基督家庭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係\"全能全善\"

年輕人,上帝對我哋人生有長遠計劃,唔係好似我哋咁睇眼前架!

你呢刻嘅怨憤,正正係我由十幾歲至三十幾歲嗰廿年嘅寫照。

我十多歲嗰陣,成績唔錯,會考四優四良,中六後暫取入讀中大經濟系。當時我有兩大原則:1) 獨身主義, 2)畢業後入投行做 dealer, 賺大錢令父母可以有工人服侍,住豪宅,唔駛再迫巴士,唔駛俾親戚睇唔起。當時我喺教會,係詩班女低音主力,團契副團長,聖經班老師,生活營籌委。

上帝用咗二十年指引我行咗另一條路。

做團契嘅過程裏面同一位弟兄成為知己,佢唔靚仔,但為人盡責,靈命亦係公認嘅好。當時我同大學一位師兄瞹昧,以我自己意思就當然想同師兄發展,但我唔敢亂嚟,一直為呢件事禱告,結果師兄皈依佛教,弟兄向我表白。同弟兄拍拖四年,歷盡艱辛,身邊閒言閒語多多,導師團友全認為我倆不相配,但我嘅好勝心同包拗頸脾氣被上帝\"大大使用\", 終於弟兄成為丈夫。獨身主義原則被上帝擊潰。

學業方面,經濟系對數學嘅要求令我始料不及。以一個文科生,數學九十幾分就以為自己好掂,結果一收到 basic microeconomic theory 考卷, 32分。 Intermediate microeconomics ,40分。晴天霹靂!前所未有挫敗,開始怨上帝,點解我拍拖已經棘手,入大學後讀書都衰過人!結果轉讀政治系,投行止步。畢業後考過EO AO, 兩次都係面試失利,喺商界,讀啲咁嘅閒科,人脈又冇,只能普普通通。

本來都冇問題,生咗囡之後請姐姐湊,點知姐姐嚟咗兩個月後急性腎炎入院。父母幫手湊住阿囡先,姐姐出院後父母繼續湊囡,姐姐就日日吼我兩夫妻返咗工玩失蹤,做嘢求其又頂撞我,結果炒咗。但一年後家母血壓高,湊唔到我囡,又無把握請到好姐姐,我只有辭職。賺大錢,諗都唔駛諗。

辭職後發生好多事:2007年我嚴重鬱躁症發作,需長期治療, 上帝透過呢件事令我明白我唔係一個能抵受壓力嘅人,若當初我入到投行或政府,我可能已自殺。 2011年家父患直腸癌,至今動咗四次手術,上帝透過呢件事令我明白父母十分需要我,佢哋需要我嘅關心陪伴,而唔係我以為嘅工人服侍,豪宅華廈。仲有,我囡係一個對上帝說話十分渴慕,喜歡思考嘅小朋友,佢好需要父母去mentor佢, 上帝告訴我,我嘅事奉喺家庭,唔係事業。

年輕人,你要等候耶和華!

侯爵府

www 發表於 14-8-29 18:44
請問「成日see a_」是甚麼意思?
應該係火星文, 等於廣東話"成日睇呀", 書面語 "經常閱讀"

侯爵府

hkgma 發表於 15-8-4 14:35
今年retake 升左幾分 應該入到hku 但無番教會成年 點睇?
要得到一個比較好嘅睇法, 首先想問以下問題:
1) 你 RETAKE 呢年, 學習態度同上年有何分別?
2) 你結果係自修還是喺學校重讀?
3) 你有讀補習班嗎?
4) 你今次考試有 "非勝不可"嘅決心嗎?
5) 你今次選科策略同上年有分別嗎?

侯爵府

hkgma 發表於 15-8-4 14:35
今年retake 升左幾分 應該入到hku 但無番教會成年 點睇?
年青人, 距離上次回應你已一年, 你沒有返教會, 但有看聖經嗎?

這一年, 我多返了教會, 但醫生最近懷疑家父患上末期癌症! 如果你係我, 你點睇?

我睇到嘅係天父嘅恩典實在多, 本來我因各樣緣故已對教會心灰意冷, 但有一日聖靈感動我, 在教會FB寫信給天父, 弟兄姊妹嘅回應, 返教會大家一齊禱告, 仲有醫護人員嘅用心照顧, 令我明白何為"萬事互相效力"! 我哋傾向將成功歸功於自己, 用失敗嚟怨上帝, 咁公平嗎?

送你一首詩歌:
神未曾應許
詩集:青年聖歌III,153首

神未曾應許,天色常藍,人生的路途,花香常漫,
神未曾應許,常晴無雨,常樂無痛苦,常安無虞。

神未曾應許,我們不遇苦難和試探,懊惱憂慮,
神未曾應許,我們不負許多的重擔,許多事務。

神未曾應許,前途順利,平坦的大路,任意驅馳,
沒有大山阻,青雲直上,沒有深水隔,一路通暢。

副歌:神卻曾應許,生活有力,行路有亮光,作工得息,
   試煉得恩助,危難有賴,無限的體諒,不朽的愛。

https://www.youtube.com/watch?v=Gfh5pCQkbyg

首頁

尾頁

跳至