自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:01
依傢的教育制度已經令到傢長好癲,幼稚園已經開始穀,小朋友應該玩的時侯沒得玩,補習課外活動都吾係玩的性 ...

唔係教育制度令到家長點,係家長自己擺脫唔到追求名利無執輸的心態啫

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:15
如果教育制度吾係甘,傢長會理性的。問題是多方面的。

我覺得無完美的制度!有D制度原意好好,例如就近返學,但D家長為入名校就千方百計搬去名校區搏派名校,唔好彩派唔到名校就賴政府做乜搞個咁樣ge制度

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:22
好多傢長吾係追求學校名氣,band 3 學校都吾介意讀,但係band3學校教學質數係差的,如果日日返學學吾到野都 ...

我唔同意band 3學校教學質數差,只係學生質數參差 我大女係小學尖子入band 3中學,學生有能力學又肯學,老師好肯教
有條件交l S學費的畢竟係少數,(雖然E K出現的零舍多)大部份普羅大眾都係要送子女去L S

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:37
"我唔同意band 3學校教學質數差"---我有朋友的仔讀名校然后轉讀普通學校,他說有比較就高下立見!一簡學校 ...

重點唔係係學校,係家教及溝通 我唔反對名校,好似大劉D女自小就用名牌,老豆大把,養佢幾世都得。但普通人家就做返D啱程度的事,勉強無幸福的
好多家長明明自己仔女係普通鳥類,係都要逼仔女學鳳凰,鳳凰可以浴火重生,普通鳥浴火就變盤中餐啦

水晶宮

畀面勳章

~緣~ 發表於 18-12-6 20:17
咩叫開心快樂狗?

我屋企養尊處優的北京犬

首頁

尾頁

跳至