跳至

首頁

尾頁

大宅

我大仔都係讀緊梁周上,老師都幾好人,我又唔覺大壓力喎! 其實我唔明點解好多媽咪覺得梁周係死谷D學生同埋壓力大?!
功課一日平均係有4,5樣, 中英數功課日日都有, 但係講緊其實每一樣功課入面嘅量其實唔多! 好似中文生字呢一樣功課, 都係講緊寫10-15個, 不算多吧?! 數學功課都係計8-10條數! 練習習作都係1版, 呢度已經講緊有3樣功課嘞! 睇番但其實又唔係好多咋喎! 會唔會係俾有 "幾多樣"功課嚇親呢?
至於默書, 基本上係每個 week 都有中或英, 我個人都係覺得好, 試問兩個星期至一次, 小朋友同家長係咪真係會冇默書都會自動自覺去溫習先?! 試問有d咩唔係熟能生巧呢?

原文章由 藍寶馬 於 07-10-16 10:27 發表

我又唔覺佢地死谷D學生喎?-( 相比起識D讀梁周同何日東既媽咪講, 我地D仔女已經叫做無咁大壓力嫁啦

大宅

hi, melodykitty,

我仔4年班! 有搭校車, 你仔有冇搭校車呢?

係呢, 5年班功課多唔多? 應付到嗎? 有冇咩同以前唔同呢? 過幾招黎洗下先

原文章由 melodykitty 於 07-12-4 08:51 發表

yyvonne,

Hello!

我兒子都係讀梁周上, 唔知會唔會係同學呢 ?

我仔讀5年班.

Melodykitty.

大宅

我隻咪又係慢吞吞! 我發覺無論多功課定少功課, 都一定要做到夜媽媽! 唔知點解鍾意坐喺張書枱到磨! 好多同學仔媽媽都係咁話, 尤其係男仔, 10個有8個都慢吞吞!兩樣功課同五樣功課都係做咁耐, 激死!

原文章由 melodykitty 於 07-12-5 20:04 發表

hi, yyvonne

我仔都有搭校車. 其實我覺得佢d功課一直都好多吓, 而亞仔又做得好鬼慢, 晚晚好夜先瞓. 都無咩招過比你, 因為亞仔都係一般.大家交流吓.

Melodykitty ...

首頁

尾頁

跳至