跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 12

hi各位...office好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好忙...esp.要響放產假前安排俾同事跟...
好耐無上黎啦...
宜家倒數番多兩個星期就放產假啦.... :lol: :lol:
My lovely boy Andrew was born!
He is a July piggy!

viv-viv = andrew-mama

大宅

野人好索子,

跟據我響贊育既經驗(相信各間公家醫院都係咁收費)
飲糖水check血糖test收$60
入院(日間?我響贊育就係當日間囉)食餐血糖test收$150
731mon唔駛收$60係因為用左公務員張GF181...我當時都係....
至於$150就算用公務員張GF181都要俾錢...俾$49...

你點解宜家至check血糖o既?
你之前做左$60飲糖水check血糖未架?
通常做完呢個test 而超左標既mami至要入院做$150test
if not點解要跳左果個test即刻做$150入院果個?
你有無問醫生點解呀?

野人好索子 寫道:
[quote]
731mon 寫道:
我係東區做......冇收我 $$ 呀 [quote]
野人好索子 寫道:
唔知呀,係QE檢查的時候個幫醫生手的姑娘同我講話要收錢的!!!乜好多人都唔駛架???
[/quote]

咁佢做咩話要收我錢呀???奇!!!! [/quote]
My lovely boy Andrew was born!

大宅

尋日下午贊育產檢
贊育見我35wk+差少少至36wk都唔俾1wk booking...
仲係2wk後至再產檢...算...

跟住即刻趕去c+度checkup
u/s之後,余醫生同我check宮頸話幾好,會配合到順產...
又玀左分泌去種菌...but佢話我可能有念珠菌...
我都唔itchy...有d擔心...可能我最近用左護墊反而唔夠流通?
佢咁講我又覺得近一兩日飲水唔夠但分泌多左係咪有關?
我尋晚開始停左用護墊+飲多d水...唔知係咪心理作用...好似又真係覺得分泌少d,好d...

大宅

我好擔心d野未做o西呀bb就提早趕住出黎...
我老闆仲係係咁隊d野俾我做...原本果d都仲有好多未清...
又要做hand over俾doubling up我既同事...好惡做...
老闆唯一會jack so 我就係間唔中放工順路車埋我返屋企...
同埋就係放生我前2後8再駁7 week自己假...
我呢個零星期日日7/8點都未走得,佢會等唔切狂催我走...
送完我,佢要返屋企交人嘛...
731mon 寫道:
viv-viv ,
妳就好啦, 仲有 2個 week, 我仲要返多5個 week 先放呀 :-( :-( :-( 又係忙到 c........... :-( :-( :-( [quote]
viv-viv 寫道:
hi各位...office好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好忙...esp.要響放產假前安排俾同事跟...
好耐無上黎啦...
宜家倒數番多兩個星期就放產假啦.... :lol: :lol:
[/quote]

大宅

731mon , bebesoky,
有咁既樹?!間間公家醫院d收費安排都唔同呀....
點解架...

大宅

尋日下午響余醫生度checkup
我35wk+就黎36wk
bb宜家2.629kg...5磅12/13安士...
余醫生話我應該飲食控制得幾好...bb size佢話保守d反而係中碼偏細少少,佢預計bb未來每wk重0.2kg...到夠鐘生about3.2kg/7磅多d...
我check番贊育本書仔既size chart...bb除左腳仔短少少...一切都係中碼響mean果條線...唔錯...順產生就唔駛咁辛苦bb又唔會太"UN"...

雖然好似唔錯...but我好擔心...:cry: :cry:
之前check咁多次都未試過,今次u/s 見到臍帶纏bb頸一圈...
余醫生話個圈唔緊...順產無問題,仲會繼續希望我會順產生
but if纏bb頸2圈就要開刀...叫我positive d想可能bb會轉番轉頭唔纏頸呢...

我經過成個月上產前運動班同心態調整,
接受到開刀生轉番順產生
但係明知臍帶纏bb頸,順產風險又大番...好擔心bb安全...
hubby尋晚開始"鵝"我話不如同余醫生and/or贊育講開刀生
黎緊會1wk睇余醫生1次...希望bb真係會轉番轉頭唔纏頸啦...睇埋下次u/s如果都係咁就真係要好好商量開刀呢個option啦...我呢個bb真係'un'皮豬...

大宅

bebesoky,
佢話係o者,我又估估下,都係等我下星期番去checkup睇報告result至算...
唉...如果我u/s後見bb既情況就即刻堅決話要開刀生
應該唔駛驗添...
bebesoky 寫道:
吓..唔會掛..我一直都有用護墊喎...

[quote]
viv-viv 寫道:
尋日下午贊育產檢
贊育見我35wk+差少少至36wk都唔俾1wk booking...
仲係2wk後至再產檢...算...

跟住即刻趕去c+度checkup
u/s之後,余醫生同我check宮頸話幾好,會配合到順產...
又玀左分泌去種菌...but佢話我可能有念珠菌...
我都唔itchy...有d擔心...可能我最近用左護墊反而唔夠流通?
佢咁講我又覺得近一兩日飲水唔夠但分泌多左係咪有關?
我尋晚開始停左用護墊+飲多d水...唔知係咪心理作用...好似又真係覺得分泌少d,好d...
[/quote]

大宅

Re: Huggies 厚身濕紙巾160張refill packing

有mami frd報料,藥房平好多
佢幫趁開一間有好多連鎖既叫"利康"...之前賣$25@pack
最近賣$29@pack

於是我今日響tko寶琳一間sure賣正貨既藥房8掛下...
都只係賣$30@pack 仲要唔係discounted item既正價...
比MANNING discount後$36.90平$6.90
比PARK"N discount後$39.90平$9.90...
咁既價錢幾時買都ok 啦,條氣順番o西

大家都去屋企附近既賣正貨既藥房8掛下啦...

大宅

tsznok,
恭喜恭喜...得償所願得茄妹...辛苦d都值得啦...

莎朗,
雖然做全職mami都有佢既辛苦,但係肯定好過又要番工又要take care bb...你hubby呢份大禮好令人羨慕...

首頁

尾頁

跳至