懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

你地好呀..
終於都見到09年2月既post la, 真係開心.

我都係09年2月既準mama,我係第一胎, 宜家都係5wks 呀, 我睇左一次普遍科, 醫生話照我lmp, 我係2 月1 日預產期. 不過我六月中先去自己個婦產科醫生度做產檢, 到時先可以確實個預產期

我會向廣華生..

大宅

好媽媽勳章

你幾wks時照架?? 你照到個胎long la??
lmp = 最後一次黎m既第一日,
我聽其他d mama 講, 話照u/s 係準d 睇到預產期, 咁你下一次幾時返去照呀?

[ 本文章最後由 jojolly 於 08-6-2 21:46 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

係呀...我係問你呀bin bin 仔.....
你個水瘤係咪因為有bb而引起架?好似好多人都會咁架! 其實我好心急想快d 睇下亞b 個心跳, 但起碼要6週先睇到.

請勿見怪, 我有個少少既問題,
你3/5 lmp, 今日唔係應該係4wks 3 日咩?
點解係5wks 3日既?

大宅

好媽媽勳章

binbin 仔

咁你到目前為止, 有冇d咩懷孕特徵呀?
touch wood 暫時都係成日肚餓同成日放屁, 間中有d 暈暈地.不過就瞓得好差..成日半夜醒左就瞓唔返.

大宅

好媽媽勳章

ccooll
好多mami 都話如冇咩特別問題, 最好係第六個星期先去照, 咁就照到埋心跳,
如果太早去, 就只係見到個胎long

講真, 要等到6星期先去照真係等到頸都長, 好辛苦呀…我都等緊呀!!!

[ 本文章最後由 jojolly 於 08-6-3 09:47 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

回覆 #21 MxK 的文章

MxK

你咁快就可以見到個胎long la?? 你宜家有幾多個wks 呀??

我都會係廣華生, 上星期六去左登記, 7月31 日先有得睇

大宅

好媽媽勳章

我星期六個日去登記都已經好多人la..
我都要等到wk 13 先有得做第一次產檢呀

原文章由 MxK 於 08-6-3 16:55 發表
我5wk5day啦....照果日係5wk3day
其實醫生暫時幫我計係30/1,我驚第時又話要遲,所以過埋來2月呢邊打招呼囉
我星期一先去廣華排,要排到5/8先第一次產檢,到時己經wk14....實排唔到產前運動班同照結構啦 ...

大宅

好媽媽勳章

Binbin 仔, 你好嗎?? 點呀, 你個肚仲有冇痛呀?
唔知點解呢排都訓得好差呀, 差不多每晚4.00幾就醒等天光,
搞到每朝返工都好攰好眼訓呀!!!

大宅

好媽媽勳章

有架, 我都有時會有痛架, 但就係陰陰下咁.我諗應該冇野卦!
你個胸開發痛未呀??

原文章由 binbin仔 於 08-6-4 09:59 發表
我o尼2晚都冇勁肚痛la, 我諗我真係食錯o野至攪到o甘呀, 不過, 有時都有少少痛, 好似m痛果d o甘樣~ 你有冇o家?

係呀, 我都係訓得唔係o甘好呀, 要訓好耐至訓得著呀, 希望快d可以好訓d o拉!!

...

大宅

好媽媽勳章

binbin 仔,
你咁嚴重呀?小心d 呀, 如果真係行唔到, 就唔好返工la...

係woo...你下星期睇醫生, 一定要同醫生講呀!

大宅

好媽媽勳章

Siu-mi

聽聞如果向政府度生, 年齡又過35的話, 政府醫院會免費幫你做, 你就唔洗自己出去做, 威記做既oscar好似私家咁, 要自己俾錢, 自己打去book .

八卦問句, 你向聯合生, 你住邊一頭架??

原文章由 siu-mi 於 08-6-5 09:52 發表
我仲未去政府登記, 我會去聯合, 係咪都係會派去威爾斯做oscar? 我下星期先可以去聯合登記, 都唔知排到幾時檢查, 聽你地講ocsar咁
full, 我而家可唔可以打去威爾斯book住先? ...

大宅

好媽媽勳章

Ccooll
冇事既, 你唔好咁擔心la, 可能個胎太細la, 未必照得到者
咁你幾時再返去照呀,

大宅

好媽媽勳章

Ccooll…..

你錯呀…你宜家好多野可以做架,
1. 要放鬆心情, 唔好咁緊張
2. 食多d 有營養既野, (奶, 雞蛋, 生果)
3. 最緊要係多d 休息, 每晚早d 訓教

6 weeks 既時候, 應該會照得到架la..放心la.
其實我地個個09年2月既mami 都一樣咁擔心架…因為到暫時為止., 我地既日數都係未照到bb心跳架麻,..總之唔好咁擔心la..

