單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我先分享:已經離左婚3年。生活非常開心
1.冇左個冇用前夫,不用再照顧他,不用幫他做事,不用再擔心他何時失業,不用再花口水叫他飲少D酒,食少D煙,不用再擔心錢的問題。不用再不停地叫他陪下小朋友玩。不用再受他卑氣。不用再事事為他想為他plan

2. 冇左超煩99 , 最重要係大時大節不用再見到她,不用再想要買什麼禮物比她,不用再一個電話打來就要去飲茶食飯。 成曰同前夫complain 我冇打電話去關心佢,超煩

3.可以同自己父母住,過返做女的生㓉,可以盡做女的負任照顧父母。一家人食飯真是幸福, 大時節又可以一起

4.不用再擔心前夫成日在家發卑氣影響小朋友

5.可以做返自己,返工放工,湊下小朋友,簡單但真是佷快樂

gtg435i    發表於 17-7-13 13:40

男爵府

yhcim 發表於 17-5-31 00:54
我分開左3個月咋 但已經好有同感 最大既感覺係唔洗再俾個唔值得既人拖累我
...

男爵府

map1031 發表於 17-6-3 17:46
咁你做咩結婚?

結婚沒問題,問題是選錯了人

男爵府

cici_8933 發表於 17-6-5 18:24
我分開2年
唔使再為左避開佢同個小朋友去街,可以訓晏覺。
唔使再擔心佢幾時失常心情唔好

Agree, 現在真非常開心。返工賺錢照顧小朋友,雖然忙,但真正做自己,自己話事,好開心

男爵府

sambebe 發表於 17-6-27 22:09
我單親多年,母兼父職,5年前再婚,好開心找到真正可以一齊分享,一齊過日子的另一半。仍有無盡的話題,仍 ...

恭喜(emoji)

男爵府

samme1215 發表於 17-7-19 23:30
好認同你的想法,只怪我當初太白痴,太容易相信男人的謊言先至結婚生小朋友,但婚後並不快樂,兼且受盡委 ...

十分十分同意

男爵府

samme1215 發表於 17-7-19 23:30
好認同你的想法,只怪我當初太白痴,太容易相信男人的謊言先至結婚生小朋友,但婚後並不快樂,兼且受盡委 ...

我現在每一天都真心快樂,成日笑,我熱愛我的家庭(父母,兒子),覺得十分幸福。每天食晚飯,一家人有説有笑,週末早上就去飲茶。我上班時亦十分放心,有個好工人加父母陪小朋友。工人亦可以幫家務,甘我及我父母可以休息. 金錢方面亦愈來愈好,因為離開左個長期無錢的c6 , 一時話生意不好冇錢,一時炒股書幾十萬,欠銀行幾十萬,一時話買家欠他錢追不到,一時話公司被人告要用錢解決,超煩,我冇怪他,現在他有冇錢唔關我事,這點已經令我很快樂.

首頁

尾頁

跳至