跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 想同個女轉學校,各位可否比一些意見~

如果小朋友進度慢,又讀一間催谷成績嘅學校,大人同小朋友都咁辛苦,長此下去,小朋友會讀到無哂自信心 :cry:

其實有心轉校最好越細越好,大左相對適應時應較長.

一年級難有插班位,因幼稚園升小一有人同你爭,叩門都有一堆人,一年級下學期通常無咁快有人退學(不過可一問心儀學校).最多學位應該喺三,四年級.到左五年級呈分試D人就唔會轉校喇.

返學時間短,近屋企都喺考慮因素,小朋友始終唔洗咁辛苦嘛!

致於比意見健朗媽咪就最多選小學心德,你再問吓佢la.

複式洋房

ReikoLau:

明知小朋友跟唔上,舊嘅知識未明,新嘅知識又來,障礙只會日積月累,讀書冇左興趣動機,自尊心受損.學校喺群體生活,因學業而牽連到被同學排斥,試問小朋友餘下四年點樣過 ?-( 每日戴着愁容 :cry: 上學,處於一個不能容納自己的環境,長此下去肯定害左佢.

無謂拖,暑假快到決定轉校就快d搞,明白你的感受,如我遇到你的遭遇,,唔洗諗.我一定轉校.

複式洋房

ReikoLau:

有冇上小學概覽揾

here

複式洋房

ReikoLau:

有讀寫障礙,學校又抱放棄態度,此校讀下去都睇唔到有好結果

我曾睇過關於鮮魚行小學訪問,有學生學習障礙都轉讀該校.學校網址內都有部份學生住他區.要長途跋涉上學家長一定有自己原因.

從訪問中得知校長同老師都關心學生,如果唔厭遠都可查詢學位及了解吓間學校.致於未來會否殺校,我想,只要對小朋友有利都唔諗得咁多.

p.s.以上只是一個參考,我對此校認識不多.或者真喺要尋求社工,睇吓幫唔幫到妳.

good luck

複式洋房

ReikoLau:

地址:九龍大角咀詩歌舞街33號

複式洋房

ReikoLau:

哩間學校都算出名,唔喺因為名校.校長以前任職教統局(如無記錯),佢用左好多心機想辦好間學校,過程艱辛.我諗好多媽咪都聽過哩間學校名.

複式洋房

ada29 寫道:
佢今次英文考試得33分,你地話點算好呢 :-( :-(

一年級應該都唔會好難,上多幾級點算

我要求唔算好高,但33分又真係差左D.

有補習都係33分,看來囡囡能力比較弱,有D小朋友要慢慢教太多記唔到.

根基打得差對日後影響好大.再上多幾級要花更大苦功先追得番架.

複式洋房

ada29 寫道:
真係好感激各位媽咪,我今日打過電話去保梁下,已經攞左申請表,不過就擔心個女成績咁差佢地唔收,我都只係抱住一試心態得就讀,唔得就算,佢地話28號考試,真係希望可以比個轉一轉校,唔洗好似現在咁~

既然妳都想囡囡成功轉校,試前就要做好準備.先到書局買試

前練習.如能應付,在這星期內盡量操練,以最佳狀態迎接考試.

如成績真的未合付標準就試吓用誠意求校長,睇吓有冇機會.

祝成功入讀

複式洋房

唔好怪我直言,我都喺想妳囡囡好啫

除上學及補習外,有冇加以輔助
考試或測驗前用幾多星期做好準備
到底有否給予一個讀書環境
這全都影響囡囡學習進度.

補習社只喺輔助性質睇吓功課,默吓書,做練習對答案.
要在三兩小時內做妥以上.一位老師同時對幾多位學生 ?-(
實質平均每人可補時間 每間學校教科書有別,若是不同
級別問題更大,有冇可能逐題向每一學生解釋答案?-( 其實
不能全部依賴.

要是想囡囡成績有所改善,做父母就要全情投入,有時還要
放棄個人嗜好,以培育她為首要的事

複式洋房

ada29 :

每日教五個英文記唔到,試吓用每日一字方法.太多囡囡可能混淆.文字加以圖像就更容易記得,或在日常生活裏把文字重温.

有d小朋友在家中默書全部識曬,但派默書簿時只得60幾分,家長都會問點解 應付哩類小朋友,我並無經驗,我想,唯有用耐心,耐力,耐性去慢慢教導吧

首頁

尾頁

跳至