自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018母親節勳章

各位租人屋嘅JM有冇遇過D極品業主?租咗十幾年樓,今次終於俾我哋遇上一個。

佢人不在香港,話要上佢指定嘅律師樓簽,我哋諗住俾個方便佢,點知佢律師樓份租約英文艱深,我哋話只應承去律師樓簽,但唔會簽份自己睇唔明嘅文件,叫佢俾個simplified version,佢話D條款係跟大律師公會嘅條文。迫於無奈我哋唯有都搵律師搞。
之前都租過要律師樓簽租約,但之前嗰份我完全睇得明但今次呢份係我兩老婆(都叫廿年前大專大學畢業)都睇到一頭煙!

租咁多年樓屋內電器及其他正常使用嘅luck漏都由業主負責。今次尾鸞份臨時租約原來冇有關條文,而家業主話佢D電器都係好新,只負責第一個月嘅維修!

睇樓已知門鐘壞,我哋簽臨約都寫咗要維修門鐘,寄俾佢簽嗰陣佢擅自刪除呢項維修!
一個門鐘要幾多錢?就算大團圓簽得成正式合約我都要日日祈禱間屋唔好有大問題出現,預咗佢唔會so我!

第一次幫襯尾鸞,極度後悔,同坊間傳聞一樣:幫晒業主!已經多次表明要業主交樓前自行清理一切雜物,包括攞走所有窗簾布。嗰日佢竟然叫我老公幫業主丟垃圾,包括露台有幾塊應該屬建築廢料嘅地磚;又返轉頭要我哋幫業主保留佢D窗簾布否則搬走嗰陣要同佢整番!臨約上面佢仲數漏咗工人房入面張碌架床同3個浴室入面嘅熱水爐!

未試過租屋租得咁唔開心!

伯爵府

2018母親節勳章

近小朋友返學,選擇唔多。

伯爵府

2018母親節勳章

WWT1234 發表於 14-5-17 22:02
未簽就搵過第二間,

簽咗同你地講声Good luck.
簽咗臨時租約啦,撻訂加佣金成四皮嘢!

伯爵府

2018母親節勳章

crazylamlam 發表於 14-5-17 22:28
唉!我咪又係,業主乜都唔整
同聲一

伯爵府

2018母親節勳章

chunchunbb 發表於 14-5-18 14:31
臨約如果業主單方面更改條款而未經租客同意(例如冇响更改條款隔離雙方加簽確認同意),你單方面簽完之後,地產 ...
到而家真係唔想簽,要問律師意見。律師係老公朋友介紹,今日又放假,要聽日先決定。

伯爵府

2018母親節勳章

Ling225 發表於 14-5-18 11:23
簽臨約發現有問題仲簽?
簽咗臨約先發現問題。尾聯臨約冇提維修責任。好幾樣嘢一早同地產說得好清楚都冇用,佢當我哋無講過簽完臨約先話業主話呢樣嗰樣。

伯爵府

2018母親節勳章

chunchunbb 發表於 14-5-18 14:31
臨約如果業主單方面更改條款而未經租客同意(例如冇响更改條款隔離雙方加簽確認同意),你單方面簽完之後,地產 ...
佢擅自刪改嘅地方我老公已經有加簽,因為我哋刪走地產手寫嘅窗簾,佢簽嗰陣就刪走同一段入面嘅修理門鐘。

伯爵府

2018母親節勳章

回覆 木土土 的帖子

我係擔心佢個嶔入式爐頭,而家住緊間屋都係嶔入式,打火個裝置壞過兩次,換一換都幾百,抽油煙機又壞過,換零件加人工過千!
令我哋好唔開心嘅另一個理由,係個業主唔珍惜我哋呢種租客。佢叫價N k一個月連車位,我哋唔要車位還價只係減佢一千,變相租金冇還價,只係要求佢做多D執漏,另外俾兩個衣櫃。衣櫃佢肯俾補貼但要我哋先出住滿13個月先俾返我哋。當月租減一千一年十二個月條數有得計佢冇蝕,衣櫃歸業主。
我哋仲係攞津貼租屋,租金自動轉脤,永遠只有我哋追業主收據從來唔會係業主追我哋交租!

伯爵府

2018母親節勳章

回覆 木土土 的帖子

個煮食爐唔係煤氣公司嘅,係惠2浦好睇唔好用。我情願D業主cheap cheap地俾個普通拎得起嘅2頭煮食爐好過!
我都想取消交易!而家等法律意見。

伯爵府

2018母親節勳章

mrhappy123 發表於 14-5-18 17:25
希望你成功,我都想了解下簽左臨約係咪一定要賠訂同佣
而家希望攞番訂,拥金就冇硬。但係成件事搞成咁,經紀好大責任,佢可能兩邊都又呃又拖,未傾清楚就先簽臨約,拥金袋袋平安,之後傾唔成佢重唔洗follow。
噚日佢知我哋都揾律師,竟然話咁你地律師同佢地律師傾咪得囉!

伯爵府

2018母親節勳章

木土土 發表於 14-5-18 17:40
做唔成都有佣收?地產未經雙方同意改臨約,張臨約應該無效,地產憑咩收錢,叫地產同地監局傾啦!

