單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚係第一次,阿仔自出世我便每日都同佢一齊,未曾有一天係夜晚上我會唔同佢一間屋,if以前佢自己有間房,我都係時常經佢要求同佢瞓
今晚個賤9申請咗每月兩次既第一次
我今朝一起身已經好唔開心,我估今晚我會失眠

大宅

原帖由 newbiee 於 09-10-2 14:44 發表
明白感受, 我個女去左e媽度瞓我都會瞓唔著, 若有所失咁.
不過, 佢始終係仔仔爹地, 換個角度諗, 多個人關心愛錫佢都係好事.
即使分開, 父母係仔女心目中其實各有角色, 係佢地心靈上有不同嘅作用.
今晚瞓唔著上下網傾 ...
佢親子無問題,怕佢同工人有野,我唔想佢地連埋工人好似一家人咁...我頂唔順

大宅

原帖由 catfitfit 於 09-10-5 17:39 發表
中秋節個日, 同呀仔一齊行商場, 岩岩商場有個慶祝活動, 聚左好多人, 呀仔問我睇唔睇到台上的表現, 可能因為我生得矮, mud都睇唔到, 呀仔當時無出聲, 立刻走到我身後面, 用雙手從後面把我抱起, 仲博命問我睇唁睇到, ...
唉....我係高齡生呀仔,我同你差唔多年紀,但阿仔就細好多,而我就岩岩加入單親行列,真係唔知可唔可以捱得過......

大宅

原帖由 Lovely媽咪 於 09-10-7 14:14 發表
始終佢係小朋友既爸爸,一個月都係見2次,豪俾佢啦,咁樣對你朋友其實都係好架.
唔好俾小朋友覺得佢去爸爸度你會好唔開心,同埋唔好係佢面前衰人咁叫,真係會影響小朋友既心理.
安排做吓啲平時冇時間做既嘢,例如去做吓fac ...
不是一個月見2次...是每星期見2次,再加每隔一星期過一晚夜呀...
即係每隔一星期就有一星期是4天,救命呀,有乜可能比佢多過我,佢返輪班ge,佢都痴線係都要爭,爭來做咩呀,依家佢咁麻煩又實會將個責任推落我身上...
我無係阿仔面前嗌佢係衰人,不過阿仔會知,佢比條友搞到好蠱惑,仲係條賤9面前講到好like佢,梗係啦,以前阿仔都比賤9兇過,點敢唔氹佢呀
條賤9仲有酗酒習慣,依家佢會死忍,但點知之後點呀,真係覺得推阿仔去佢手上會害咗佢呀,果條賤9 d性格同行為都好有問題...跟著佢阿仔會變成點???諗起都驚

大宅

原帖由 人地媽咪 於 09-10-7 18:10 發表

點解可以見咁多次既?
咪就係無道理low...佢話想幾多就幾多,又唔諗番以前人係屋企又唔見佢返,一唔係返到就黑面撩交咬搞到個仔都唔開心..依家又扮做好爸爸
個官都唔知有無搞錯,真係好擾民ga ma...又要帶出帶入,又要因為就時間令我同隻c6係各方面都易有爭執,佢返輪班就更加麻煩...好似咩野都要就佢咁
個官話想小朋友多d人錫..唉,好就話je...跟著個咁既賤人唔學壞都偷笑呀

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-8 09:49 發表

AGREE, 好影響生活

不如試下搵社工同佢傾....我之前都係咁......
一星期2日.....啋佢都有味~

佢係咪比好多 $$ 你地, 所以個官咁幫佢......

我果時個官幫我出頭話佢ga... ...

係比佢人工既4份一咁上下low...不過佢人工高,都夠一家開支,咁都唔使幫晒佢ga..?
岩岩轉咗區,尋日見到個社工,佢都話其實我好大遷就,但條賤9就死都唔放....連一兩個鐘都同我嗌,唉....點解d人可以咁
舊年阿仔生日佢咪又死去滾,失蹤幾日都唔返屋企,應承咗個仔買禮物都唔見人,學校生日會佢都為咗去滾唔去啦
依家係度扮野,以前唔緊張依家先來爭...好變態

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-8 13:25 發表
我明白你AR~ 因為我EX-HB都係咁......

我大肚佢已經.............
又話bb 用 $ 多.....養仔貴~~
E+咪又係爭爭爭....見見見~~~~
仲想同返我一齊Tim~~

我仔出世頭3年.....住寄養家庭.....佢一毫子家用都 ...
唉...你就好啦,少見少煩吖嘛,我果條賤9好識講野,真係唔識佢係會比佢呃到
個官就唔知點解成份社工報告放係度佢都咁樣比佢見咁多,雖然個官都話出年阿仔小學佢都無可能見咁多(唔知係咪代表唔比撫養權佢)但都係照比咁多日
我都想用合理呢個字眼,但係佢咪又係一定要拗,就算我話唔得既時間又問呢問路,之後又話佢可以點點點...可以點?以前唔點...?去死啦:;pppp:

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-8 15:34 發表

關撫養權咩事?唔係已經判左比你咩?