Siu-mi
Hehe….其實我都係住TKO, 不過我用左我叔仔個地址去廣華登記….

nanoruru,
我只係同我屋企人講左, 6299都未講呀, 諗住照到心跳先, 朋友同公司都係諗住三個月先同佢地講, 因為我公司淫事部(人事部)好八..佢地知即係全世界都知, 所以三個月先講..

大宅

好媽媽勳章

Ccooll…..

你錯呀…你宜家好多野可以做架,
1. 要放鬆心情, 唔好咁緊張
2. 食多d 有營養既野, (奶, 雞蛋, 生果)
3. 最緊要係多d 休息, 每晚早d 訓教

6 weeks 既時候, 應該會照得到架la..放心la.
其實我地個個09年2月既mami 都一樣咁擔心架…因為到暫時為止., 我地既日數都係未照到bb心跳架麻,..總之唔好咁擔心la..

Siu-mi
Hehe….其實我都係住TKO, 不過我用左我叔仔個地址去廣華登記….

nanoruru,
我只係同我屋企人講左, 6299都未講呀, 諗住照到心跳先, 朋友同公司都係諗住三個月先同佢地講, 因為我公司淫事部(人事部)好八..佢地知即係全世界都知, 所以三個月先講..

大宅

好媽媽勳章

nanoruru,

我個人認為, 講俾屋企人聽係好d (尤其係mom), 因為佢地有經驗, 有咩唔明、唔妥既都可以問下佢, 佢地又可以煲多d 湯水你飲. 對都你都有好處, 又唔洗對住佢地隱瞞呢件開心事咁辛苦….hehe

至於生果, 我都係食橙, 食萍果同埋奇異果, 呢排d 橙都好甜呀, 好好味呀!
我每日帶一個萍果返公司食.夜晚返去食橙..(你只要記住食呢d 對亞b , 你就會好樂意去食)….芒果同荔枝唔係唔可以食, 只可以小食law..因為濕熱呀聽人講就千期唔好食木瓜同香蕉
….

原文章由 nanoruru 於 08-6-5 15:50 發表
講到食水果,好似好多都唔比食:西瓜唔得(夏天本來最好食西瓜),荔枝唔得,芒果唔得,菠蘿唔得,連香焦都唔得!都唔知仲有咩水果好食..我自己又唔仲意食橙....

你講得好啱呀,我地其實個個都因為仲未照到心跳,個個都仲好坦 ...

[ 本文章最後由 jojolly 於 08-6-5 16:29 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

點解d 字忽然之間變得咁大既????
我部腦short short 地....
sorry 各位

大宅

好媽媽勳章

我想問下你地出街、返工有冇放慢黎行呀?
我宜家唔敢行得咁快, 速度只係俾一個亞婆快少少…
唔敢行得太急..前幾日我放工搭地鐵….一入車眼見前面有兩個位,
已經坐定粒六行埋去, 仲差四步右左, 點知有一對情侶, 個女既一個唔該咁跑過黎,
自己坐左一個位, 另一個位就用個袋霸住等佢男友走過黎…
我真係想鬧鬼佢呀…心諗同大肚婆爭位咁衰 ( 但自己個肚又未見…hehe)…

大宅

好媽媽勳章

Ccooll,
呢個都係一個辦法

其實我最怕係朝早迫地鐵呀我搭tko , d 人向油塘夾硬沖入黎..唔會理你.…好可怕呀…..
去到北角, d 人又夾硬迫上車我真係好驚….朝朝最唔想返工既就係要同人迫地鐵呀

原文章由 ccooll 於 08-6-5 16:51 發表
所以我大肚時會專登着大件衫,等人唔讓位都唔好撞倒我。

大宅

好媽媽勳章

因為我有d fd 都係向廣華生佢地話廣華既婦產科好有經驗woo,
住房又幾好, d 似私家醫院咁; d姑娘都好好相遇;
所以我咪揀廣華law….

原文章由 siu-mi 於 08-6-5 17:09 發表
我而家都有行慢d, 因為上樓梯時或拿重少少野時, 個心都跳得好快。

醫生話唔可以食苦瓜同青色的木瓜, 其他都可以吃。我而家每日食醫生開的葉醱同維他命, 飲一盒高鈣低脂奶, 食一個apple/orange。

jojolly,
廣華比 ...

大宅

好媽媽勳章

唔洗住址證明架...你寫得出個地址就得
西九龍個邊, 美孚都得

原文章由 siu-mi 於 08-6-5 17:42 發表
要邊區地址先可以報廣華, 點樣取地址証明, 要銀行信?

首頁

尾頁

跳至