跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我已經開始攞資料...10月份開始好多幼兒園開始接受報名...好忙呀...

大宅

好媽媽勳章

我認識既媽媽朋友好多都揀"迦南"...但我住新界, 要BB(返學時得2歲), 長途跋涉咁去返學...我怕佢會覺得返學係件辛苦既事...我計劃BB返N1就報屋企附近既, K1至考慮其他地區...

大宅

好媽媽勳章

我原本都打算幫BB報九龍塘其中一間幼稚園既N1...但我有日無意中係"教育王國"個邊睇到呢個TOPIC : 選擇幼稚園請先考慮....
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

睇完之後我改變初衷...

你地有時間可以去睇下, 個位媽媽係過來人, 佢既意見可以作為參考...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-23 15:55 發表
亨媽啱啱睇完 tungtsz 介紹果個 topic 喇 .
其實都好同意果位媽咪嘅見解 .

其實亨媽自己讀書唔多 (中五畢業), 家裡面只有亨媽 & 姐姐兩姊妹 , 自小到大讀書都喺屋企附近 , 由幼稚園喺街頭讀到中學喺街尾 , 當然好方 ...

我既學歷都只係F.5+商科...BB爸爸就自細已經移民外國...BB其實可以返外國讀書...但要我係HK連根拔起, 離開屋企人去移民, 我唔會揀呢條路...:;pppp:

當然九龍塘既幼稚園收得咁貴既學費, 一定有佢既優點...我小時候都係讀九龍塘既幼稚園及小學至小二, 所以我細細個已經一口流利英文...但之後因為細佬妹出世, 屋企家庭負擔重左, 我三年級開始讀返普通小學...但自始成績一落千丈...(之前年年考3甲內)上堂無心機...比學校投訴我唔合群...當時我既父母唔明白我既問題, 唔識點去幫我...自始我好憎返學...傻下傻下咁勉強讀完F.5, 再讀多張商科既CERT就算...工作都只係做個文員仔...

我唔想BB行我既舊路...所以我計劃想BB先接觸返學既模式...再睇下佢既性格...然後再慢慢揀間啱佢讀既學校...

我有部份朋友既仔女, 全部都係讀九龍塘幼稚園...1個好好彩派左去名牌小學...1個派左去普通小學...1個可以負擔既, 送個仔去讀國際學校...但係講到性格同禮貌...最好既係讀普通小學個嗰小朋友...其他個幾個小魔怪...品行真係...零蛋!

所以選擇學校係緊要...但係做父母真係要身教+因才施教, 我覺得家庭教育+學校教育要同步進行至可以令個小朋友成才...只係有物質同寵壞就真係害死佢地...:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-23 22:40 發表
大家有時間去睇下 :
http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20080915/spea/voa1.txt

亨媽, 謝謝提供資料...

我覺得而家幫BB揀幼稚園已經好頭痛... 睇到揀小學個D新聞, 我感覺係好誇張...mouth:

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-23 23:52 發表
頭先亨媽睇完明報段新聞後再讀比亨爸聽 (亨爸話無心機睇) , 亨爸都話好誇張 , 要讀面試班 ?!
但亨媽真係唔敢輕視呀 ! 唔想亨仔行返自己條路 .

小朋友嘅前途真係掌握喺父母手中 ?!

...

亨媽:

小朋友嘅前途真係掌握喺父母手中 ?!

絕對係...

講少少題外話...我細佬年紀細我比較多, 佢小學成績讀書唔差...年年A班...但中學開始成績唔得...個時開家庭會議, 決定無論屋企人點辛苦都要送佢去外國, 佢當時得12歲...好彩外國有好親戚肯做佢監護人...亦教得佢好好...而家佢學成(會計師), 入籍後回流HK, 有好工作, 有好太太(ABC), 有好階層既朋友(專業人士)...佢而家都好感激屋企人當時幫佢做(出國留學)既決定...

當然BB既前途係大前題...所以我希望盡我能力比最適合佢既教育...唔敢講係最好, 因為好難界定...入唔到名校係未做唔到專業人士....?? mouth:

我真係15...16, 因為要開始報名...究竟要BB2歲接受教育...定係比BB享受多一年無憂無慮既生活呢...我好驚我決定錯誤而影響佢既將來...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 CarmenK 於 08-9-24 10:34 發表
我之前講過, 係舖一條"我覺得好嘅路"比bb行, 而呢條路, 第2個媽媽可能覺得唔好咖..
況且, 都要因材施教, 要睇bb行唔行到咖.. 如果bb行得好辛苦, 我地就要作出相應嘅調教...

總之 我覺得, 選擇一條你會同bb一齊行嘅 ...

