自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我地一家四人,以往出入機場都係搭機場巴士,或者租客貨van
但我地行李多,要搬行李去巴士站十分辛苦,因主要得我老公一個搬(我要負責咩住阿B 同拎住bb 車)。

搭客貨van 本來係又平又快,但我忍夠了,因為一黎無car seat 俾bb,二黎啲司機成日開好快;三黎唔只一次後座無安全帶,每一次都搭得擔驚受怕!我唔想再將自己同家人的命仔交在佢地手上。

另外搭機鐵,我地住得唔近機鐵線;拉住大量行李去轉搭東涌線不可行;搭的士也唔安全,同埋裝唔曬咁多行李

請問大家知唔知有無啲租車公司係較安全,可以揀大啲的車裝行李,又可以要求裝car seat 呢?我咁既要求應該算合理掛。價錢唔係問題,最緊要安全!

子爵府

choco_soup 發表於 18-12-30 17:52
唔帶bb 去旅行就最安全

我想講,唔係出門就一定係去旅行
我一家就黎移民,之前飛了幾次去當地搞移民既嘢,我個B 太細擺唔低俾人湊

子爵府

bks2014 發表於 18-12-30 23:06
本月最膠文

如果是真實事件, 樓主可以檢討一下 㸃解你一家四口咁多行李?㸃解帶住咁細的小朋友去旅行?

Deleted

子爵府

bks2014 發表於 18-12-30 23:06
本月最膠文

如果是真實事件, 樓主可以檢討一下 㸃解你一家四口咁多行李?㸃解帶住咁細的小朋友去旅行?

好好地問個問題就俾妳話膠
其實妳有無先了解下人地的情況先?

搭飛機一定係旅行?
可能在妳的見識裡面係
但我話妳知唔係囉
我地係因為就黎移民要去準備而去飛囉

仲有人係因為要探親、紅白事而飛
我有識朋友係因為要醫病而飛

下次話人之前擴闊下自己眼界先,如果唔係贊衝出黎俾人笑

子爵府

我其實唔係想要搭有 car seat 的的士
因為的士應該都唔會有
外國都應該無

反而我聽過有shuttle 可能有car seat
或者就算無carseat, 至少可以係比較安全的速度行駛

子爵府

小小馬奇朵 發表於 18-12-31 00:53
租車公司網上一check就有啦
七人車機場去市區都係500-700

我有search 過
係有,但唔知邊間真係好
我想係睇下有無人用過邊間較有口碑

子爵府

bks2014 發表於 18-12-31 09:52
「移民」是這舖被網友笑爆(參考4,5,6, 26...樓)事後才寫的。
你在1樓沒有提到移民 ,也沒有開其他舖討 ...

我初初無寫,係因為移民同我搵車無關
係你地啲自以爲是的人做晒判官我先講
我想問,就算我真係旅行精,又關你咩事呢?有得罪妳?
妳自己眼界淺薄,無啦啦話人膠,衰左又話人無講清楚
乜我本來就有需要向人交代同我問的問題無關的細節?

妳同其他鬧錯人的人,係咪應該道歉?

子爵府

hfl2000 發表於 18-12-31 09:22
分兩架的士(老公&大行李一架,你&bb&細行李一架 ),嗌司機開慢少少,坐到去最近既機鐵站,搭機鐵,我覺得最 ...

謝謝你,我可能會用呢招!

子爵府

99dogdog 發表於 18-12-31 11:43
其實我最唔明:既然錢唔係問題,點解仲會call 客貨van? 香港交通叫數一數二方便,又多選擇,uber, limo s ...

呢個我認衰,因為我之前無做research, 無知.
坐van 唔係我意願,我唔係想賴但我其實已經同屋企人投訴了幾次唔想搭
自從上次坐完一次j架車行得好快
之後一次返香港行李少,我已經成功爭取到改搭返巴士

我而家會考慮轉車搭機鐵,或打去limo service 公司睇下有無car seat

子爵府

tinaw8 發表於 18-12-31 12:00
唔好帶BB去啦

我黎緊移民去land 喇,留低個bb 在香港做孤兒?

子爵府

bosch 發表於 18-12-31 12:25
講真要安全係搭機鐵,搭機場巴士,或搵個唔玩手機又唔超速唔恰眼瞓既司機。

你移民係多行李拎,可唔可以 ...

其實大部份家當會船運過去
同埋之前已經去過,帶左啲嘢過去新屋架啦
不過啲嘢船運走左之後,我地仲會在港兩個星期
所以點都有啲嘢要在這兩星期用,同埋去到個貨櫃要清關,唔係立即可以送去新屋
所以又有啲嘢係隨行,等去到可以即用
所以寄去唔係太合我地需要
我地計過應該啲嘢我地可以帶到曬過去
不過起碼都三個大行李
去到當地又唔怕,因為有朋友可以接我地

首頁

尾頁

跳至