自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chole_bb 發表於 21-11-24 18:02
八歲啦,小學三年級,我同佢老豆嘅教仔方法一個天、一個地,偏偏生咗個十級要面子嘅小朋友,真係唔識教

...

我個仔同你個仔一樣, 首先佢地年紀係會覺得自己好掂, 所以唔鍾意俾人話, 其次係你嘅approach, 我個仔都唔鍾意我叫佢温習(因為係外國, 3th grade都係未有homework), 有時佢都會發大脾氣鬧我, 搞到我好傷心, 我老公就好叻同佢玩著咁做, 例如知道佢有咩興趣就盡量將D題目套落佢喜歡嘅嘢, 佢覺得好funny 就會拿拿聲咁做, 我冇daddy 咁有創意, 但我會比獎勵佢, 例如乖乖地完成一個星期練習就俾佢揀份小禮物, 佢學校想鼓勵學生每日reading, 每個月完成target月尾都俾佢地redeem 一個細pizza 作獎勵, 獎勵永遠都俾打鬧work, 而且8,9歲都係細, 有D細路性格係比較強唔會俾大人搓圓咁扁, 打鬧只會令情況更差亦唔適用係呢類小朋友身上. By the way, 佢做錯記住唔好鬧亦唔好直斥其錯處, 試下問下佢係唔係肯定呢個係正確答案等佢自己諗, 如果佢緊持自己啱就留俾老師改, 咁會避免你同佢直接衡突, 亦可以訓練佢獨立思考.

男爵府

chole_bb 發表於 21-11-24 23:48
我老公有解釋比仔知係唔啱,但同時佢覺得小事一樁,根本唔需要上心,唔明我做乜咁嬲
...

我個仔發脾氣都會鬧我bad mom, 有時仲會話I want another mom or better mom,所以都幾hurt ga, 我同老公投訴佢都唔覺好大件事, 但佢講左一句說話我覺得好啱, 佢話個仔得8歲但你唔係, 佢控制唔到自己情緒, 但你可以, 所以我唔應該同個仔計較.
咁我個仔發完脾氣都知自己衰會同我講sorry, 有時佢求我買嘢俾佢, 我會整鬼佢話你不如叫new mom買啦! 佢會話 no new mom, only you, you are my best mom.
佢地仲細有時可能表達得唔太好, 你可以引導下佢如果唔高興可以點舒發自己情绪而唔係講難聽說話.

男爵府

chole_bb 發表於 21-11-25 03:51
咁今日我同仔講唔再理佢,佢有話唔好之後入咗房唔敢出嚟,之後佢食完lunch拿拿聲自己做功課,佢知道今次我 ...

我見到你個msg我都好感動, 將來你個仔都會同囡囡一樣感謝你, 我地做媽咪一定要堅持落去, 大家都加油啊!

男爵府

goodsnooky 發表於 21-11-25 05:03
樓主和你一定要堅持,我祝福你們兩個,我相信終有一天,你哋個仔會明白媽媽用心良苦。
...

Thank you

首頁

尾頁

跳至