跳至

首頁

尾頁

洋房

:-P 預產期係6月11日, 今個星期開始feel到個肚有dd"旭一旭", d人話胎動係好似有條羽毛掃一下, 唔知我feel到嗰d 算唔算? 有冇準媽媽開始/已經有feel 呢?:-P

洋房

其實我都係第一胎, 有freind話在wk15就feel到, 我話咁快, 佢話醫生講如果體形較瘦, 就會易feel倒, 因為個freind之前嘔得多, 且一向都好瘦, 所以咁早feel到有胎動.
我懷孕初期都係食唔倒嘢, 又有時嘔,所以仲瘦過以前, 好彩去照us, 醫生話阿B的長度都標準, 咁我就諗自己都算瘦, 可能會早dfeel到啩, 同jc118一樣, 我都係多數瞓之前feel到佢彈2-3下, 大概在肚臍下兩寸倒啦!
好想快dfeel 到colourlu嗰種好感動的胎動, 可以同佢玩.

洋房

原文章由 忌廉妹 於 08-1-5 10:20 發表
我都唔知自己有無feel到,定抑或feel到都唔知~
究竟係咩感覺既呢?我就17w,只係夜晚靜靜地時
用力按一按肚臍左右,好似feel到小b心跳囉
(直情跳到我隻手係郁架!)不過唔知係我心跳定
佢心跳...我老公話段古我個心唔會去 ...

我都聽睇過d書話可以在肚臍附近聽到bb心跳, 仲教我用厠紙筒聽下會易d添, 不過我老公so far仲未成功, 唔知係咪我老公隻耳唔夠靈敏, 有興趣既姊妹們可以試下得唔得.:)

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-6 13:12 發表
之前剛16週時,有幾次感覺到肚中下位置好似突然彈左下... but果時唔係好醒....所以唔係感覺好清楚...我到以家18weeks都唔係好肯定bb郁係點

Me too 啦! 始終係第一胎, 都唔係咁肯定. 所以想快d照結構性us,可以順便探下阿b!:)

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-6 13:57 發表

我都係第一胎,你會幾時照呀???我早幾日照左,知道係男仔黎啦:mrgreen:

我14/1照,雖然仔女都無所謂,但係都唔知點解好鬼心急 ,日日喺到數住幾時到14號:time: :time: :time: 。
我見到妳好似都係廣華做產檢,d姑娘係咪多數會話比我地聽bb係仔定女架?同埋你嗰日照等得耐唔耐呀?

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-6 14:23 發表

勁喎~~~做左功課wor~~~:lol:
我之前都係好心急,日日掛住幾時先知呀
我自己仔女都沒所謂,but我好心急想買bb野:lol:
你都係廣華呀???我係做結構性時見到的,醫生會問你想唔想知道的
我自己等得唔耐,因為我唔係做產檢時 ...

都係咁啱睇到啫---:loveliness:
THK YOU你話定比我知.
妳而家知道係仔, 咪可以開始SHOPPING囉.
諗起SHOPPING都好興奮, 仲要係買BB嘢添! 我期待住呢日...:)

洋房

原文章由 忌廉妹 於 08-1-7 10:40 發表

其實用手feel bb心跳容易過用耳仔去聽~用手feel個肚臍2旁同上下,你按大力dd,你會feel到bb既心跳好急速同跳得好大力下架,直情係可以整郁我地既手架!(不過要係臨睡前,安靜一點)我老公話如果用耳仔聽我肚仔只係會聽到 ...

尋晚我感覺到個肚彈左一下, 跟住我即刻搵隻手按下個肚, 真係FEEL到佢心跳呀! :-P 不過隔一陣想再搵就搵唔到.

[ 本文章最後由 mimi2007 於 08-1-8 12:16 編輯 ]

洋房

原文章由 忌廉妹 於 08-1-8 14:38 發表

係架~bb心跳好快架!不過佢成日周圍走...有時係左,有時係右~要周圍搵先得架! 你依家幾weeks?

剛踏入第十八週. 妳呢?

洋房

原文章由 kennisw 於 08-1-8 17:24 發表
今日食飽飯瞓晏覺個陣,個肚好輕咁咕嚕咕嚕,震下震下有成1,2份鐘,13週就開始係咁,幾日一次,呢幾日密咗,唔知係咪胎動呢?

我覺得忌廉妹的方法幾好, 就係試下搵手按下, 如果在震震下嗰個位FEEL到BB的心跳, 應該係BB旭而唔係肚風之類. 不過13週就開始有就真係好早喎!

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-8 23:56 發表

哈哈~~~係呀~~~~終於可以郁手啦
之前有時手痕,想買又唔知點睇好...你知啦,沒方向ma....最多估係仔係女,但又唔肯定
以家見岩就唔客氣啦~
你應該好快都知道啦,有沒有心中覺得係男定女呀???:-P ...

心裏面形住係女. 我同老公傾過, 以Dfriend既情況嚟睇. 女可能會好湊D, 而仔呢, 一路大的時候就比較放心. 結論係各有各好啦. 下星期就揭曉喇. :-P

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-9 14:47 發表

形住就真係有可能係,因為我之前都係覺得係仔,結果真係仔,所以媽媽同bb的聯繫真係神奇...:-P
女係細個時好湊過仔家???可唔可以分享下呀???等我有心理準備都好~

緊張緊張呀,我都想知下星期的結果呀 ...

