自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 09:47
近來幾個朋友, 親戚都話去越南玩, 話又平又抵又靚, 好過去泰國, 但越南安全嗎 ...

剛去完, 越南仲算係落後消費低~ 消費低過泰國.
治安OK既. 芽莊同峴港相對好, 胡志明係治安差.

但我覺得泰國多野行多野玩D, 溝通都係泰國好D

wcpcelia    發表於 19-5-30 10:37

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 10:06
食物呢? 衛生情況可以嗎?

遊客區, 完全OK! 我地有掃街, 無肚痛
有食法國大餐 (同HK 一樣水平, 但價錢只需要香港1/4, HKD200一位已經食到好飽)
按摩地方相對無泰國禁正同靚, 但SVC 好好.

一行6人, 我地一家2老2幼出現水土不服 , 2個中年既無問題
轉用韓國進口既樽裝水馬上無事

芽莊係大6人多, 可以用好簡單英文溝通, 簡單國語都得, 但消費相對高D
峴港係韓國人多 , 我地去到只可以指手畫腳, 或用簡單韓文溝通. 全街都係韓文

出門只CALL UBER (GRAB) SVC 好好, 明碼實價, 車手都好NICE, 車又新.
千萬唔好坐TAXI, 一見你遊客就屈. 我地試過要求開冷氣都屈.

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 10:19
峴港係韓國人多

係~ 好多好多韓國人. 間間 "7仔" 都係賣韓國野.
當然有中國遊客啦~ 不過相對少

伯爵府

hkgra 發表於 19-5-30 10:35
回覆 Ronnym 的帖子

衫,褲質素如何?

OH~ 我只係狂食同狂SPA同狂買即食可粉....... 無買衫褲.... 真係無留意...

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 10:20
好吸引喎
越南係咪要簽證? 貴嗎?
要簽證
而家好似有 E VISA.

不過我地係搵AGENCY 攪落地簽, 不過係屋企人攪我無問, 亦唔知手續, HAHA

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 10:29
甘奇怪

我係5月去峴港
果到仲有間好大既LOTTE MART
唔知真係以為自己去左韓國

伯爵府

kk80400 發表於 19-5-30 10:47
點解我plan去芽莊峴港d酒店都好貴GA?

我指睇得上眼果d 有d連spa任做,仲貴到飛起

你係TARGET D 5星級果D呀

我地1家6口, 5月去...坐BUDGET AIRLINE (無買行李, 因為真係無咩野好野), 住3.5星酒店 (滿意既)...
機票+HOTEL, 只係用左9500蚊咋~

我住呢間... 最大果間家庭房 (加床都唔係好迫)
http://halinahotel.com/

我地去食同玩, 都唔係高級, 最貴法國菜 HKD200一位...
其他小店真係平到唔記得... 只知道狂食狂買, 都仲未洗晒 '管數婆' 分發比我地既零用錢... 好似HKD500左右...

我地去地道FEEL 既SPA (的確唔係靚, 但乾淨衛生既)
好似1.5HRS... 好似...HKD200左右... (連埋小費...) 我唔係好記得因為'管數婆' 比錢
我地係去呢間, HOTEL 介紹既...
https://www.facebook.com/Follow-Me-Spa-%C4%90%C3%A0-N%E1%BA%B5ng-327329424502787/

伯爵府

Spongbabii 發表於 19-5-30 10:59
可唔可以SHARE下有咩行程同住邊到呀?

我地一家係HEA 玩型, 唔會搏殺去玩, 可能未必岩要玩到盡既朋友....

我地5月係因為小朋友有學校假期, 所以快閃4日, 坐JETSTAR, 星期5中午機去, 星期一早機返.. 所以玩既時間真係唔多.

DAY 1
到峴港機場4點左右, 馬上包車去會安古城, 45MINS 車程就到.

