跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我出年4, 5月左右都會搬上廣州呀! 想問下你地初時慣唔慣?? 會唔會好悶咁呀??

伯爵府

原文章由 nicolapig 於 08-1-9 12:11 發表
住廣州邊度?

會住天河區呀..你地住邊區多呢?
其實我唔係上過去好多次..所以咩都唔知咁...

伯爵府

仲有無人入黎呢版呀? 我見好耐都無人UPDATE 過..
我已經搬左上黎廣州..大約3星期左右喇...仲係習慣中...不過日日都係屋企多...所以都幾悶下..

伯爵府

原文章由 cherrywwc 於 08-7-30 00:52 發表

hihi CLK-MB

I live in GZ for 1 yr la, I live in Tianhe, next to IKEA,
where do you live, my baby is 1.5 yr o now.

do you have msn? add me if you got one la

[email protected] ...

我都係住天河區..匯景新城..
我個bb 8月尾就6個月大喇...
我既msn 係
[email protected]

伯爵府

原文章由 meliekwok 於 08-7-30 18:11 發表
Hi all
I would like to know how to move all the necessaries to guangzhou. Which courier did u use? And I will bring my bun bun also, do you know is it very difficult and expensive to apply the visa du ...

我之前都打聽過帶埋工人黎既野..但據知係好難..因為中國都勞工過多..佢唔多比外傭黎架..
其實你可以黎呢度再請本地工人囉..我請一個唔留宿既..就around 1,600 RMB 一個月..

伯爵府

近天河既..睇BUDGET 喇..WESTIN, 中信果邊都有service apartment..

伯爵府

咁我都要問下人先..因為有好多都係 '國際公寓' (即係SERVICE APARTMENT)..但我唔肯定會唔會最少都要租一年囉..我住果度都有幾座係架..但我唔知租約要簽幾耐..

Westin 就一定係service apartment..仲有泳池...

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-17 15:49 發表
我老公鐘意愛丁堡多過Springdale,因為Springdale舊同埋無facilities,但係好處就係地方正於天河區,好多嘢食. 而愛丁堡入夜會無咩人,佢又怕唔係咁安全.

我會叫老公問埋Ritz Carlton and Goldarch. 不過可能會同Ascot ...

Ritz Carlton - 有次我地去食lunch...但唔知咩事, 我個囡一入到去就大喊...係喊到收唔到聲果隻. 成個人震晒咁. .果時佢4個月左右..從未試過咁架..仲要我一抱佢出番酒店..佢就會收聲..但我一行入個門口咋..佢又再喊過...
結果餐lunch 我地只好是但咁食完就走喇...後來同其他朋友傾開..佢地都話覺得入到去有d 唔舒服既感覺喎..
btw, 我唔係迷信果d人..但果次真係好怪囉..

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-18 16:31 發表
Thanks for your offer.

He will go out for dinner after work. I think he needs someone to iron his shirts rather than taking them back to HK.

咁請個工人做下清潔洗熨都唔難既. 我老公最初就自己熨囉..哈哈..但整整下d 衫就係咁易就當熨左..仲要話係廣州唔駛著得咁'光鮮' ..

伯爵府

係呀..珠江新城多野食d..我地都成日去利苑飲茶..

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-22 21:58 發表
好多謝你哋o既資料呀!我老公今晚同我講,佢大多數會租住Ascott Residence.

我想問下天河區有冇好味道餐廳呢?請提點。謝謝!

天河區既..我就去中信廣場果度食野多..有日本菜, 東海, pizza 咁..果度都幾多日本人同外國人去食野..因為樓上就係service apartment...咁我地帶住bb..要地方好坐d 同埋清靜d既...就多數去中信囉. 而且截的士容易..
人多既話..有時飲茶食飯就會去耀中既香港海鮮酒家或者天河北百佳對面既嘉逸酒店既裕景軒..

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-23 20:11 發表
多謝你o既資料呀!

睇下我老公幾時上去, 揾你同st食飯呀!

好呀! 不過st 叻我好多喇...我上左黎都唔係好耐(3個幾月).仲要返左香港幾次..哈哈..
平日我好少出街呀...一至五都係向屋企湊女多. 星期六/日有老公陪先話出去行下, 食下野咋.

你會唔會跟你老公一齊上黎廣州住?

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-24 21:02 發表
我唔會啦!因為我老公只係喺廣州做六至八個月, 又唔係做得太長時間. 加上我喺香港打緊工, 只會週六日上來行下呢!

我諗住十月四號一家大細上來廣州,十月七號我同阿仔返去香港. 睇下你哋有冇時間出來飲下茶傾下計呀!我 ...

10月頭兩星期我係香港呀~ 因為呢度放10.1 國慶...緊係第一時間走返香港喇..哈哈

到時可能你老公一到星期六/日就走番香港..你地都唔駛點上黎...以前我老公都係咁..星期五晚就走都走唔切!!

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-25 21:21 發表
oic.

等下次我再上來, 再出來飲下茶傾下計呀!

再一次唔該哂你哋o既資料呀!

下次返來香港咪要入好多奶粉囉!

今次應該唔同D人爭奶粉住喇..我都仲有一箱存貨兼且我個囡都仲有食人奶..留住下次返香港時先入貨LU..
不過每次都買好多野返黎喇..我都係用慣香港D野多D..食既用既都係香港帶黎多..

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-26 22:23 發表
你好有恆心呀!我個仔都係食咗6個月到,我就唔餵啦!加油!

無架..其實我無咩恆心..但唔知點解餵下餵下又得..
最主要都係上左廣州後好得閒..咁咪餵人奶當有d 野做囉..

不過依家奶量愈黎愈少喇..所以怕餵多一, 兩個月都可以收工lu.

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-9-30 17:01 發表
都好呀! 唔似得我要返工, 又時真係忙到C咁制.....

另外, 你知唔知廣州有咩老字號o既旅行社呢? 我諗住年尾喺廣州飛去三亞陽光海灘幾日.

Thank you!

呢樣就真係唔多知喎..不過, 你只係買機票同訂酒店既..係香港搵旅行社都得喇...
係呢度做咩都好易激死架..有得揀..都係幫襯香港既公司好D..

伯爵府

想問下大家知唔知..廣州有無邊度有美國或者其他地方既蛋賣呀?? 我唔想買大陸雞蛋呀..

伯爵府

原文章由 小B媽咪 於 08-11-6 22:06 發表
有冇去卨"嘉樂福"同"Jusco"睇過呢?

有呀..但都係得本地蛋賣咋..
我連中信廣場下面間CONRNER DELI 都搵埋..諗住佢夠多外國野..但都無..

依家都唔知有咩食得喇..樣樣都話有事..

伯爵府

原帖由 nicolapig 於 09-2-2 23:47 發表
揾緊幼稚園呀,有無好介紹呀
我地move to 珠江新城lar

你想比仔仔讀國際學校定係普通既學校?
珠江新城都近我喎...我星期六/日成日都去食野..

伯爵府

原帖由 cathiechan2004 於 09-3-21 00:26 發表
我將會响半年內到廣州居住, 因為我老公要長時間响廣州返工, 我BB下個月就1歲喇, 請問有無playground介紹呀? 住响邊會安全啲呢?

我囡囡係返gymboree 架..比個電話你打去問下喇..
020-3882-0336, 係天河時代廣場既..
我個囡依家13個月大..哈哈..第二時有機會同班喎..

我就住天河區囉...安全既話..就要揀d 大型屋苑喇..保安都好d 嘛...你老公係邊區返工??

首頁

尾頁

跳至