最差。不過你打電話去問o下學校若果唔參加編班試,學校會點安排。

朗朗間幼稚園 so far 有 28 人入o左于良發。

大宅

hinhei,

考筆試 (寫中文生字、默英文、中英文重組句子)

考口試
What is your name?

How old are you?

問父母職業
老師又問朗朗咩係家庭主婦
問佢平日鐘意做乜?

大宅

hinhei,

longlong 話默 apple、dog、上學、書包。

中英文重組句子各兩句

大宅

Astrid,

做乜今日唔見你o黎??

我星期四學整餅,又 miss 一堂喇。

大宅

Polly,

咪笑我啦,學整餅一堂之嘛。我做緊 part-time 呀

大宅

Astrid,

有個媽咪識個整餅師博,好似話免費教,我只係跟隊及今晚收到通知,未知詳程。

差d唔記得你係高手添。

大宅

Polly,

響屋企做,幫間非牟利公司做d文書工作,遲d可能要做埋翻譯,一星期做 16 hours。

你之前做咩 part-time???

朗朗2004年4月開始上英文班,間中上下故事班。畫班就停左好耐 lu。暑假報左足球、小提琴、親子綱琴同戲劇。King少響邊樹學游水?

大宅

你地買左書包未?早前西田大減價,我買左個新幹線書包,唔太重,諗住用住先。你地會俾小朋友帶飯定響學校訂飯盒?

大宅

Polly,

我本來都想報康文署學

大宅

hinhei,

朗朗學校都無教書包。

英文重組句子, e.g.:

a fireman./ he / is

work/ a library./ I / in

大宅

wenwen821,

多謝你!

我會等嘉福榮真面試架。我尋晚有野做,無去個講座,勞煩另一個媽咪收料,佢話個新校長好積極,有好多計,d老師好 nice。學校有校外活動,小一生會去海洋公園、動植物公園、小二去宿營、..................小五去黃埔軍校、小六仲去新加坡幾日做學術交流,好似好正。

wenwen821 寫道:
朗媽,
恭喜你喎! 咁你讀曾梅or等嘉福榮真和于良發?
女女個芭蕾舞同學又係考到曾梅,今晚要去聽講座,你有無去?

Polly,
請問你有無收到上水榮真d通知信? 女女個同學派位得o左,佢註冊時收到通知,8/7 返校訂校服和書本,但我就未知! :cry: :cry:

大宅

Astrid,

我地今日整 Mango Mousse Cake,好正

大宅

Astrid,

若果痛得緊要一定要睇醫生,坐骨刺好麻煩。

個 Miss 因甲狀腺有問題要做手術,下星期二有新 Miss。

大宅

hinhei,

你o個間有幾多個叩門嘉福榮真成功呀?

原來曾梅比小朋友揀自己張枱o既顏色,可揀黄、粉藍或粉紅,呢個安排幾新穎。

大宅

露比媽媽,

我係聽其他媽咪講o架。Nevertheless, I found relevant information from the school web.

http://www.tmms.edu.hk/post/919/02.pdf

我個仔都係後補生,所有小一新生都係7月11日才去做校服及買書薄。

你之前有冇去座談會,對新校長有乜評價?

大宅

露比媽媽,

[url=http://file.gcewps.edu.hk/myoffice/servlet/userControl?action=userFirstPage&UserID=hitea&roject=hi.teaching&aeroDomain=wps]聲情教學[/url]

你囡囡讀邊間幼稚園?? 曾梅係咪第一志願??

大宅

露比媽媽,

大埔舊墟(寶湖道)一定無機會喇?或者遲d有位呢。

首頁

尾頁

跳至