同意..."媽媽覺得好既路" 旁人可能會好多意見...但媽媽先係最清楚邊樣最適合仔女...我唔想盲目跟隨而家個D所謂優質教學, 係覺得可能會對BB有反效果...日日放左學仲要不停返補習...根本無左正常比佢地發洩精力既時間...流汗既運動(行山, 跑步, 游水...)所以我覺得而家D小朋友好多都脾氣大...因為要困住佢地, 只係不停要佢地做腦部運動...但體能方面... 所以而家D小朋友確係好聰明, 不過體質就勁差...我唔想BB將來好似一部機器咁...

[ 本文章最後由 tungtsz 於 08-9-24 15:30 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

我小時侯...屋企唔係咩有錢人家...物質真係唔多...無嘜玩具...但係我同細佬妹就有好多創意...我試過自製幻燈片...用舊既包書膠, 係上面畫公仔, 拉埋窗簾, 開電筒將膠片照向牆上...已經好好玩...

逢星期六,日...媽媽會打我地去公園任跑, 任玩...去太空館...九龍公園...已經不知幾滿足

而家既小朋友真係無晒創意, 只係無選擇下跟隨父母既安排...係好事定壞事呢....????

有時間睇下段短片...我睇完有好大感覺...

"不要用自己的眼睛看他人的世界"

http://www.youtube.com/watch?v=gvVt0G4KVoE

大宅

好媽媽勳章

CarmenK:

你好堅強啊...希望在每天...你而家為左囡囡所做既一切...將來佢一定會明白你既苦心...

所以而家做父母真係好難...要知道自己既仔女係邊方面優勝就加以培訓, 弱個方面就要加強訓練...因才施教...我個嗰年代, 父母都唔知道要咁做至幫到個小朋友有良好發展...

我細個係一個求知欲好強既小朋友...小學係圖書館借有關黑洞同天文既書...父母同老師反而覺得我有問題...但又無去了解我...被學校認定我係有問題學生, 要我返特別輔導班....我個時點都唔肯返學...越係反抗, 佢地更加覺得我係有問題...所以我好憎返學...老師放棄我...同學排擠我...個時返學對我嚟講...係惡夢!

所以我對仔仔將來揀學校會好緊張...萬一佢抗拒返學, 讀書就好難攪...而家同佢好好建立親子關係...等佢將來有咩開心同唔開心都同我講, 咁我先可以搵方法幫佢...

大宅

好媽媽勳章

今個星期六...我住個區(大埔)有2間幼稚園開放日...十月又有兩間...真係忙過返工...

如果有大埔區媽媽...留意...

2008年9月27日...以下幼稚園開放日:

明雅中英文幼稚園/明雅國際幼兒園
大埔新興花園地下-2665 4333
開放日時間10:00-15:00

大埔禮賢會幼稚園
正校:大埔汀角路7號地下、一及二字樓
電話:21440708
傳真:21440963

分校:大埔墟安富道2-8號金富樓一、二字樓
電話:26574168
傳真:26381606

2008年10月4日

大埔循道衛理幼稚園
新界大埔富亨村亨翠樓地下
26607536(馮小姐)
開放日時間10:30-16:00

2008年10月25日
香港教育學院匯豐幼兒發展中心(幼稚園部)
新界大埔露屏路10號(275號巴士直達)
2948 1638
開放日時間10:00-17:00

我收集了意見...明雅國際班/匯豐幼兒發展中心呢2間都係我既心水...如果決定BB返N1就會2揀1...如果決定BB3歲先返K1...除了呢2間之外就會考慮九龍塘既幼稚園...

大宅

好媽媽勳章

各位媽媽:香港有一間"自然學校"??

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... age%3D1#pid26930225

大宅

好媽媽勳章

原文章由 alexdiana 於 08-9-25 14:10 發表
請問荃灣有沒有什麼學校有開放日?

你看看以下既網址幫唔幫到你...

http://www.hkedcity.net/article/parent_tip_homeschool/080904-002/

大宅

好媽媽勳章

原文章由 tiksze0328 於 08-9-28 15:01 發表
我都好頭痛呢個問題 我會俾囡囡三嵗先讀幼稚園 因為自己從事教育 好明白學校既實質運作.....有人照顧既 三嵗先返學會好d 兩嵗真的是太小了....
諷刺的是 自己乃為人師表 但對於自己囡囡讀邊種幼稚園 都好傷腦筋 自己 ...

你媽媽幫你安排入讀一間咁好既一條龍學校...佢既苦心你而家應該深深感受到....所以到左我地而家成為媽媽...就會好頭痛BB既教育安排....我而家超級矛盾....唔想BB2歲就要去返學...因為我都係2歲開始返學N1...但後來我媽媽觀察到我返學返得唔開心同好辛苦....所以返左一個月就幫我停學...直至3歲先再返K1...我係全職媽媽...好想BB係0-3歲可以過著無憂無慮既生活...但我上網搵資料...2007年既嬰兒出生率高達7萬個...如果BB唔返N1...咁會唔會影響到佢好難申請到好既學校讀K1呢....因為好多幼稚園都會預留學位比讀N1既小朋友直升K1....好煩惱呀....

