興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 嘿嘿 於 09-2-24 00:41 發表
睇Nikon走勢好似越來越貴咁, 好似24-70, 70-200VR呢d都比Canon貴

不過Nikon平價鏡都有相當唔錯質素呢樣係真既!

我想問 Canon 1000D 同 Nikon D60. 對於入門新手, 邊隻會好 d ?

大宅

原帖由 Simar 於 09-2-24 14:39 發表

D60 唔好諗啦... 冇機身motor, 用鏡有好多限制...

謝謝你們的意見 ! 其實入門機真係 唔多款簡.

咁 Nikon D80 同 Canon 450D, 咁又邊隻會新手好用 d ?

Nikon 隻 50mm 1.5f, 我見真係好平喎, 是定焦鏡 ??? 可以影到 mug 效果出來呀 ?

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-2-24 23:53 發表

D80 同 450D, 是旦一部都啱新手用
你講緊果支應該係 50mm f1.8, 大光圈, 定焦鏡, 無得zoom
優點係平, 大光圈, 好易影淺景深;

謝謝 資料 !

50mm f1.8 無得 zoom, 雖然可以影到淺景深, 咁係咪好難focus 到個焦點囉, 對嗎 ? 咁影到的範圍係咪好細呀 ?

大宅

原帖由 嘿嘿 於 09-2-25 01:17 發表

唔係, 定焦可以人肉zoom, 同對焦無關係!

"人肉 zoom", 個答案好可愛 謝謝 !

我見到 D80 冇防手震, 新手影出來, 效果是否會冇咁好 ? 是不是買個 model 有防手震好 d ?

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-2-25 22:36 發表
Nikon 同 Canon 機都無機身防震, 但有d 鏡係鏡身有防震

想要有機身防震, 只有考慮 Sony, Olympus or Pentax

咁 Olympus 邊個 model 係入門機呀 ? 早幾日同個朋友講開想經濟試吓玩 單反, 佢話點解唔考慮吓 Olympus ? 聽其他人講, Olympus 配套少 d, 將來有興趣玩 high d, 咪可能要全套玩晒喎 ????

係呀, live mode 係咪得 Canon 先有呀 ?

大宅

原帖由 嘿嘿 於 09-2-26 01:30 發表

Olympus機我唔熟, 不過如果一定要機身防震我會揀sony! 其實Nikon同Canon都好多鏡有防震, 據講鏡頭防震係好過機身防震, 不過講係咁講, 我都好想Nikon出部有機身防震:lol liveview...而家已經係基本規格, 較新型號既 ...

咁即係 Nikon D60 只可用有 MOTOR 的鏡啦, 冇 MOTOR 的就不能用 ??? 從她們的 website 到睇, 點樣睇到這鏡是否有 motor 呢 ? 如果只買 D60 body, 再加那一支鏡, 新手巳經可以玩得好開心呢 ? 因我自己比較 Nikon 多些.

大宅

另外我想問, 我見到有 d 鏡是定焦, 但後面括號 "自動對焦鏡頭", 咁即係 mug 意思呀 ??

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-26 20:21 發表
對, D60 只可用有motor的鏡, 但如果係由頭開始玩而不需要用返D 舊鏡就問題不大.

所有AF-S 鏡都有內置motor, 所以其實有很多選擇, 而且據聞有內置motor的鏡對焦更快/更靜.

我會首選建議買AF-S DX VR NIKKOR 16-85mm ...

點解唔好要支 kit 鏡 ? 如果跟你的意見買你提供的其中一支, 是不是重複咗個 range , 所以不買也罷, 對嗎 ? 另外想影前清後蒙, 你們的意見是 D60 就用唔到個支好平個定焦 50mm f1.8, 咁又應選擇那支定焦鏡來玩呢 !

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-26 20:21 發表
對, D60 只可用有motor的鏡, 但如果係由頭開始玩而不需要用返D 舊鏡就問題不大.

所有AF-S 鏡都有內置motor, 所以其實有很多選擇, 而且據聞有內置motor的鏡對焦更快/更靜.

我會首選建議買AF-S DX VR NIKKOR 16-85mm ...

另外我想問, 首選個支個 range 細 d, 但價錢比次選個支個range 長 d 的貴咁多呢 ?

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-27 00:15 發表
首選個支貴左由16mm 起呀, 鏡頭構造會複雜得多.
(2 片ED鏡片, 3 片非球面鏡 共17片) Vs (1片ED鏡片 , 1 片非球面鏡 共15片), 鏡片愈多愈貴.

明白了, 好清楚, 謝謝 !

不過我選第二支平d + D60 body, 其實價錢同 D80 kit set 差唔多喎, 咁 買 D80 kit set 會唔會好 d 呢 ? 起碼鏡頭有 motor, 咁D80 kit 鏡係咪即係第二支呀 ?

大宅

原帖由 KnN 於 09-2-27 09:28 發表
如果接受2手, 不如睇埋2手450d,
d80 同450d 既我會揀450d, 一黎新好多, 2黎高iso表現450d 會好d .

ISO 代表什麼 ?

