時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

布丁豆 發表於 20-1-28 03:36
防疫,封迪士尼,海洋公園,學校(停課),醫院(不准探病),馬拉松,圖書館,博物館,游泳池,運動場,海灘, ...

不如直接叫陳局長同林鄭唔要防暴,
落去牛頭角下村行一個圈
如果冇人圍佢哋咪合格囉。

其實你所講嘅嘢應該响24號就要做。

FFKKKKKKKKKK    發表於 20-1-28 10:25
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

sochui 發表於 20-1-28 06:50
她們敢?有命去行一圈,冇命行返出來,所做所為皆與民為敵,民憤已到極點
...

佢哋應該嗰晚唔使買餸,
出返嚟成身都係雞蛋、蕃茄,生菜,冷飯菜汁⋯⋯

FFKKKKKKKKKK    發表於 20-1-28 10:27
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 08:12
個個都扮專家,防疫從來都係好困難既工作,世界各地都有感染啦!政府當然有不足,但都做左好多野,個個都只 ...

如果個個都份專家,
咁你就係扮政府高官,

個個月收三十幾四十萬一個月,考慮各方面及配套呢啲野緊係政府諗啦,
好老實,呢幾年政府成日將一啲佢哋解決唔到嘅問題掉返俾市民,
咁樣做高官法,個個月袋三十幾四十萬又幾爽。

藍貓仔    發表於 20-1-28 09:35

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 09:52
而家咪日日諗緊囉!三四十萬好大呀!比三四十萬你去做囉!要七百萬人滿意,零瑕疵架!
...

Result oriented 呀,

你又知日日諗?
23日到今日足足有144小時,諗到啲乜出嚟?

其實,佢哋做唔掂咪下台囉,自然會有人頂上,但係事實上呢班人係唔舍得個個月袋30幾40萬。

https://youtu.be/9EL9ESYGFfs

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 10:42
你又知無日日諗?同sars比,而家已經係控制得好好,咁耐都無社區爆發。 sars 時好快就社區爆發,日日新增 ...

首先,
依家冇社區爆發只係好彩,
你敢擔保之後冇社區暴發?

其實,自從沙士之後,香港人已漸董得帶口罩同洗手保護自己,呢啲全部都係自動自覺嘅公民意識。你睇上星期市面上已經搶購口罩就知。

反觀,政府高官叫人社交場合冇需帶口罩、高鐵冇需申報健康甚至帶口罩就講唔到嘢就令人咋舌。如果你覺得以上係有經過大腦諗過,我相信呢班人應該唔值30幾40萬一個月。

最離譜係政府响大年初一先知市面口罩同防預物料短缺先係最大件事
問題係市面上口罩短缺已經係上星期開始出現。

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 14:35
你認為無社區爆發唔關政府事只係好彩?係市民自己保護意識?咁就继續啦,唔好要求政府做乜做物啦!反正政 ...

請你明白一個政府做得好唔好,唔係自己講,係靠接受服務者嘅評分。

依家連建制派都覺得政府做得唔夠
https://www.thestandnews.com/politics/%E6%B0%91%E5%BB%BA%E8%81%AF%E8%A6%8B%E6%9E%97%E9%84%AD-%E6%8C%87-%E5%BF%85%E9%A0%88%E8%80%83%E6%85%AE-%E5%B0%81%E9%97%9C-%E7%94%B0%E5%8C%97%E4%BF%8A-%E5%80%A1%E5%B0%8D%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%B0%81%E9%97%9C%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%9C%88/

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 19:20
當然政府係做得唔夠啦,全世界边個政府做得滿分?但我信任專家,信任政府,唔係咩都鬧鬧鬧
...

咁係唔係睇吓有冇進一步外地傳入確疹個案或者有人離世黎決定下一步?

我可以講,依家政府重渡派4000蚊嘅錯誤,
擠牙膏咁封關,會遲早出事。

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 20:09
先前都講過政府決策要有各方面考慮,要評估後果,要好審慎,唔係擠牙膏。你咪继續以自己為中心去鬧政府囉 ...

預防疫症措施從來冇人嚴多,
你可能覺得得我一個人覺得有問題,但係啱啱睇完前高官黃永平向rthk對今日政府宣報防疫措施嘅評論後,

先發覺原來得你一個咁理解政府

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 20:55
無聽佢講咩,不過黃永平同rthk, 反政府既人評論政府,嘥氣啦!

哦原來佢哋係反政府,
如果咁講林鄭又唔係咁得民心喎

https://youtu.be/9EL9ESYGFfs

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 21:11
有边個特首會得民心?反對派做左好多反政府工作好成功呀! 當然亦有好多人會支持自己既政府啦!
...

截至今日為止,絕對唔會係依家在任嗰個。
其實民調已經有答案,
再加上區議會選舉結果,
更加証實我所講嘅嘢。

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 21:40
民調唔會信,只訪問佢哋想訪問既人,從來無呢D民調訪問我。今界區議會亦不信服,太多不公,太多疑點
...

咁又唔信,咁又唔服,冇辨法個喎

提議你試吓出去外邊行吓,呢個世界好大,見識多啲會對你自己好啲,

千奇咪學我只係成日响BK 度。

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 22:11
我經常係外边行,而家亦好好

咁要更加行多啲啦

首頁

尾頁

跳至