時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

洗腦式教育出嚟嘅係有啲驚:尋日嘅經濟日報一一不少學生在過去一周參與反對《逃犯條例》修訂的遊行及示威行動,近日網上流傳一名香港中文大學歷史系助教在網上發表公開言論,揚言要令曾參與遊行示威的本科生在考試不合格,中大歷史系今(17日)回應指正嚴肅處理,將面見涉事劉姓助教調查,如有不當之處會作出處分,暫不會安排他在來年繼續擔任助教。

有網民昨(16日)在網上討論區發帖,怒斥中大歷史系研究生劉文斌企圖濫用職權,令參加「反送中」活動的中大生考試「肥佬」,並上載劉姓助教在微信(WeChat)以簡體字發表相關恐嚇言論的截圖,稱:

你們這些本科生儘管去中環,去灣仔鬧,去罵內地人,下學期也不要哭著喊著求我給你考試通過。

伯爵府

軒旻媽咪 發表於 19-6-18 13:48
大陸沒封鎖消息,只喺大陸人唔會個個都咁關心香港政治
錯晒,大陸全封鎖,微博所有外面IP唔俾評論。外面世界點都好,大陸一定係歲月靜好。

伯爵府

singwin 發表於 19-6-18 14:58
大陸媒体近期播好多反美訊息,好似想準備開拖咁

大陸去年和今年年頭係唔俾講「貿易戰」三個字嘅,因為想同美國佬有得傾,直到反盤,官方講咗呢三個字,嗰啲網站和論壇才俾講,大陸最叻輿論導向,包括前幾年對準日本、韓國,所以大部分人都冇獨立思考能力,徹底洗腦式,你睇吓今日嘅新聞,中大歷史系助教講咗啲咩,書讀得幾多都冇用嘅。

伯爵府

咁嘅環境下,最緊要唔好加槓桿,少投資,多留現金以備不時之需。我前一排睇過一篇文章,好似係付鵬寫嘅,講咗大陸過去20年嘅經濟點發展起嚟,將來會點走,個人認為有一定嘅道理。

伯爵府

tablecloth 發表於 19-6-18 17:55
究竟有冇封鎖?最早問嘅人係我,果位jm話大陸人肯定知道因為翻牆
有冇大陸嘅jm可以講下
...
翻牆係灰色地帶,佢如果要拉你都可以㗎。

伯爵府

m131 發表於 19-6-18 17:52
最後得益嘅仲有大小業主,香港嘅天價租嚇走左幾多外資同本地創業人士呀,一諗到賺埋都唔夠交租,個個都寧 ...
講出重點,香港經濟結構實在太單一喇,睇吓DSE成績最好嗰批都揀咗醫科就知,因為其他根本冇就業環境。香港政府冇做嘢,任由金融、地產成為命脈,預咗周期上落超大。

首頁

尾頁

跳至