跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好耐唔上來蒲啦, 各位媽咪你們好嗎?

我又有左了. 預産期11月初. 現在剛剛過左3個月試用期...哈哈.

最開心是生薯仔或薯女, 因爲我唔锺意生肖屬牛. 仲有, 兩個正好差2歲幾, 我好快就 free (至少 physically)!

無論男女, 生埋呢個就收工.

複式洋房

各位靚媽咪母親節快樂!

咁耐無寫野,以為你地唔記得左我,估唔到得到咁多祝福和鼓勵 。唔講唔知,原來有好多媽咪同我一樣,又做媽咪,同喜同賀!

0609 BB逐漸長大,當初的新手媽咪也逐漸成長為經驗老到的媽咪。0609媽咪會給了我好多支持和知識,由BB初生時的手足無措,至歲幾的呢段時間內,我幾乎天天上網,樂在其中。大家互相支持,守望相助...我不會忘記。其實以家我週不時都會來0609媽咪會度click下睇下野,已成為習慣。

同annpoon51一樣,我都系做左10幾年工至BB出世果日開始左家庭主婦(真系果日先開始,因為上午仲返緊工,傍晚就破左水送醫院)以家BB都咁大了,唸著返番工,猶豫之間,就發覺有左!好了,唔使煩,生埋先算。一個系咁養,兩個都系咁養。我真系覺得好開心,可以咁快再生多個,因為我唔系好習慣家庭主婦的角色,好驚我返番工,第一個4歲時再來多個,咁everything needs to start over again...我唸果陣時我會好煩。

好啊,我會時不時上來報告最新消息...至今無去過0811月媽咪會度報到,好似無乜initiative...哈哈。

複式洋房

又來報料了!
朝早照左structural ultrasonic,一切正常。
系仔來架。。。

不過,前幾個禮拜第二次驗血話唐氏高危(正常是1:270,我系1:178)。初初嚇左一大跳,後尾經過大量的research, 上網搵資料,搵同類型的cases,與醫生討論等等,後尾決定不去做穿刺手術。系一個唔容易既決定。。。但系我相信我個BB應該無事,所以我選擇快快樂樂地迎接他。

以下系一點research findings,希望對其他媽咪有幫助:

1. 所謂唐氏高危的數據,是由許多statistical figures拼埋一起計算出來的,記錯孕期,記錯媽咪生日,記錯體重,結果相差十萬八千里;

2. 1/1000 的孕婦穿刺手術後發現BB有事,大部分都是虛驚一場;

3. 我有個friend自己返醫院,生兩個仔之前什么都check清楚晒,所有test都做晒,結果OK,她開開心心地生了下來,結果兩個都有事。

4. BB如果神經系統發育正常,第18條染色體正常,傢族沒有類似病例,應該機會很微會有唐氏。

。。。
。。。

今日睇左佢小小的手手腳腳,心臟,肺,腦袋,spine, 身高,嘴脣等等都正常,我已經覺得很開心了。願上帝保祐,願所有擔驚受怕的媽咪們都如心所願,快樂地迎接小生命吧。

複式洋房

兩年抱兩先岩啊. 恭喜!

原文章由 mabelkee 於 08-6-24 22:36 發表
哈哈, 真係越O黎越多0609 o既媽媽報喜, 原來真係好多人都係3年抱兩 (嘻嘻 我就1年抱1, 0609 & 0712)

複式洋房

仲以為昵度來緊8,9月生既媽咪好勁, 原來仲有再勁的既

話俾我一個死黨朋友聽我懷孕時,她問:咁你老公開心嗎?我話:都開心既, 又多一個格嘛... 她不屑地撇撇嘴,說: 我估佢都系啦, 又一次證明自己系得既嘛,當然開心啦...
笑死我...

原文章由 HoHeiBB 於 08-6-27 09:23 發表
你好, 我都好耐無入黎0609媽媽會了, 原來咁多媽媽就黎有做第二任媽咪, 我係4月份已經做咗第二任媽咪啦, 兩個囝囝相差咗十七個月.

複式洋房

Congratulations )

我前日都去左睇醫生, 現在是31周. 一個月後就要stand by 隨時生得格啦!!

這胎最大的唔舒服是腰酸, 痛得我有時都站不起來. 需要每天帶束腹帶. 很熱呀...

首頁

尾頁

跳至