自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔計火山噴發....

本來SINGAPORE 既HAZE 已經夠煙到2015年12月底..........................

伯爵府

得閒姨 發表於 15-11-5 09:41
燒咁耐都未救熄,其實佢可以向國際求救嗎?

之前SINGAPORE 話去幫手救, 佢地話唔洗....到完全不受控時, 佢地先同外界求救.... 已經太遲~
SINGAPORE 派人去幫~ 但到處都係火點~

10月19日既NEWS....

https://www.thestandnews.com/international/%E5%8D%B0%E5%B0%BC%E5%B1%B1%E7%81%AB%E6%95%B8%E6%9C%88%E6%9C%AA%E6%92%B2%E6%BB%85-%E6%B1%A1%E6%9F%93%E6%8C%87%E6%95%B8%E7%88%86%E6%A8%99-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%93%AC%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%85%A8%E5%9C%8B%E7%B7%8A%E6%80%A5%E7%8B%80%E6%85%8B/

到處都係火頭~

///quote///
""單是今年,美國太空總署(NASA)的衛星就在印尼錄得逾11萬次山火,"""

伯爵府

viviencwc 發表於 15-11-5 09:49
點解唔要國際救援呀?
燒左4個月,好勁大的國際污染!
印尼今次做成既空氣污染....已經高過GERMANY 全年既空氣污染排放量....

whywhite22    發表於 15-11-5 14:50
viviencwc    發表於 15-11-5 10:13

伯爵府

meow~meow 發表於 15-11-5 10:14
蘇門答臘農民進行火耕:

罪魁禍首,是鄰近新加坡的印尼蘇門答臘島,由於每年年中這個時期,種植棕櫚的農民 ...
唔單止係農民用火耕法~

大既發展商要開發印尼土地, 都一樣係用火燒~

你有你叫救命~ 佢地有佢地燒~

年年都燒一個月~
今年同1997年果次一樣~ 燒到失控~

一個無法治既國家, 要佢地做野, 談何容易~

伯爵府

番茄炒蛋 發表於 15-11-5 10:12
之前去新加坡,空氣指數污染勁差。
印尼當地... 日日既API 都係1800+
好得人驚~

朝早既天, 係啡黃色架~

伯爵府

ng5ek 發表於 15-11-5 13:03
唔怪得機票咁平啦
一向都唔貴丫~~~
傳統AIRLINE 都係$1300-1600 來回
BUDGET AIRLINE $800~ 1200來回~

伯爵府

ng5ek 發表於 15-11-5 13:12
係咩?我唔知價,以為要2-3千,近排CX千零就有
CX 長年放放$1300+TAX~
SCOOT 個個星期都做$388 一程~

伯爵府

chocolatebean 發表於 15-11-5 13:18
s'pore or indo?
ROUND TRIP TO SINGAPORE~ 講緊閒日唔係假期既價格

BUDGET airline
TIGER AIR 9唔9會出閃賣 單程~
JETSTAR 經常有$4XX 單程, 經EXPEDIA 買, 有時會仲平D
SCOOT 經常有$388 單程 (佢係SINGAPORE AIRLINE 既子公司)

general airline
CX 長期$15XX 來回
SINGAPORE AIRLINE~ 長期$16XX ~ $18XX 來回

我1個月前先買左一張...SCOOT + JETSTAR 來回
$1500 (12月31日飛 - 5/1 返~ 呢D 日子都算旺季啦~)

伯爵府

kwan_kwan 發表於 15-11-5 15:44
吓,咁亞仔1月尾學校有遊學團去星加波比唔比佢去好呀!
其實點解學校攪呢D唔做D RESEARCH 先~年年SINGAPORE 10月11月左右都會受到印尼燒芭影響空氣....

真係叫D 學生去吸塵咩.......
D 空氣唔係好似香港咁... 有"霧"禁簡單, 仲有燒焦味架~ 會刺喉架~
要去都年頭年中去啦....

首頁

尾頁

跳至