自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

冇其他兄弟姊妹?

珍珠宮

大少拉 發表於 24-1-22 11:58
同我當年差唔多, 仲要我係同99唔多啱,(口無講但心知,佢成日背後叫我做傻婆)。

但當時唔係我老公公叫 ...
你好乖喎!幾日我都會嘅(煮飯only, 其他 厭惡性嘅,我真係頂唔順) ,但再長就唔會喇,老公口講都話照顧父母係仔女責任,唔關新抱女婿事,睇完依個post, 我直頭唔再俾99決定,幫緊佢搵工人,佢兩老仍然行得走得,但就極鐘意依賴仔女,62連自己揸藥膏定時食藥都唔肯,要仔女新抱返去服侍佢,冇人曰日幫佢揸藥膏就由得隻手爛,再唔請工人佢哋真係會旨意我同大嫂

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 24-1-23 12:36
請問老婆需唔需要體諒老公,可唔可以將心比心,做夫妻唔喺咁做,大難臨頭各自飛。
如果你有乜事,你老婆嫌 ...
咁都算大難臨頭各自飛?老人家年紀開始大就應該請定工人,照顧父母真係仔女嘅責任而唔係另一半嘅責任。我好愛老公因佢都好愛我,佢有事會盡心盡力去照顧,而6299又唔係養大我又唔係湊大我,我有事佢都冇照顧過我,點解責任要係仔女嘅另一半身上?

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 24-1-23 14:18
樓主99係出咗意外,先要求幫吓手。
99都無受過新抱恩惠,點解咁多新抱要求99大肚時慰問佢,唔關心又話男家 ...
所以大家都應該請工人幫手,我都唔會要老公幫我照顧我外家,你又唔駛講到咁,我老公係親戚朋友圈中出名錫老婆,表面野我會做足俾老公面,但要照顧嘅就緊係請工人啦!我自己屋企都唔駛成日煮飯,我老公點會捨得要我去做工人咁服侍佢雙親,掉轉我生細路,病,老公都唔會要兩老嚟照顧我一樣

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 24-1-23 15:30
你有無睇清楚樓主打咩,意外照顧吓都要斤斤計較,想像唔到有幾俾足面個老公。
我剛剛都問左幾個男同事,如 ...
樓主話要照顧成個月喎!我真心喎得,嗰句說話點駛自己親口講,老公錫自己佢會出聲架啦!我車兩老出入睇醫生冇問題,但要煮飯換片沖涼真係唔得,年紀大就預會有好多意料之外,所以為咗大家好又可keep住關係良好,早d請定幫手係必須的

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 24-1-23 17:00
你都9588,你話請工人,有無問過樓主老公,同男家意見,而家樓主開post問請唔請工人。
如果老公話要請工人 ...
你就真係9588,我依家又唔係答樓主,都有其他會員唔係答樓主嘅問題啦!就算我撐樓主冇需幫手,你又唔係樓主個老公,咁都聲氣做咩呢!你老公唔錫你唔代表其他人嘅老公都係一樣

珍珠宮

Chowying 發表於 24-1-23 17:01
你嘅對答太正常了
我真係覺得咁做係最好,大家免傷和氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