跳至

首頁

尾頁

別墅

毛媽,

我係 Citysuper 買唔到couscous, 仲有無其它地方有呀!
最好港島區啦! Thanks....

別墅

收到...毛媽...唔該晒!
原文章由 mrsmcdull 於 07-7-4 13:49 發表
NO.FOURFOUR

港島大把選擇啦。

Olivers, Great, ThreeSixty, Gourmet 仲有一些有機店也會有。

別墅

毛媽,

我想整肉鬆豆腐( 因為易整 ), 但唔知有無D肉
鬆適合bb食呢?

Thanks...

[ 本文章最後由 NO.FOURFOUR 於 07-7-25 17:22 編輯 ]

別墅

收到. :mrgreen: 多謝妳!

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-25 17:26 發表
你意思係賣牛肉乾地方那些肉鬆, right?

唔suit bb 吃呀,不如用番免治豬肉加D蒜同蔥來炒,扒在豆腐上還可以。

別墅

毛媽,

除QBB (條庄)芝士可以當小食, 還有沒有其他牌子的芝士可以作為小食呢?

Thanks...
原文章由 mrsmcdull 於 07-8-2 08:40 發表
mom2006

1) 小米不只是BB食物,大人都食既,你唔煮咁耐咪唔會爛囉。

2) 其實大部份豆漿,就算是小盒裝,也是要放雪櫃的。 有一些澳州及日本出的豆漿未開唔駛冷凍,開左都係要雪。 Vitasoy我偶爾會俾毛毛出 ...

別墅

明白! Thanks....
原文章由 mrsmcdull 於 07-8-2 13:34 發表
NO.FOURFOUR

明治也有出一包包既。另外City super有mozzeralla cheese係一粒粒既。

其實而家BB所有芝士都食得既,不過有時太鹹同滯,不宜多吃。

別墅

毛媽,

好d末呀? Take care!

唔該教教我點整大人 bb都食得的 pancake .

[ 本文章最後由 NO.FOURFOUR 於 07-8-27 12:09 編輯 ]

別墅

原來何不用分 he he!
有無最簡單做 pancake 方法教吓我呢? Thanks!

原文章由 mrsmcdull 於 07-8-27 17:58 發表
No.FOURFOUR

Tks. :-P

點解仲要分大人同Bb? 個B都歲半咯,冇pancake唔食得喎,除非你自己加honey啦。

別墅

Thanks 毛媽, 等我找找.

原文章由 mrsmcdull 於 07-8-29 00:13 發表
好似之前post過一個,我又係無底喎。

Basically I use plain flour, yogurt/milk, baking powder, egg,要量下先答到你份量,or see if anybody can recall previous posting.

別墅

毛媽,

thanks!!!!

quote]原文章由 mrsmcdull 於 07-9-6 17:32 發表
No.FOURFOUR

原來毛媽教室之前有save起個pancake如下:

啤梨藍莓乳酪pancake (月齡︰12)
材料有:
麵粉 (毛媽用了日清薄力小麥粉) 1杯
發粉 2 茶匙
鹽 1/8 茶匙
糖 1湯匙 (毛媽用raw sugar)
蛋 1 隻 (毛媽用了om ... [/quote]

別墅

毛媽,

白汁做法....我到喇....

白汁蘑菇雞肉 (可分兩個6安杯,攤凍後冰左佢,分兩餐吃,或者只做1/2)

雞肉粒75g, 蘑菇粒75g,牛油10g,麵粉10g,洋蔥/蔥頭25g,水+奶300ml,芝士 as desire

1) 牛油炒洋蔥、雞肉。
2) 加蘑菇炒勻,下麵粉再炒。
3) 慢慢加入水+奶,(鍾意奶多D就200ml奶100ml水)
4) 煮勻後再加芝士。

原文章由 NATHAN 於 07-9-13 14:38 發表
有冇媽咪揾到之前毛媽個白汁做法, 可否post出來, 我找不到啊:-(

別墅

毛媽,

恭喜!恭喜!

原文章由 mrsmcdull 於 07-9-24 14:26 發表
yes, 生薏米係涼既,熟左就唔涼啦。

I am fine ah...will be mother again next year la You??

首頁

尾頁

跳至