...
一簽臨約就雙方都要俾拥金,如一方違約就違約方俾晒拥金。

伯爵府

2018母親節勳章

chunchunbb 發表於 14-5-18 17:58
我理解係樓主手頭上果兩份臨約,一份係業主已刪改條款先比樓主簽名同加簽,而另一份係雙方已經簽好但業主私下 ...
臨約係我地先簽,雖然一早表明唔會要業主嘅窗簾布,但係個紀經將窗簾同電器一齊寫埋落去,所以我哋要加簽,我哋係經紀面前簽,佢一直知道發生乜事。到業主簽嗰陣就刪走咗修理門鐘,同時將租約生效期提前,將免租期包含响2年租約期內,而唔係一般嘅免租期後先開始柤約生效。佢咁做係保障自己,免租期內租約已生效咁間屋有乜事就租客負責。呢點我哋可以接受但佢係改咗簽完先同我哋講,地產有冇同佢打龍通我哋就唔知啦。
所以我手上只有我老公簽名嘅臨約副本同有齊兩家簽名嘅臨約係有出入,而傾唔掂嘅維修責任臨約冇提。之後我同地產講要寫係業主負責但係業主份律師合約寫係租客負責。

chunchunbb  搵個熟悉租務法既律師,會幫到你的  發表於 14-5-18 18:48

伯爵府

2018母親節勳章

bkmimi 發表於 14-5-18 19:57
開頭都咁痲煩, 我想你走時仲慘, 因我試過
介唔介意講嚟聽下?

伯爵府

2018母親節勳章

mrhappy123 發表於 14-5-18 19:05
剩係生效期日子改左但未得你地同意應該都有得抝.. 等你好消息!
業主簽完份臨約返嚟後經紀有同我哋解釋改日期嘅原因,我哋覺得問題唔大所以之後有加簽返,當時又未醒起維修責任嘅問題亦後來先知佢要我哋簽份條件苛刻又難明嘅租約。唔知咁嘅情況仲有冇得抝。

伯爵府

2018母親節勳章

噚日我哋去經紀度嘈過佢,白字黑字寫低幾個重點叫佢同業主再傾。佢office唔大,幾個同事都聽到所有嘢。唔知係咪咁逼到佢D牙力出嚟,頭先whatsapp我話業主肯同意維修電器,不適當使用或人為破壞除外,其他嘢亦同意咗。

如果佢接受我哋嘅條款,律師又話份租約可以接受,咁我哋係咪冇理由唔簽?

雖然個業主跳過草裙舞,但唔簽嘅話未必再有時間又或者可以揾到啱用嘅租盤。

好煩!

伯爵府

2018母親節勳章

Loreal 發表於 14-5-18 22:25
同埋,同Agent關係不能太差,將來租到期大事小事,靠個中間人傾会好d,此终隔一重,有咩要求,一句No就冇灣 ...
次次租約期滿都係自己call業主搞掂,未試過有問題或者攞唔番按金。

伯爵府

2018母親節勳章

响度同大家 update番之後ge 發展,同埋分享今次學到ge嘢。

未揾到律師前有朋友介紹個師爺俾我地,師爺話雖然業主簽臨約時攺動咗內容,但只要佢事後有主動同我地講番,而唔係由我地自己發現就冇問題。個業主後來又同意負責番電器ge維俢,所以最後都係同佢租。

師爺同我地講咗兩點值得大家將來租屋要注意:

1. 如果業主要去律師樓簽,要一早問佢攞佢律師份租約睇。我地因為以前簽過冇問題就冇為意,攞得太遲。師爺啱啱轉工冇時間幫我地,問過幾個律師都唔願接我地個case,因為一來唔夠時間 (佢話正常情況下要十四日做野),二來租約要花好多時間但係錢就相對賺得少 (律師收費按租金定)。後來雖然都揾到律師,但係我地個case時間太急所以律師費特貴(多75%)!!!:
2. 地產做嗰份 land search見到業主有做按揭,但係mortage下面冇 “discharge”或者 “release” ge字眼,即係仲按緊俾銀行。師爺千叮萬囑我地一定要業主問銀行攞 “Bank Consent Letter”,即是銀行同意業主將層樓租俾我地。萬一業主有事銀行要收樓又冇呢封信,銀行有權要我地即時搬。特別係 “mortage” 旁邊有唔記得 “p.a.” 定 “t.a.” 之類兩個英文字,代表業主仲有其他資產按咗俾銀行,而業主又不在香港,風險更大,封信更緊要。

今次真係好煩,好在都叫搞掂,不過認真昂貴!!!pity:

伯爵府

2018母親節勳章

Pulmma 發表於 14-5-31 22:21
完全唔明點解咁都仲要租個度。

已簽臨約,冇得返轉頭!

伯爵府

2018母親節勳章

mrhappy123 發表於 14-5-31 22:31
其實第二點講就咁講,大把業主俾三成首期銀行按七成買返黎都係租出揾人幫佢供樓,佢梗係唔會問銀行拎consen ...

咁佢又有俾。

mrhappy123  又幾均真  發表於 14-5-31 22:40

首頁

尾頁

跳至