懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題我22wks(2.1cm)做咗宮頸環托,努力訓床中但仍然好擔心...希望一切順利!
有冇媽媽可以分享經驗,發放正能量,謝謝!

大宅

引用:回覆+honey_bun+的帖子我係做咗縫合手術,+

原帖由 chungchungmama 於 14-06-11 發表
回覆 honey_bun 的帖子

我係做咗縫合手術, 囡囡 38 wks 出世, 現已4歳. 加油.
多謝大家為我打氣
chungchungmama: 請問你當時幾wk做手術?宮頸幾長?做完長度有無好轉?要長期訓床嗎?

大宅

回覆:chungchungmama 的帖子

Thanks chungchubgmama

大宅

回覆:Wbb123 的帖子

產檢時可以叫醫生幫你檢查

大宅

回覆:babi_wingshuen 的帖子

你好叻呀,已捱過了畢業喇 請問有無全程訓床?

大宅

回覆:Bearbicky 的帖子

一定可以捱過的,至少你宮頸有長返,係好大鼓勵....你有訓床嗎?

大宅

回覆:pbaby896 的帖子

陰照

大宅

回覆:宮頸短...做咗環托/環扎孕媽媽打氣區

各位加油!我上星期37w6除咗環喇,只要乖乖瞓床,減少走動,便會捱過去! 雖然瞓床的日子難過,但為咗BB一定要努力,因為呢個係最好的treatment, 環托只係輔助!過了32wks情況就會樂觀好多gar la....大家努力!一定會過去的,要開開心心迎接BB

大宅

引用:我25週4(1.5cm)剛做左環托,+而家都好擔心

原帖由 jjc101 於 14-10-01 發表
我25週4(1.5cm)剛做左環托, 而家都好擔心。你最近點啊?係咪全面停工不可行同出街啊?

...
是呀!要全面停工及瞓床,一定要聽話,環托只係輔助作用,加油

大宅

引用:我25週4(1.5cm)剛做左環托,+而家都好擔心

原帖由 jjc101 於 14-10-01 發表
我25週4(1.5cm)剛做左環托, 而家都好擔心。你最近點啊?係咪全面停工不可行同出街啊?

...
你是睇開Dr 孫嗎?

大宅

引用:係啊,我係睇孫醫生,佢幫我上環托的,你都

原帖由 jjc101 於 14-10-03 發表
係啊,我係睇孫醫生,佢幫我上環托的,你都係嗎?想請問上左托後有無發覺分泌多左?我發覺有時係白色,有時 ...
Yes, 我都係孫醫生幫我的
有呀,加咗托會多啲分泌,同你正狀近似,放心。你最好連沖涼都坐住沖,有咩疑問隨時問我,樂意分享 加油

大宅

引用:謝謝。想請問你上左托後再覆診時,宮頸有再

原帖由 jjc101 於 14-10-04 發表
謝謝。
想請問你上左托後再覆診時,宮頸有再縮短嗎?孫醫生叫我3星期後覆診,感覺要等太耐很擔心

...
我上托嗰時2.Xcm
上咗之後覆診時孫醫生無再幫我度長度,都係出自佢一番好意,因為要做嘅你都做咗,再度都無意思...所以一直沒有再度lu。一定要乖乖跟足孫醫生指示瞓床。
我都係3-4星期覆診一次,因為孫醫生想我哋盡量留在床上,唔好走來走去。
佢有無開抗宮縮及賀爾蒙藥比你食?

大宅

引用:明白。我而家都盡量訓床同坐sofa,+沖涼都坐

原帖由 jjc101 於 14-10-05 發表
明白。我而家都盡量訓床同坐sofa, 沖涼都坐係度。佢有開黃體銅同抗宮縮藥,其實抗宮縮藥我晚上會食1粒,我 ...
多謝你的祝福
其實我同你一樣唔係好識分宮縮, 所以安全起見,我跟足指示,早晚各半粒抗宮縮藥....我一直keep住食直至35週才停藥

大宅

回覆:jjc101 的帖子

Dr孫無講特別原因,每次孕程都唔一樣,呢次係我第二胎,但第一胎完全無事,健步如飛...

大宅

回覆:sumsumlaw 的帖子

孫醫生先叫我早晚各半粒,但如果宮縮嚴重就每次一粒...應該每個人情況唔同,唔使擔心

大宅

引用:我係宮頸短,由8w開始睇孫醫生,後尾搵孫醫

原帖由 wong898 於 14-10-06 發表
我係宮頸短,由8w開始睇孫醫生,後尾搵孫醫生接生,睇緊佢既媽媽,食藥,托都係輔助,最緊要聽話休息,一定 ...
Agreed, 瞓床才是最有效treatment

大宅

引用:想問下咁多位都有宮頸短既媽媽,你地會落下

原帖由 jjc101 於 14-10-09 發表
想問下咁多位都有宮頸短既媽媽,你地會落下街嗎?我困在家個幾星期,就顛

...
Yes, 除咗覆診,一直留在家,大部分時間在床上直到32週先落下街

By the way, 我前晚生咗喇,總共用咗2小時生咋,孫醫生接生的,佢真係好專業,因為我係痛到完全失控,尖叫,無力push情況下,孫醫生好似用咗神奇魔領咗BB出嚟,零傷口....真心感激(申報唔係打手)

大宅

引用:Quote:原帖由+honey_bun+於+14-10-10+發表Y

原帖由 sumsumlaw 於 14-10-10 發表
恭喜你!bb幾週出世呀?
39wk4

大宅

引用:Quote:原帖由+honey_bun+於+14-10-10+發表Y

原帖由 sumsumlaw 於 14-10-10 發表
恭喜你!bb幾週出世呀?
39wk4

大宅

回覆:宮頸短...做咗環托/環扎孕媽媽打氣區

多謝各位,大家加油

首頁

尾頁

跳至