自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 susi1024169 於 09-11-3 21:27 發表
不如話好多家長都想將正常兒童訓練成資優級數既兒童自欺欺人.......

我自己果個一定唔係資優,亦都唔想係,資優有好有唔好,好既就讀書好叻,唔使家長擔心,但有d覺得自己比其他人叻就索性唔讀,上堂唔聽書掛住玩,老師又 ...

好有同感

所以有"假資優"呢樣野囉...

子爵府

原帖由 EVA222 於 09-11-4 10:49 發表

同假豪宅一樣道理,最緊要用家開心.

子爵府

原帖由 catcatmom 於 09-11-4 11:13 發表
我有一個friend係資優, 今年4x歲, 我識了十多年, 當年佢同我講, 佢亞媽同佢細個係政府check過, iq 好高, 以前點check就唔知. 我以前都唔知mud野係資優....

後其我發覺佢好聰明, 但樣樣算到好盡, 人地想5到既野, 佢都察覺到. 佢話佢細個唔鐘意上堂, 好悶. 後其識左男仔, 就無讀書( 中三四)

e+佢做d sale 工作, 因得把口, 到吓$, 但始終有mud 學識,又無mud 朋友 (算到盡).

我見到topic 後, 只係想起一個朋友, 無特別想表達.

唔知你地有冇睇過 一個特輯 (not remember RTHK / TVB) 講資優, 有個男仔細時唔 like 上堂, 覺得好淺, 同學又唔醒, 跟住佢常常都掛住玩, 雖然冇咩讀書, 不過學業一直都OK, 以為佢努力就會追得上. 到 F3/4 時, 成績一落千丈, 想發力, 但已追唔上, 又發覺原來佢與同學已有段距離了.... 更冇心機讀書...

子爵府

原帖由 Ivy07 於 09-11-4 17:56 發表

我都聽過一個家長好搞笑,聽人講的,唔知係咪真的,又係因為佢個仔坐唔定,成日比老師投訴,於是認為個仔係資優生,check 左二次都唔係資優生,再check第三次,結果就係,咁佢就好開心,放心曬。其實而家好多資優生,係D家長check完又che ...

mouth: 有咩意思jet???????????
即係拚puzzle咁, 拚多幾次就識啦~~

首頁

尾頁

跳至