自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

之前講過因為爸要我在居屋除名,所以我搬走左啦

而家每個月返去一次食飯 + 比錢佢地

每次返去爸都跟我講買樓問題,結論都是我買唔起,我覺得每次都被他奚落一番

上次我返去不事前通知他們,我媽喺度,我放低錢就走

媽多次打比我,要我下次返去一定要話佢知,對上一次返去,我爸比左一張紙我,寫住一條算式,首期後月供14000,佢問我夠唔夠錢買,我係唔夠

我好嬲,明知我唔夠錢,專登要奚落我

就這樣,佢地煮左飯,我冇食就走左

我諗唔明,點解佢要咁做

珍珠宮

回覆樓主:

我想知點解佢要咁做,jm們可唔可以比下意見我

佢話佢有幾十萬 , 加埋我的積蓄可以夠首期,但係得個講字,唔會比我,我也講左你的錢留返自己用,我會自己攪掂

- 佢想用幾十萬來釣住我?(驚我唔理佢)
- 佢想講到我唔夠錢買樓,覺得有滿足感?
- 佢要我居屋除名,覺得自己衰,所以想我快d買樓?
- 冇當我係自己人,所以攻擊我奚落我?

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-1-23 14:25
點解一定要你買樓?

都已經叫左你搬走, 你買樓, 租屋都唔煩到佢啦

我都唔明點解,佢要我居屋除名米除囉,我又搬走左,間屋唔會阻到佢留比仔

每次返去都要講呢個話題,我每次都話唔好再講,我會自己攪掂,& 唔關佢地事,但佢會繼續講,每次都不歡而散

究竟點解佢要咁做

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-1-23 14:34
你係咪同佢講過想買好貴(對於你入息黎講)既樓,佢先咁講

照正常供唔到萬4咪整到供萬1囉,買層平樓。佢可 ...

有講過想買樓(係我多口,唔應該講)
估唔到會成為這幾年被他攻擊的話題

佢係覺得我大想頭(但我每個月都有儲錢向目標進發中)

珍珠宮

綺羅香 發表於 19-1-23 14:34
你爸爸只係話你知一個月供幾多,問你有無錢之外,仲有無講難聽嘅說話?一個月要供成萬4咁多,個盤都好貴下喎:sw ...

我答佢供唔到14000 ,佢回我 "哦~唔夠錢"

珍珠宮

happyty 發表於 19-1-23 14:38
我天真的諗,爸爸其實係咪好想幫你上車,但佢成日問你試你甚至計埋條供款數俾你,想確切地知道你供唔供得掂 ...

佢口講想幫,成日話自己有幾十萬

我知佢唔會比錢我

有一次我話你的+我的錢,而家已經夠首期,而家買呀

佢即收口

佢得個講字,唔會比我

我好反感,唔會比就唔好講,我會靠自己
但佢次次都講

例如我有個呀姨,佢單身冇人理,佢同我講佢有300幾萬,比你丫
但我感覺到佢的目的只是想有人理佢,
好反感好反感

珍珠宮

mandy952 發表於 19-1-23 14:43
居屋你係未業主之一先

唔係

趕住要我除名,我都冇名,佢都唔了解清楚先

珍珠宮

是是但但 發表於 19-1-24 00:25

agree.

有一次,佢又提起話題,我話你的錢+我的錢夠200萬,夠首期我又供得到,不如而家買,佢即刻收聲(我預期中的)

我想stop佢,不要再奚落我,不要再成日話自己有錢,但係講30次都唔會比我(感覺佢想憑住幾十萬釣住我,感覺好差)

就算佢想比,我都想靠自己,只是暫時未係急不及待入市的時機

自己比錢,自己決定買邊,好爽

珍珠宮

09daisydaisy 發表於 19-1-24 00:27
他只当仔係仔,女5係女。一年見1-2次,得閒打電話關心一下,
從你媽口中探原因
...

爸提出要居屋除我名,媽都冇反對過
爸表面上話自己有幾十萬可以幫我
真實的一面是不可以給我知道的,但係其他人都知,得我唔可以知

珍珠宮

my005 發表於 19-1-23 15:41
老實講,爸得幾十萬,畀晒樓主你,你收得落咩?

就算爸真係畀晒你做首期,而你連14000/月都供唔到,咁又其 ...

我都唔想要佢果幾十萬,這是他全副身家,但我幾年可以儲到

珍珠宮

mandy952 發表於 19-1-23 15:05
咁除唔除名其實關係唔大
佢有得住點解要你買樓,咩原因先
係未想將住緊層樓比另一兄弟姐妹?

現有居屋唔知佢想留比邊個,佢仔已有公屋,留比孫仔?
叫我除名,總之唔會留比我,我都冇問佢要留比邊個,佢唔會同我講真話

催我買樓,其實我一個女仔,冇結婚,我原本諗住唔買樓,米一直一齊住

比人叫除名,繼續一齊住都冇意思,又冇專嚴

我都搬走左,係租係買都要干涉我

珍珠宮

newcook 發表於 19-1-24 12:00
樓主, 睇黎你同屋企人關係真係好差, 連爸點諗你都唔去問佢, 其實我覺得當初你應該問佢點解要你在居屋除名.. ...

之前叫我申請公屋,居屋除名(我從來未曾有資格申請公屋)

之後我計劃買樓,叫我除名(都未有錢買)

之後叫我抽居屋,叫我除名,表都未填,況且結果都抽唔中

他的態度語氣另我感覺佢好心急要我除名

佢以前講過仔唔洗比家用,我唔比要揑死我

佢買左大陸樓,寫仔個名,全家都知,得我唔可以知(之後知道)

我唔敢問佢,點樣攤開來講,佢都唔會講真話

珍珠宮

my005 發表於 19-1-24 12:24
其實除左名,你至合資格申請居屋喎。公道D講,你唔入表抽,係唔知道抽唔抽中既。無得輸打贏要喎。

可以抽中左買之前除名

珍珠宮

lingw. 發表於 19-1-24 12:31
可以抽中左買之前除名

其實居屋唔除名買私樓都冇人知架啦

首頁

尾頁

跳至