自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今年31歲,想生BB 仲是50/50。
老公就不太想要,只是如果我想,可以再考慮。

我老公不想要的原因,主要都是大責任,香港住屋,香港教育等。
其中他說,因為我們兩個的興趣太夾。
我和我老公是旅行狂,假期許可的話,可以去12次旅行(其中四次歐美澳)。
平時我們不會煮飯,大家就試不同的餐廳。
閒時又鐘意睇電影,夏天去下沙灘玩,游下水。

他說如果當初我們生活好悶,可能會生個B 增加話題。
但而家他反而擔心生左B無晒呢種生活。

我聽完都不知好定不好。
一方面是開心的,另一方面覺得呢種家庭模式好異類。

我年紀都不細,係生都要呢兩三年決定。
心裡仲是50/50。

大宅

ahpoo 發表於 19-5-18 20:25
呢個年代生唔生仔都係個人選擇,以前啲人覺得養兒防老,呢點已經唔使諗啦!另外老咗怕悶,依家亦都時代唔 ...

我好同意。
我都不覺無細路會悶。
只是身邊朋友成日話我會後悔,話生仔是一個人生經驗。
我就無得體會呢個經驗。

我怕我強迫老公要bb,
最後他會不開心,我們關係本身好好,變得日日喊收場。

大宅

canies 發表於 19-5-18 20:30
結咗婚幾耐?
31歲其實都唔係咁趕啫,
都仲有四五年可以諗下嘅。

我們結左就來5年。
算是比較早結。

我覺得我們老左都不會悶。
如果無力去旅行,可以留家睇電影,去海邊望海。
我們好鐘意動物,老左有閒錢開個小小農莊,照顧下無人要的動物。

但就是無左做父母的經歷。

大宅

happypiano 發表於 19-5-18 20:32
我覺得係怕生左你地會後悔太辛苦,無晒自由。到時無得番轉頭的呀!或者你先試下一年只去一次旅行,放假無得 ...

我老公話他接受不到。

但我不知做老豆後會不會變。

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-5-18 21:24
玩多幾年先生囉
好多人30尾先生
生完又唔一定好影響老公既

好有難度

大宅

09daisydaisy 發表於 19-5-18 22:05
看你自己想不想要bb,要就要犧牲以上種種。
建議你雪卵。解決你所有問題。
...

如果雪卵要幾多歲雪最好?

大宅

moma1023 發表於 19-5-18 21:54

我又係超級鍾意旅行,又冇時停鍾意學新野或研究自己興趣, ...

你說得好岩
不是體驗,是責任。

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-5-18 22:12
生完之後,你地生活一定無咁爽皮,小學唔准請假去旅行,長假期先去又貴,有小朋友困身好多,自己時間不是自 ...

我聽樓下家長話 自己幫小朋友請假去旅行,
好多香港人都係咁。事實而家d學校咁free 架咩?

大宅

Moti 發表於 19-5-18 20:56
其中一方唔想都肯定唔好諗。生咗會改變?改變唔到咁點?到時就冇得返轉頭㗎喇。你出得post,證明你係想生, ...

其實如果我老公好想生,
我諗我幾年前應該生左。
因為他不想生,同時我而家的生活都好滿意,所以到今日都未有bb。

但又覺得女人生仔有限期,都要認真諗下。關乎我日後幾十年的人生。

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-5-18 22:26
我老公基本上唔洗點理d仔
因為有姐姐
換片都無乜換過 當然星期日要做返啦

仲有個家庭背景我無交代,
就是我們不想請工人,我又不會做full time mom,
我老公一定不是full time father
我無四大長老幫手,我們返shift的。

我咁的家庭背景,係咪算擺啦。。。。。

大宅

winner128 發表於 19-5-18 22:30
如果唔想改變現在既生活模式,咁你千萬唔好生,要兩人意見一致才行。 我倆公婆由拍拖開始已經有共識唔會 ...

你都好呀
從一而終不要下一代,我寧願好像你。
好過我而家不知想點。

身邊好多人洗我腦,話我有乜可能不生。

我最不想是生左個細,無左個老公 or 無左個靈魂的老公。

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-5-18 22:33
幼稚園都仲可以請假去旅行,小學課程好深,請幾日假都難追趕進度。同埋依家有啲功課根本就係家長協助做, ...

請教一下
今時今日的香港教育
仲有無d 幼稚園無功課,
之後我入一些無咩功課考試的學校 (最好在市區)
之後中學派位,由得個小朋友到時自己溫書。
之後讀不好,去ivy 學廚。

我做的只是教他做人,人品好,不是教功課。
我打算投入零金錢在教育,反而儲錢首期幫他買屋仔。

呢支歌在香港work ng work?

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-5-18 22:54
如果我係你,我唔會生... 你老公都唔想生,佢OK嘅出發點係配合你,到時bb易湊就好,touch wood難湊d,真係 ...

又係。
如果有d 咩過度活躍,我老公應該好後悔。
他會變得好負面,好不開心。

之前他返工好大壓力,個人好down,他話自己有啲抑鬱。
轉左post, 而家錢銀開始鬆,才開始呢種好relax的生活(約七年)。
而家他心景好開朗,日日返屋企好像笑面佛咁。

如果變返他以前咁,我都不知點算。

大宅

Toffeegirl 發表於 19-5-18 23:42
同你情況好相近
我生唔生都 ok ,主要係老公都唔想,咁我就唔生啦,無謂辛苦自己
我d朋友都係問我冇生b, ...

如果代母,你會雪定卵?
到五十歲找代母生?假設到時想要

大宅

藍尾巴 發表於 19-5-19 00:05
如果你地好enjoy自由生活又無backup就唔好生啦,不過有d男人好古怪,好多一直話唔生,到4/50歲見人人有個細 ...

問他,他話不會屎忽痕做老豆,
我話人地郭富城五十幾都做老豆,
他話人地幾十憶身家,好自然生一打去繼承。
而且他不想六十歲,個仔才幾歲。
他說六十歲嘆世界好過。

不過以我認識我老公,應該不會老來找其他女人生既。

good_pig    發表於 19-5-19 00:28

大宅

多謝大家的回覆。
95%的人都覺得我和老公不應該有bb。
今早問問老公雪卵的意見,
他覺得無需要雪,他說不要的話,他將來不會改變心意。
我話好多男人老左就找個件,說到他都開始抆抆地。他覺得我不信他,屈他三十年後有小三出現,說到我都好像神經質咁,幻想呢個三十年後的小三。哈哈哈

或者再過多兩三年睇下點,
老公大我兩年,我應該都等不到他好成熟。
我初初識他好成熟的,而家慢慢好像變返細路,愈大愈幼稚

人人家庭不同
今日星期日,在屋苑會所睇下人地家庭日,的確好多家長帶小朋友溫習,個爸爸仲陪足個小朋友溫成日。另一個ba ba食飯又好開心講梗英文書。
相信c6做不到。

首頁

尾頁

跳至