另外 D80 有 MOTOR, 係咪都可用 MOTOR 的鏡頭 ? 如果可以的話, 咪會重 D 囉. 以前用在菲林機的鏡頭, 現在可以用在數碼單反上嗎 ? 原來我老公有舊鏡.

咁 Canon 單反機是在機上有 motor 定在鏡頭上有 motor ?

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-2-27 11:21 發表
ISO 係指感光度
iso set 高d, 快門可以快d / 光圈可以細D

Nikon 鏡頭, AF 係指可自動對焦鏡頭, 不過都要機身有摩打去推動
AF-S 就係鏡頭內置摩打, 唔駛靠機身的摩打去推動對焦
如果Nikon 舊鏡係AF 的, 都可以用在 D ...

咁冇摩打鏡頭, 用冇摩打機, 要用手對焦, 對於我地呢 d 全新手的人來說, 咪會浪費時間在對焦到, 有機會影唔到重要時刻.

我在格價網到, 見到 AF 鏡, 有 D 後面括着 "自動對焦鏡頭" 但有些冇, 咁其實係咪一樣呀 ?

Canon 1000D 同 450D 係咪機身都有摩打 ??

講開 LIVE MODE, D60, D80, 1000D & 450D 有冇呀 ?

大宅

原帖由 clpapa 於 09-2-27 12:50 發表
Canon 1000D 同 450D 係咪機身都有摩打 ??

Canon EOS 全部冇機身對焦摩打, 因為Canon 一有EOS 就係用鏡身摩打.

講開 LIVE MODE, D60, D80, 1000D & 450D 有冇呀 ?

呢啲問題係唔係應該自己做吓research 呢?? 去 ...

我自己都有上網做 research. 但一些専有名詞同解法有 d 搞唔清. 好似機身有冇 摩打, 我在網上就睇唔到, 都是你們給我意見才知道.

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-27 23:58 發表
D60 + VR 18-105mm 都係五千幾, 但D80 kit 要差不多七千喎. D80 支kit 鏡係18-135mm 唔同18-105mm. 但D80 支kit 鏡評語唔好, 你可以睇下:http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=635110
鏡頭有 motor 其實對入門 ...

我個 budget 同買 450D 及 D60 差唔多, 因始終自己是新手, 從未玩過, 無需要買得太貴. 有興趣的話, 慢慢再 upgrade. 我當初都唔知鏡同 body 有 motor 的分別, 所以有些模糊, 但聽過你們不嫌棄我多問題而耐心的解答及意見後, 開始了解. 就算冇 motor, 用人手自動對焦, 或者也可找到另一番樂趣都未定. 所以我應該會買 D60. 450D 雖然較新, 但我喜歡 Nikon 多些.

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-28 00:11 發表
妳老公的舊鏡是什麼牌子? MF? 如果係Nikon MF 鏡都可以用, 但冇AF 同埋program 都用唔到.
其實妳老公有冇玩緊相機? 照計如果佢有玩開應可以答到妳上面的問題喎.

...

我都有問佢, 佢話唔記得囉, 佢都是新手一名, 冇玩10幾年了. 不過佢記得好似是人手對焦喎. 有冇motor佢都唔記得啦. 幾年前架相機巳經放咗朋友個到, 因朋友好似有放潮箱, 我昨晚問佢會唔會攞番, 佢話應該唔會 la. 咁康慨, 對老婆又唔係咁, 我話買單反, 佢係反對, 不過我自己比錢, 佢冇聲出.

大宅

原帖由 MMM888 於 09-2-28 11:07 發表
HealthYan

之前都考慮緊你的問題,捻緊買邊隻牌子,不過最後都決會買canon450D,因身邊朋友大部份係Canon友,問野借野都會方便一些.

另外最近搵倒呢個blog,呢位媽媽寫的野好易明,佢講緊新手買機,你參考一下啦

http://hk.myb ...

謝謝你的資料, 我會慢慢看. 我身邊2個brand 的朋友都有, 早排有個媽咪用 Canon 400D 影雪山的相, 好靚, 再加埋過年前同囡囡影咗攝 Salon 相, 所以另到我對單反産生輿趣.

大宅

原帖由 MMM888 於 09-2-28 11:26 發表
HealthYan
其實呢到好多媽媽,開始玩單反都係因為小朋友,我今晚會去買機啦,日後多多指教啦.

好呀 ! 你會在那裏買 ? 我見豐X, 百X滙標價同實際付款唔同呀 !

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-3-2 00:25 發表
D60 + VR 18-105mm 五千幾夠玩啦, 不過如果要影BB就唔好諗用手動對焦.

我2個是大 BB 來呀 ! 一個8歲, 一個4歲, 企定定細嗰個都 OKAY呀 ! 不過始終新手, 小朋友唔可以等你咁耐.

我還有一個問題, D80 冇自動除塵, 咁點樣清潔呀 ?

大宅

原帖由 MMM888 於 09-3-2 15:24 發表
Healthyan

星期六買左機啦,昨晚拎支50mm1.8試影,好好玩呀,影到個女個樣都乖左

呢支定焦喎, 有冇影到前清後蒙呀 ???

only 買 body, 有冇野送 ?

首頁

尾頁

跳至