自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jacky1666_hk 發表於 18-2-13 09:38
333s你都吾識
呢個大家都識, 不過我都以為佢係大家姐, 以為咁爆, 3姐妹BK同場

子爵府

Wingwingm 發表於 18-2-13 09:52
咁而且+講緊當年嘛
不過一有外人就複雜了
一講錢就咩情都係假. 當年我亞哥層樓因欠債銀行要收, 我老公話比返佢地供左及出左既錢, 轉我既名由我供, 我唔制. 一來我供, 佢地繼續住, 未必會比租我, 我白供? 二來第2日賣樓佢要分錢我點啊? (好彩.............)

子爵府

Wingwingm 發表於 18-2-13 09:55
死火,我真係唔識
兵個泥求解
.....你唔識.....證明你唔夠我8

子爵府

Wingwingm 發表於 18-2-13 10:05
咁你率之唔involve成件事?
冇, 本人一向相信講錢一定失感情, 便宜莫貪. (所以而家係我細佬, 我父母以及我哥既問題).

子爵府

麻油麵 發表於 18-2-14 12:02
未補地價夾屋?是用緣表+攞番間房協/房署的公屋出嚟抽?
夾屋就算賣應該沒錢賺. 我以為以當年來講, 佢係最唔討好既樓, 如要補地價分分鐘...... 其實既然反面, 叫亞媽出來, 大家三口6面講清楚. 以當年姐夫買樓計市值幾多(扣除補地價, 雜費), 直情當層樓當年賣左. 有剩扣除2姐妹供樓(每個月供樓減去當租樓租金雜費, 供多左既退返比2姐妹), 剩下既比返亞媽(我估應該冇咩剩-真係有剩, 睇下亞媽比唔比返2家姐當年幫大家姐還債D錢). 之後各有各過日子唔好煩.

子爵府

melonfans 發表於 18-2-14 12:06

夾屋5年都吾賣得,硬食5年,98年點賣?!
忘記左唔賣得, 樓主都係同細妹亞媽傾下啦, 有時老人家偏心會令成件事變得好煩. 講來講去都係100萬累事, 不過未過5年期唔賣得, 不如當銀主盤, 應該都係冇錢剩. (我覺得最重要都係講清楚比老人家知, 唔係佢成日認住佢食左佢D錢, 四維同人唱, 兄弟姐妹好多時D感情都唱淡左)

子爵府

SaBB 發表於 18-2-14 13:18
對、樓係96年買,當係當年98 年話賣、係賺定蝕呢?公平d、賺就樓主嘔返當年賺左既$出來分返一份比阿妹、 ...
我地大家都忘記左唔賣得(我以為居屋有限制, 忘記左夾屋都有, 當銀主盤賣分分鐘倒蝕). 其實我覺得亞媽問題大D, 同亞媽傾好左應該咩問題都冇.

子爵府

exo 發表於 18-2-15 07:06
好多時兄弟姊妹不和,都係父母做成的
係, 我都見識過, 搞到D仔女不和之後仲好意思問D:我都唔明點解佢地兄弟姐妹不和. 講真唔係老人家係a面前數bc不是, 又係b面前數ac, c面前數ab, 最慘佢所有既不是都未必係真, 跟手又同仔女話佢有錢比左邊個邊個, 叫另外仔女問佢拿, 其實根本就冇. 所以我覺得樓主不如叫老人家出來3口6面講清楚. (當年老人家一見要出來講清楚就玩失踪, 再唔係就玩失憶, 咁d兄弟姐妹就心照啦!)

子爵府

SaBB 發表於 18-2-18 11:48
今日可能直上200 甚至300
我想問, 其實係唔係有好多分身? (我覺得), 我地D路人甲唔會咁肉緊. 講真家醜不外傳, 家下愈玩愈大, 何必呢.

子爵府

SaBB 發表於 18-2-18 12:30
D路人甲乙丙丁吾係肉緊、係新年流流放假吹下水姐、出街碰到樓主或阿妹都吾知佢地係乜水啦,知都吾 ...
其實就算想追錢都係亞媽出面追啦, 亞媽唔出面追, 做仔女既邊有資格追.

子爵府

esther_fong 發表於 18-2-18 13:10
或者當初唔寫女名, d女唔會幫手供law, 點知佢地一家人當初點協議啫
...
其實要睇父母點教, 父母有2層樓(2個仔), 我未嫁一起住, 由我出身做嘢就幫手供, 我一向當係租樓同家用, 從來都冇想過要爭(我知係留比亞哥同細佬, 因佢地係仔). 我亞嫂, 弟婦成日驚我父母會分比我, 所以我要求父母去立平安紙, 講明2兄弟一人一層, 不過父母亞哥細佬都唔肯(我都怕第日2兄弟吵, 一講錢就煩, 而家老人家仲係度已經好煩, 唔係度).

子爵府

SaBB 發表於 18-2-18 13:23
妹話自己有份供過所以出聲吧
咁我父母2層樓我都有份供, 當年一出糧比晒亞媽, 亞媽再比零用錢我. 其實租樓, 食住家用都冇咩剩既啦, 有既當係孝順父母.

首頁

尾頁

跳至