小學.......好忙ga

不過, 要視乎你地同你ex-hb住得遠唔遠....

住 得 遠 點比個仔去過夜ar?

其實, 你仔仔又點諗ar?佢想唔想見先? ...

係仲未判....因為佢要同我爭呀
依家住得其實唔算遠ga,火車只係一個站,不過要接小巴先到...仲係快既
因為佢依家住既係已婚職員宿舍,如果我地離咗婚&撫養權判比我佢就要搬,到時佢好可能搬來我呢頭...唉...煩煩煩
阿仔只要有人同佢玩就得啦...雖然阿仔同我既時候話唔想見佢,但我知阿仔對住佢都會氹佢,阿仔驚比人鬧,亦知道大人想點,所以佢會就住講野...唔敢得罪佢

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-8 16:06 發表
你個仔好似同我仔同年...都係5歲bor~~

唔怪得佢要爭.....佢爭到個仔可以keep返間宿舍ga.....佢條件唔差, 又有能力請工人....你真係要小心...

你地仲住得咁近.......唔怪得佢.....見咁多日都ok la
我同ex-hb隔 ...
講真其實佢好好地我都唔介意比佢見個仔,做番朋友都仲得,但係佢d態度超差..頂唔順low
佢覺得我之前唔比機會佢,跟住就當忘記晒佢之前所做既壞事,覺得係我搞到佢無咗個仔,由我初初離開求我返去至到變番做惡人前後不足半年,但我未離開時比足機會佢成年有多啦....又唔見佢改得好
佢夠講過話會追番我tim...但依家惡到你唔信,好似係我做錯事咁,同我講野指手劃腳,究竟呢d人點解個天唔收佢ga?
天理何在呢..?

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-8 16:29 發表
預左ga la~ 有幾多個係 謝賢 狄波拉
你咁對我,既然你忘記我咪提你囉...話番比佢知係佢破壞個家庭,唔好比佢有錯誤訊息比個仔
希望有天理...佢好無道理,依家反而好似我做錯事咁,樣樣都同我爭,比佢爭到個仔佢咪又會死返大陸滾女人...對得個仔幾耐呀...呢d人唔死都無用,唔輸得死要面,自己錯到無影就比好多籍口自己,死都唔認錯!
佢唔滾唔打我,我點會走,忍佢都忍咗好耐啦....唔通忍到我死果日咩
想同阿仔過返d安樂日子都唔得,佢就算比完贍養費我都淨成3皮野佢自己死去滾啦....又要仔又要滾仲想要間大宿舍...真係

大宅

原帖由 maybaby 於 09-10-9 14:12 發表
想問樓主你現時同媽媽住嗎?有冇返工呀?
我已經同阿仔上咗樓,一向我都係全職湊仔仔,不過打算阿仔返小學時做part-time low

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-9 17:02 發表

你小朋友幾大ar?

其實, 我ex-hb本身要shift....佢根本冇湊小朋友既時間....
星期六/日我幫仔仔安排晒佢喜歡既活動....

仔仔因著d課外活動....本身都唔想見佢...

我仔唔跟佢..... ...
你個仔唔跟佢老豆就易搞啦,可惜我個仔唔係,佢都好鍾意同佢老豆玩.....唉

大宅

原帖由 Lovely媽咪 於 09-10-12 11:30 發表

嘩....咁又過份咗啲 既然佢返輪班,根本啲時間都好難就啦,就用呢點同社工講咁多日真係會好影響小朋友既日常生活,冇理由要個小朋友就佢既時間ma....我算好彩,佢冇成日要見個仔,有時幾個月都冇一個電話. ...
咪係...好似今日咁,佢上星期比張約見紙只係話今日由下午3-7,點知早兩日sms同我講改3-9...
我都話太夜,叫佢一係上來我家陪仔食飯,佢都唔肯...最後只係肯8點半夜返來
我今日都同社工&我律師講,社工一聽都話太夜啦,而且時間比係佢比我,只一星期又無講咩原因,又唔係之後有日取消唔得,佢只係計話官比佢2日,一次4hr,一次7hr,佢計落呢個星期唔夠low,佢係自私...講真官係話唔超過呢兩個時段,仲要為個仔而約,我依家唔同佢嘈,我會留番社工同律師幫我搞,到時又睇吓個官比唔比佢呃到啦....唉,佢滿口歪理ga!

首頁

尾頁

跳至