自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

carly.c 發表於 14-7-25 01:28
我有3個小朋友,大女已5歲,2女同3仔只差15個月。工人姐姐會係我坐完月後走。打後安排。。。
我-唔想請外傭 ...
我都係一拖三.無工人.無62.99.呀媽幫.女98年10月尾.二仔2000年1月頭.三仔2001年12月.無話唔得既.但就唔使諗有任何私人時間.24小時比哂佢地.到細果個有3歲就開始無咁辛苦..細果兩個響自理能力果度又高d.(睇得多.好自然就會學家姐同哥哥)眨下眼細仔今年都上中一lu

talkative  勁  發表於 14-7-25 17:52
Sumyeema1    發表於 14-7-25 05:57

子爵府

carly.c 發表於 14-7-25 07:36
回覆 sandy816 的帖子

有冇d貼C俾我呀,點安排時間?可以跟到大果個小朋友功課嗎?
大果個返學.我細仔仲響我個肚.細仔出世.剛好放聖誕長假.坐月都自己搞掂.生左細仔個幾星期就要揍大女返學.推住細仔.二仔坐B車前面.細訓後面.女就扶住BB車邊.咁去送放學.功課跟到架.大女果時讀約克.功課各樣都多.但又唔係想像中咁難應付.買送就響女返左學既時間做.返到屋企.細果兩個都訓晏覺.果時就做家務.因女要坐校車.由上車到接放學有四個半鐘時間.做到好多野.係落雨就煩d.大果個上左小2反而最唔夠時間用.細果兩個.N1.L3跟功課.跟到癲.最後決定比細仔讀多年K2.佢聖誕節出世.等佢上小學做大仔.三個上哂小學.屋企最忙就係放在學既時間.星期六帶住三個學游水學公民.咁又一日.可以既就教到佢地早d訓.咁我就早d收工

子爵府

carly.c 發表於 14-7-25 16:53
回覆 sandy816 的帖子

咁係米最大果個平日冇上興趣班,同煮飯時第2個點安排?我呢2個平時9點上床自己訓,所 ...

平日無架.係星期六.畫畫.硬筆法.游水同公民.上左小學響學校就報下d興趣班.煮飯呢.湯用電湯煲.飯面蒸送.蒸多個魚.炒個菜好快姐.我煮飯.會叫大果個幫我睇住細既.因為佢係家姐.煮餐飯其實都唔使全程企響廚房既.路係行出黎既.無話一定得.一定唔得.但唔試過就一定唔得.加油

首頁

尾頁

跳至