女好湊d係因為大部分女都比較文靜, 仔就較好動, 對於我嚟講, 湊女唔駛咁多精力同耐性嘛, 不過都係講緊一、兩歲之後既事, 到時先算啦!:-P

知道係仔定女, 我會第一時間話妳知:) !

洋房

原文章由 Swan12 於 08-1-12 10:56 發表
點解我咩都遲過人又差過人既:cry:

之前又嘔又食唔到野,攪到輕左12磅,醫生都要我入院掉鹽水。早排oscar又check到係超高危(1:27),好彩抽左陽水驗無事。而家都成20wk,不但只係重得2-3磅(以輕左後既磅數計),又仲未feel到胎動 ...

雖然辛苦D, 不過遲D見到阿B出世, 就會補返哂.:) 我之前都嘔得好辛苦, 而且個胃一直都唔係咁舒服, 仲唔係好飲唔倒水(而家都係). 你要放鬆呀! 因為我地而家既心情會好影響BB第日好唔好湊架! 加油!

洋房

原文章由 Jodi_妹妹 於 08-1-14 09:38 發表
我 6月28日預產期. 聽到你地已feel 到bb 郁,我好羨慕啊, 又好心急! 昨晚老公都試過用廁紙筒聽心跳, 但都聽唔到,最後佢用個廁紙筒同bb 講嘢

我依家16週, 呢幾日個肚間中扯住痛, 好似初懷孕時咁, 正常嗎? 你地 ...

我有時都有少少扯住痛, 通常係維持某個姿勢太耐, 打乞嚏或者行得太長時間都有咁既情形,應該冇事既.

講起FEEL到BB郁, 我發覺當我飲完熱嘢,例如湯,熱鮮奶等等, 個B就會郁一,兩吓, 仲有如果我睇文藝片, 睇到好感動, 眼都紅, 就想喊咁款, 阿B 都實會郁, 好似安慰我咁, 好得意

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-12 18:25 發表

YEAH!!!好呀,我要知!!!!

HI! PRINCESS,

我今日照咗結構啦, 個醫生比較YOUNG, 當我問佢知道係仔定女時, 佢用不太肯定的語氣話:<應該係女...> 雖然我直覺都覺得係, 但暫時可能唔會買BB嘢住, 等再確定D先買.

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-14 15:21 發表

哈哈~~~你個b都好可愛呀~~~~
飲凍野會唔會有咩感覺家?

冇呀, 我好耐冇飲凍嘢喇! 有時都幾想飲:-| , BUT驚冇益, 暫時戒咗!

洋房

原文章由 小吉梨 於 08-1-14 21:39 發表
我阿b就係食完野一陣會郁lor~

講起飲凍野, 我就係一向唔飲, 但而家反而成日想偷飲, 更偷飲奶茶可樂果d...不過, 真係飲少少一兩淡ja.... 阿b的口味可能似我老公lor...:tongue: ...

講開忍口, 其實我有咗之後, 久唔久都想食公仔麪, 但係又怕冇益同口渴(因我到而家都仲係唔可以好似以前咁飲好多水), 但一見到我老公食, 我都忍唔住黐佢一兩啖...

洋房

原文章由 kennisw 於 08-1-16 11:40 發表

公仔麵呢排我都好想食呀!我諗一個星期食一次無問題既!水我都唔係好想飲,反而想飲汽水同有味既嘢!但係又唔 ...

其實間唔中食公仔麪應該冇嘢既, 不過我食完真係勁口渴, 水就食唔到多啦, 如果飲其他嘢, 飲完又好容易覺得頂住OR個胃有D唔舒服, 所以我咪唔感食囉, 其實我阿嫂都話比我聽佢陀住阿女嗰時, 淨係想食公仔麫, 而且都成日食, 阿女都好健康. 我諗其實影響都唔係咁大既.

洋房

原文章由 kennisw 於 08-1-16 11:40 發表

仲有我巳經忍唔住要食苦瓜,2餐食咗一隻會唔會涼得濟呢?其實點解唔食得涼嘢呀係咪話食得多涼嘢會早產架?

咁啱既, 我阿媽話陀我嗰陣, 佢勁鐘意食苦瓜, 試過半夜起身煮苦瓜餸飯食. 而我係足月出世架,出世仲有7磅幾.

洋房

原文章由 叉燒媽 於 08-1-16 13:47 發表

我又未試過有掃下掃下既感覺....
不過而家...
唔知係咪都係胎動呢???

我都係呀, 淨係FEEL倒每日個肚有d跳下跳下咁,始終感覺唔到掃下掃吓。 不過我都好肯定嗰D跳係阿B郁,因為有一次瞓醒佢跳得好勁,仲由右面郁到中間,連肚皮都有少少彈起。

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-16 17:43 發表

哈哈~~~me2~~~:-P
佢以家可能成日係個肚度郁來郁去,除左彈彈下外,個肚重會唔同左形狀(初時唔知係bb郁所做成)。幾次醒左時,bb好似一早已經醒左,係個肚度努力咁由左至加咁做晨操:loveliness: ...

咁妳而家係咪每日都FEEL倒阿B都會郁, 同埋係咪定時定候呢?

首頁

尾頁

跳至