響會安.... 去到就行下市集, 6點去當地出名既小店食河粉 https://www.facebook.com/Phoxuahoianvietnam/
再飲當地COFFEE - HOIANROASTER - TEMPLE 店跟住又掃街食垃圾...再返出去峴港市區去酒店CHECK IN
(果到好多呀嬸賣水果, 如果無心買, 千萬千萬試, 因為佢地唔係免費試食.... 佢地狂塞粒山竹迫我爸試, 試完開價好貴, 我地唔肯買, 佢要求我地比返果一粒山竹錢佢...收成10蚊粒, 結果我地要幫佢買1KG.... HKD50蚊左右, 唔抵....)
(比我地響會安誤打唔撞, 有間好似旅客服務中心既野.... 唱錢好抵~ 機場唱23, 果到唱28... 我地唱左6000HKD 佢地當我地係大豪客... 記得唔好要大紙.. 好多假銀紙...)

酒店住呢間 http://halinahotel.com/

DAY 2
早餐酒店食
我地一早就包車上巴拿山, 門票+BUFFET...玩足一日...
(記得帶外套, 雨傘, 因為響山上面係涼同埋成日落雨)
(唔SUGGEST 去食BUFFET, 好食既, 但好多當地人同大6人... 去到係要搶食, 有人會落手拿野食.....)
(我地發現D 韓國人主要食餐廳而唔會食巴拿山大會提供既BUFFET....)

巴拿山出返黎, 我地去左情人橋 / 龍橋 行下影相, HEA 左1HR....
跟住去食當地法國大餐, 算係小店.... HKD200 一位左右, 一人一份扒, 2個大SALAD... 一支RED WINE, 2杯JUICE.
地址: https://goo.gl/maps/xdQmBWgmaxFpyYs6A

DAY 3
早餐酒店食
2小朋友+公公響酒店同沙灘往來玩水, 佢地響HOTEL 食埋LUNCH

3個女人就去左SPA (SPA 有車接我地 https://www.facebook.com/Follow-Me-Spa-%C4%90%C3%A0-N%E1%BA%B5ng-327329424502787/),
跟住3個女人CALL GRAB (UBER)去左食地道越南菜(https://goo.gl/maps/weeXSxgxzD7yXnZn6)

CALL GRAB 返去酒店回合所有人, 再叫GRAB 去左觀音山睇觀音, 好熱好曬. HEA左1 HR, 頂唔順返左酒店沖涼.....

跟住再叫GRAB 去左LOTTE MART 掃貨... 因為買左太多野, 我地決定返去HOTEL放低D 野...
(LOTTE MART 出面好多TAXI.. 我地..就咁LAI 左野, 比個TAXI 佬屈到咩咁...)

休息完, 我地就去左當地一家好出名食海鮮既地方...食海鮮......好抵食!!! 幾百蚊, 成枱都係海鮮...地址: https://goo.gl/maps/67L3oWXw5rfYXkEy7

DAY 4
早餐酒店食, 因為10點機... 所以食完就出機場... 機場好近市區...15MINS 車程
返到屋企, 仲要CHECK 功課呀, HAHAHAHAHA

(如果可以玩足4日...早機去晚機返既, 可以響DAY 3 安排出島玩)

伯爵府

Spongbabii 發表於 19-5-30 11:26
咁樣睇真係唔係去左好多地方喎
但GRAB係APP定咩?
我仔就3歲, 唔知岩唔岩去玩呢

係呀~ 我地去旅行, 都係咁....
HEA 玩~ 唔會話狂搵地方去...

GRAB 係APP, CALL 車APP.
UBER 同GRAB 合併既一個CALL 車APP

3歲.... 我覺得, 泰國好D.... 多D 野玩...

我2個仔都9歲12歲...
同埋... 佢地帶香港水去溝, 都水土不服...原飲外國進口既水呀...

伯爵府

kk80400 發表於 19-5-30 11:44
我同泰國相比,泰國果d 4星級酒店已經好靚,大約1000到一晚,但如果同級數係峴港,差唔多都要1500到

我地 ...

