自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

無話可說 發表於 24-2-14 14:24
我就係無人試,見大陸醫院d套餐好多野,疫情3年無驗身,係時候大check了!香港做齊要幾千蚊,我無保險,驗 ...

舊年年底我老爺腸有瘜肉,政府半年有期幫佢做手術,佢話唔等,叫咗佢女帶佢去港大深圳醫院做咗佢,埋單兩萬人仔

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:29
因為幾個原因,公司醫療睇中醫次數有上限,一年只有十次,而且公司醫療只可claim返兩佰幾一次

其次係我喺 ...

我一年都係十次中醫,已經爆咗額
可以pm講下點預約嗎?收費幾錢?thx

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:37
通常開一星期藥,如果藥粉,會早晚一盒,一星期一共14盒,我c6上次去睇個醫生話佢情況要煲藥,一星期7劑中 ...

是固定睇一個醫生?還是每次不同?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:35
你可以覆診時講睇邊個醫生

我想問係咪每一次去睇都要網上預約?先俾掛號費?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-16 15:42
一般照腸見到息肉會即時割埋,點解會知道有息肉又無割既?

話大粒喎(只做咗細粒),重有粒大嘅留下次做…無言

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:43
https://youtu.be/YQc5QtbIQM8?si=WapgTslVYd6ujP6q

呢條片有詳細教分享

Thx

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:43
https://youtu.be/YQc5QtbIQM8?si=WapgTslVYd6ujP6q

呢條片有詳細教分享

想問一下,如果之前已手機預約已付掛號費100元,係咪直接上中醫部出示已付款及預約便可以等侯叫nos入見中醫?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-26 18:50
去到有自助機登記,掃你個人病人碼就會出張飛比你,你攞住張飛去中醫接待處交比姑娘就得
...

Thx

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:40
上網約咗就唔駛驚去到無籌,我有次叫c6同我一齊睇埋,即日都有籌,不過唔係一定次次都可以攞到
...

通常你預約咗,入到醫院直至睇完醫生拎完藥走得,前後一般要用多少時間?thx

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-27 09:33
大約1小時,等攞藥最耐

Thx

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-26 18:50
去到有自助機登記,掃你個人病人碼就會出張飛比你,你攞住張飛去中醫接待處交比姑娘就得
...

琴日朝早我見得閒又有精神,就北上去咗睇中醫調理,留意到正門入去嗰度已經叫係1樓,去到問詢問處,佢叫我直接入去中醫部(我已在網上預約及付了100元掛號費),呢個中醫部要經兒科部入去再右轉才看到,到達中醫部俾手機佢睇咗付款有關資料,就叫我坐下留意螢幕屏(有我名等叫入去邊間房,係女中醫幫我睇症,佢問我有邊度唔舒服及過往病歷,我覺得佢幾好,因我問點解成日口乾舌燥,佢話我唔係上火,解釋係濕重引致體內水運轉唔順暢(佢用普通話講,我聽到大約係咁意思),醫師話如果飲完中藥覺得想喉嚨痛)因開嘅中藥粉屬溫性去寒濕袪風,就只可每日飲一次。
由入醫院門口到完成走得,只用了半小時 ,可能因為琴日朝早少人。
唔該晒你

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-3-23 12:29
如果你睇完,覺得呢個醫生都到你,下次要覆診所或再有唔舒服再睇,可以去到中醫報到櫃枱度同姑娘講要睇返 ...

唔該哂!
我覺得d中藥粉比較難溶,我用98度熱水沖,等到d水入到口唔熱都未溶哂,不過無一舊舊,我照飲,我見有15款中藥,上網查下功效屬性,多屬溫性去濕去寒袪風濕,藥費人仔157

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-3-28 08:42
我通常先落水,再落粉,冚蓋焗一焗先攪拌

我c6買咗隻電動攪拌嗰d 熱飲杯比我,用嗰隻杯沖藥就非常好 :goo ...

上星期五早上睇完食咗1盒藥,星期六食2盒藥,星期日食兩盒藥(我返咗大陸拜山,嗰日好熱),當晚左邊pat pat 似出熱痱定濕疹會痕的,當晚即刻食咗西藥(抗敏藥和搽藥膏),星期一和二停食中藥;星期三見無事就朝早食咗1盒中藥,當晚pat pat 又出粒粒又痕。
我試下停食中藥一星期,睇下會唔會再出粒粒,如果無再出,而再食中藥又出過,就肯定中藥內有某些中藥(可能係「醋沒藥」)令我敏感
下次覆診會同醫師講番情況,頭兩三日我飲完d中藥,條脷已經無咁白。

attach1_sign/tmp/phpxBJYOv

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