婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

背景:我和C6打算16年結婚。
C6份人無咩時間觀念同計劃,而他媽媽又極度錫仔,成日當他小朋友甘提他呢樣果樣,但c6唔係裙腳仔,他媽媽太緊張反而令大家成日吵架。我們拍拖後,他媽媽知道我話得聽c6,所以將提C6,變成提我提C6。

我ok,因為改變“提”的對象,令兩母子少d吵架,都係一件好事,而且我見aunt的時間又不係真係甘多。

但最近,aunt開始提我“你地係想住16年嘅,你就好提下xx(C6)去搵師父擇日啦!你知他啦……bla bla bla……” 我好尷尬,但也笑笑口回應左。

我將我唔開心的感覺告訴c6,之後C6有在我不在場時叫他媽媽唔好同我講呢d野,我會尷尬,而且我們有計劃(我叫c6唔好吵架,婉轉d講)

點知,昨日我和aunt在廚房時,說話就變成“你真係要提下xx幾時去擇日啦,我知我唔應該同你講,好似俾壓力你地甘,但你知啦,阿xx個性格bla bla bla……今朝你uncle先話你地係就快d行動啦bla bla bla…\"

我真係@)&\"@);:)!,;$@!唔知講咩做咩好!我知aunt你好錫c6,但點解你唔催你個仔去擇日娶老婆,要叫個女仔去催你個仔去擇日取個女仔呢?!我唔恨嫁,唔急,亦不是非嫁不可喎!如果一個男人,連娶老婆都要人提醒同計劃,甚至要個未來老婆去提,甘唔嫁都罷啦!我唔會做主動,唔想搞到自己甘cheap催人地娶我,我仲大有市場!

根本惡性循環,阿媽越係照顧周到,左提又提,個仔米越係咩都唔使計劃咯!

好無奈,忍不住告訴c6我唔開心,c6話“她從來無”

Kinkylaw  以上內容直接講出黎la  發表於 14-9-1 23:55

別墅

回覆:C6媽咪提我催C6去擇日

手快快按錯⋯

c6話“她從來無催過我喎!拿,都話好婉轉講係唔得嘎啦!要閙嘎!” 我唔想你們吵啊嘛⋯

今日越想越唔開心⋯⋯

別墅

回覆:YUKIYUKI 的帖子

又幾好喎!下次試下甘講先!我次次都唔知點應她

首頁

尾頁

跳至