少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

多謝前輩賜教. 我十分認同讚嘅好處, 因為我之前因為個女戒唔到片搞到患上鬱躁症, 鬧咗個女好多次都搞唔掂. 之後用讚同奬終於令佢成功戒片, 大家關係仲好咗好多. 閱畢前輩嘅post, 現有以下疑問想請教:

1) 淨係讚, 小朋友如何得知乜嘢係錯??? 我個女唔鍾意聽故事, 有冇其他辦法?

2) 佢喺出面俾人話嗰陣點處理???

例: 我趕唔切讚個女喺商場拖實我手(即係冇亂跑), 結果佢亂跑俾管理員話. 我惟有教佢講"對唔住". 之後我應該點善後?

3) 個女喺街上大吵大鬧, 我哋通常喺安全情況下由得佢, 當佢發洩情緒便是, 都有喺佢好地地, 笑笑口嗰陣讚佢 "好乖喎, 唔發脾氣, 你睇你笑得幾靚!" 唔知係咪我讚錯咗??? 佢都幾多時會大吵大鬧, 請問可以點改善?

4) 好多時個女大吵大鬧嗰陣, 啲路人會鬧我好唔stop佢, 跟住我個女就會再喊大聲啲, 請問我即場應該點反應? 係咪繼續ignore, 即使商場管理員出面干涉我都ignore (因為個女發脾氣嗰陣蠻力好大, 我一個人好難拖到佢返屋企)?

侯爵府

Sorry, 靚太, 遵命!

原文章由 SandraLo 於 07-8-12 16:22 發表

Yolanda Tam :

老就係老架啦,不過都唔好叫前輩啦.....:-(
唔介意可否再post多一次上「小朋友脾氣大,可以點教」個topic度問?我响個邊答開,分咗過嚟我驚答唔哂,同嗰處多d ...

侯爵府

Carol, SandraLo:

我路過, 多事搭句咀, 請莫見怪.

明白你可能好大壓力, 不過呢啲嘢急唔嚟架! 我個女都成32個月至戒到日片, 你仔仔兩歲多啲, 可能未ready, 順其自然啦.

我個女歲半嗰陣我已經想同佢戒片, 但佢未得, 到佢兩歲又近冬天, 結果兩歲半先至再同佢戒, 佢初初好抗拒仲專登賴喺地下. 當時我做咗一件好錯嘅事: 我發脾4鬧佢, 有次仲失控打佢, 終於糾纏咗成兩個月至OK.

原文章由 carollung 於 07-8-30 13:03 發表
SandraLo
我冇留過言,不過就有睇你點教小朋友,我都偷在唔少帥:loveliness: ,我睇在你d辦法,跟住去做,真係得呀,現在唔使日日鬧阿仔了,佢二歲多d咋,之前真係好唔開心,以為自己真係唔識做阿媽
不過仲係有d問 ...

首頁

尾頁

跳至