我唔捨得住禁貴, 睇下就可以, HAHAHAHA

可能我好早就睇同BOOK
我雖然5月/2019去, 但我所有野都係12月/2018 BOOK 同比錢...

當時...
我有睇過5星... 唔記得係咩名喇... 個名好LOCAL, 但managed by accor, 響FOUR SEASON 旁邊既RESORT...
HKD1000一晚已經係好靚, 海景房.

我有搵過AIR B&B... 有VILLA... 成棟自己玩晒有花園, 有POOL, 都係HKD800一晚左右

伯爵府

Spongbabii 發表於 19-5-30 11:47
9歲12歲真係大個好多呀
我諗我都要過好幾年先可以選擇去呢D地方玩
分謝你分享呀

其實, 小朋友, 我屋企果2個, 由細到大....
去旅行只要有泳池同海灘, 已經好滿足到佢地...

細時, 加一日樂園 / ZOO 佢地就開心到飛起...

而家大左仲EASY... 泳池同海灘 = MUST
再比錢零用錢佢地同我地一齊SHOPPING! 最緊要佢地都有得自己決定自己買野, 佢地就大滿足

HAHAHAHA

伯爵府

mmya 發表於 19-5-30 11:51
睇到你嘅行程都覺得好開心,好舒服,好hea

我地去韓國都係勁HEA....人人去完韓國返黎仲攰過返工...
同事問我去過邊到玩, 我真係分分鐘答唔出........ (已經諗唔起)

有年去華欣, 我地直頭有一日 係全日留響自己間屋入面.... 一邊游水一邊BBQ, 咁就過左一日....

我D 同事話我浪費光陰

伯爵府

ngwong2 發表於 19-5-30 13:45
峴港好玩嗎?4日冼$?

我POST# 35 講左行程...
好唔好玩就一般啦~ 因為本身都唔係好夠時間玩.....中午去早返....
不過我地屋企要求唔高, 一家人一齊出國HEA, 已經好開心.

我地4日3夜, 機票+HOTEL, 6人, HKD9500左右

去到再拎左12000蚊HKD 出黎唱錢用
所有包車錢, 食呀, CALL 車, 超市掃貨, SPA, 都係響呢D CASH 到出
無LOOK 過卡

伯爵府

tablecloth 發表於 19-5-30 14:57
我太概6-7年前去河內,一個香港/台灣/大陸人都冇
果陣覺得幾神奇全亞洲搵唔到另一個咁嘅地方
d野食好啱香港 ...

HAHAHHAAHA 話事話... 你形容得好好!
到今時今日, 都一樣可以套用得到
的確, 食物好啱香港口味....又真係無咩野好買....

拎住HKD12000蚊去, 數返3千幾萬細面額越南盾....
數到我地手軟.... 狂花狂用先用得晒...

引用我細仔一句.... (我當時比左50萬越南盾佢消費)
佢拎住50萬越南盾同我講我: YEAH! 媽咪,我夠錢買架BMW 喇

伯爵府

jenny10 發表於 19-5-31 00:40
請問包車是那裡找的?可介紹嗎?用普通話溝通?謝謝!

OH, 呢方面, 我幫唔到你.... 因為我家姐帶開旅行圍, 所以佢識人攪.... 全部朋友價...
司機只識講越南話.... 我地係當地有華人朋友問好晒我地想點行點玩, 然後同司機講.
我地主要同司機講幾點響車旁等架咋...

你上網SEARCH 其實都搵到有普通話/英文司機包車架~ 我同事都係咁BOOK, 相對都平架.
我亦有一個朋友係先響機場CALL GRAB, 見個司機識講簡單英文, 架車又新又大, 所以即場問佢包佢車上巴拿山幾錢... 不過我無問幾錢, 佢只話, 比HK BOOK 車抵

首頁

尾頁

跳至