自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bobocheung65 發表於 23-12-24 15:12
it係最辛苦 所有system 人地用就唔俾搞 要夜晚紅日搞

香港運營成本貴但代碼能力低,一般軟件開發唔會考慮放香港,所以一般香港refer嘅IT,更傾向System/Networking Support、DC Management,呢啲係需要辦公室唔忙嘅時候先做,輪更制要有emergency contact。
軟件開發係指Google、Microsoft、Amazon、Facebook…呢類高科公司寫代碼嘅軟件工程師Software Design Engineer。呢啲工作一般唔需要off-hours 或graveyard shift,但有ship mode,產品發佈前幾個月就最瘋狂,有時成個禮拜都住喺公司。

珍珠宮

mom06 發表於 23-12-24 18:25
IT, 如果30 歲上不到管理層,好難捱到40

工程,讀完唔鐘意,可以出來做番IT相關工作。

做科技公司必須做管理層,呢個係非常中國人嘅想法
喺高科公司,technical path係最吃香,而且跨國軟件公司類似微軟、Amazon咁大型嘅,Technical Fellow只有非常少數,佢哋嘅compensation絕對肯定比VP更高
如果個底唔係做開軟件(裡面細分前端、後端、中台…),做嘅工作內容和語言、工具、tech stack完全唔同,35歲後冇可能入行,亦唔會有大公司考慮resume。
當然,如果轉行做吓Data Center admin、IT Support呢啲servicing工作,應該考幾個Cisco、Microsoft cert就可以,但絕對唔係科創類工種。

珍珠宮

讀咩major好睇個年輕人自己嘅passion
朋友兒子特別喜歡音樂、自己砌電腦做音樂,本身自學Python學得不錯,高中叫佢修AP CS,唔駛點讀都考5。本來佢爸爸希望兒子讀商科將來接手生意,但我建議朋友俾佢報Computer Engineering,最後被美國電腦科top 5大學收了,呢個年輕人前途無量!
其實周邊嘅人頂多俾啲分享,要真係認識個年輕人能力、性格、習慣、興趣…先可以俾到中肯意見。網上說法各有因由,最好唔好影響年輕人自己嘅選擇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