大宅

好媽媽勳章

以下既題目用中文問我...我都要諗一諗先識答...真係唔敢想像要一個5歲既小朋友用英文回答...

轉貼自明報

【明報專訊】入讀明年小一的報名季節展開,33所私立或直資名校的面試試題疑於網上曝光,個別名校除要求面試以廣東話、英文及普通話三語答題外,部分試題對於年僅5歲的幼稚園高班學生來說相當刁鑽,如需以英語回答「診所(clinic)與醫院(hospital)有何分別?」、「如果給你1萬元,你會買什麼?」等。有名校證實部分試題屬實。有校長表示題目艱深,「我都未必獲取錄」;家校會主席黃寶財直言標準問題及答案的操練愈多,子女愈易緊張及不懂應變,弄巧反拙。

聖保羅 校長﹕部分試題屬實

逾4萬名學童為爭入心儀學校備戰,網上討論區近日流傳「09升小一全新版本面試試題」,涵蓋33間直資及私小,包括競爭激烈的傳統名校拔萃男書院 附屬小學、聖保羅男女中學附屬小學、聖保羅書院小學、拔萃女小學、聖士提反書院附屬小學等,部分題目艱深,如「If I give you $10000, what will you buy?」、「請用普通話唱出一首兒歌」(見圖)。

聖保羅書院小學校長陳陳慕珍聞悉有家長「掌握」學校面試題目後,表現得有點驚愕,並指部分試題屬實。她說,校方面試時會就考生反應提問及討論,沒有一套指定題目,也不會發問學生未經歷過的事物,學生毋須背誦標準答案。陳太 指校方以往均是打開門面試,估計有家長結合了歷屆題目,整理為最新版本。

懂得答案非取錄關鍵

有校長提醒家長勿刻意訓練子女,令小朋友徒添壓力。香港華人基督教聯會真道書院校長丘日謙得知部分流傳題目時笑說﹕「嘩!咁難,如果你或者我去面試,都未必獲校方取錄。」丘指自己沒有特定面試題目,只會與小朋友聊天,「學生獲取錄與否不在於是否懂得答案,最重要是小朋友夠真」。

香港培正小學校長李仕浣說,校方面試題目每年不同,今年題目未落實,網上流傳的試題是誤導家長,散佈者的做法值得商榷。李強調,校方向家長表明毋須刻意訓練子女,只會考 核他們跟陌生人說話時的舉止談吐。

拔萃男書院附屬小學校長羅錦麗亦指出,校方重視學童自然流露的一面。直資學校議會主席林建華稱,一般學校多會向小朋友提問基本常識,家長預早做妥應對訓練無可厚非,但不能「死操爛操」。

家校會主席黃寶財說﹕「家長愈刻意訓練,小朋友愈容易『撞板』」。他表示,校方稍為更改字眼發問,小朋友便會慌失失而不懂應對,呼籲家長從日常生活中與孩子一起閱讀及討論才是上策。

家長梁小姐看過題目後大呼恐怖,「一個5歲的小朋友怎會識答?」她指女兒去年到多間學校面試,曾被問香港有多少條過海隧道,女兒當然不懂答,梁小姐期望校方提問具創意的題目。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-10-2 00:30 發表
亨媽上星期喺網上登記參觀tutortime嘅n1 class , 尋日去完 , 覺得 ok 喎 , 負責介紹果位老師超有耐性 .

"多多"呢間緊係好啦....但係學費真係AFFORD唔起....

大宅

好媽媽勳章

轉貼自明報

2005/06學年各區幼稚園全年學費比較 :

http://life.mingpao.com/htm/kgui ... h=entry/entry04.htm

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-10-2 14:15 發表
tungtsz:
亨媽覺得bb打韆鞦果張相cute d .

亨媽:謝謝...但個張相唔係好睇到BB個樣...等我再搵下D相先...因為實在映左太多相....

大宅

好媽媽勳章

亨媽: 你決定左幫亨仔報邊間學校未呀...我仲好頭痕...因為大埔區除左國際學校...其他有部份D校園太細同無室外遊樂場...而且有N班既選擇都唔多...九龍塘個區...返N班就覺得太遠...但唔返N班先又驚K1個時無學位...而家日日都上網搵資料...真係忙...

大宅

好媽媽勳章

嘩嘩...亨媽你好厲害...打左篇咁詳細既資料...謝謝...!!

耀中11月好似有開放日...我都打算去睇下...大埔區既幼稚園N班真係唔多選擇...啱心水既都要$4XXX一個月學費...D朋友同我傾開都話...如果交咁既學費...九龍塘有好多選擇...我同老公都想睇多幾間先作決定...因為我地只係想BB可以開開心心咁渡過佢既童年...所以都好煩惱應該揀主流定係活動教學模式既學校...

首頁

尾頁

跳至