自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

外買不嬲無要個d 外買餐具, d 筷子, 匙羹食完一次就掉, 我覺得好浪費
會用返屋企或者放係office 個套餐具

返工lunch 多數堂食, 係自備支飲管, 唔麻煩喎

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:06
小學生返學3點就放學返屋企洗,我10點幾11點先放工,返到去有時12點,我d飯盒up多你個女9個鐘,我諗唔少成 ...

我放工返到屋企都成8 點, 我個飯盒都係食完, 用濕紙巾清一清,
唔鍾意用pantry 個塊百潔布, 留返屋企至洗, 唔係得你一個要長時間工作囉

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:28
你8點,我12點(間中,唔係日日)不過都好嘔心,咁緊係唔似我一個喇,大把基層人士一日打幾份工
...

我有段時間, 日日帶飯, 重複咁處理個飯盒, 有幾嘔心呢又
宜家公司清潔ee, 一日跑3 間公司清潔, 黃昏煮完飯食就做多份洗碗
基層人士為養家, 可能真係做要幾份, 就算唔係基層, 打一份嘅工作量都未必比佢地輕鬆囉

珍珠宮

aigoma 發表於 24-4-28 14:45
食飯呀!用份餐具玩六合彩咩?
攪呢壇嘢出來啲人,係咪要做管理?
等唔方便帶餐具的人食餐飯都食得安心?

我c6 pack 摺得不鏽鋼餐具, 有刀,叉, 匙羹, 入晒袋同包煙差唔多
個袋仔仲可以扣係背囊, 不鏽鋼唔吸油, 食完抺一抺入返袋仔
十分安心食完, 仲可以食支飯後煙添

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-28 15:00
係,呢D下午茶餐,每份都包飲品。
呢度200蚊有找。

嘩. 隻炸肶勁吸引呀

珍珠宮

aigoma 發表於 24-4-28 15:10
摺得的不鏽鋼餐具個摺位真係好污糟,慢慢洗乾淨呀!
一方面話為環保,一方面食煙仔,雙重標準!
如果全面禁 ...

個摺位真係好污糟, 咁都要慢慢洗乾淨? 吓

如果一支飯後煙, 有影響地球臭氧屠數據, 支煙頭又好似膠咁, 幾十年都分解唔到, 咪禁煙囉

珍珠宮

aigoma 發表於 24-4-28 16:17
吓~無言!煙頭加工過程未一樣有不可生物降解塑料,還會釋放吸煙過程中所吸收的污染物質。

吓, 我更加無言, 你無數據支持你嘅廢話
仲有一支煙, 由紙捲住碎煙草, 仲可以點加工加生物降解塑料?
你無見過落完雨, 地下d 煙頭濕到分解到成pat 屎野咁

你真係好九唔搭十

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