自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請大家睇睇小女呢篇作品:第一頁

侯爵府

回覆 YolandaTam 的帖子

第二頁

侯爵府

第三頁

侯爵府

唔知各位睇咗之後認為作者係點性格嘅人, 我睇完就覺得呢個人好純真, 好感性, 好細膩.

但係喺我哋心目中, 個女係理性但有啲粗枝大葉, 所以一睇篇文, 大大咁嚇咗一跳! 如果唔係篇文真真確碓係小女個名, 真係以為佢攞錯同學篇文返嚟.

之後我發覺, 原來自己真係唔了解個女. 為人父母, 真係要花好多心思, 終身學習.

侯爵府

回覆 man11981 的帖子

十歲, 小五.

肥C奶肥C奶    發表於 15-4-17 10:37
SiuBBee    發表於 15-4-17 10:23

侯爵府

eelcyy 發表於 15-4-17 00:20
我覺得純粹作文姐 諗太多...
多謝你! 可能我真係諗多咗嘅... 因為我自己就係一個講嘢詞不逹意嘅人, 認識我嘅人都話睇我寫嘅嘢先至能夠溝通同了解得到. 個女開始踏入青春期, 近呢一兩年佢說話比以前少, 我硬係形住佢好多嘢收喺心. 大家都經歷過青春期, 又或者有子女係青春期, 都會知道呢幾年對一個少年人嚟講係好關鍵, 如果過得順利, 成年後比較能夠面對事倩, 如果有乜嘢唔順利又處理唔到, 可以為日後帶嚟好多麻煩: 我自己青春期過得極不愉快, 加上成年後一啲事, 終於患上鬱躁症. 所以我真希望如你所言我係諗多咗.

侯爵府

pinkyworkroom 發表於 15-4-17 00:37
唔好意思,希望你唔好唔開心,
我都覺得你諗多左,不過可以肯定的是,你囡囡已經識應左香港的教育製度,為 ...
乜原來係咁架?嘩我真係 too simple sometimes naive. 我以為有補習嘅同學睇得範文多先會添,多謝你俾咗個新角度我!

侯爵府

goat 發表於 15-4-17 00:48
小五有呢種文筆, 相當唔錯, 樓主應該好proud of 阿女
至於係唔係代表令千金性格有另一面, 我覺得諗多 ...

多謝你分享! 各位旁觀者清令我茅塞頓開!睇咗各位回應我都放心啲,否則我會繼續猜度究竟我有乜嘢做得唔夠好令佢收埋自己,因為我識得有人喺媽咪面前好順從有禮,喺外面就多嘢講仲有啲mean.

呢件事令我反省,原來如果個女成長到好似篇文主角一樣感情細膩嘅人,我係會好難接受到,我會覺得唔認識佢。作為母親,無論個女點都應該接納!我真係要改變想法先得!

首頁

尾頁

跳至