自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

littlesister 發表於 18-8-1 00:49

我邊句講話自己係建築界?個度講判上判係行內文化,帖 ...

好老實,同一樣薪酬,㸃解唔請個「正常」啲返嚟做研究同教書,身為納稅人真係估唔到浸大會請呢類教授教學生。(點解請呢個人,其實答案已經响段片度有提及)

睇多一次,
https://youtu.be/9EkxiykRM6A

無論啲人㸃護短,結果都係一樣。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

wantaima 發表於 18-8-1 00:54

該位教授英文發音差係事實!

一個人講就話偏見,最慘係連浸大語言中心都話啲學生嘅英文都受到呢啲教授嘅拖累。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

wantaima 發表於 18-8-1 08:24
同樣道理,全港各小中學請教師只要有該資格就可,難道教數要考英文口音?又係咪個個老師都教得好/有料教? ...

呢一間大學嘅招聘程序好明顯出現好大問題,係劣幣驅逐良幤啲活生生例子!
而受害嘅係就讀該大學嘅學生
好心您睇段片後半部份,連該大學自己嘅語言中心都指出學生嘅英語能力正受到呢啲教授影響!
https://youtu.be/9EkxiykRM6A
你仲想護短?

公爵府

响呢149 嗰threads 入面,咁難得先搵到個同聲同氣,真係難得

公爵府

brindlewin 發表於 18-8-1 10:17

我覺得浸大應該註明敎學語言,大家有基本預備。有口音難 ...

其實有關方面應該要正正式式向有意入讀浸大嘅同學(以至僱主)表明浸大係以普通話教學,而並非一般嘅主流大學。

公爵府

brindlewin 發表於 18-8-1 12:47

大陸學者用普通話敎學正常呀,我唔 ...

其實都算好彩姓錢有呢個回應,
依家終於明白早一排嘅浸大普通話試攪到咁大件事。
我估係有關方面從來冇講清楚俾同學知,原來浸大已經係以普通話教學。

首頁

尾頁

跳至