親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

係..下次會去8日,真係唔夠時間去欣賞呢個咁靚既地方..去多幾個沙灘!! 我住marriott,好OK,但個沙灘麻麻,好多沙石,好吉腳!!

原帖由 @bear 於 10-7-13 20:56 發表

我早你一日返,真係好正呀!不過5日都唔係好夠呀,去唔晒d景點,下次去都會plan多3-4日,你住邊間沙灘酒店呀?我住嗰間話就話5星,但好舊呀,不過個沙灘好正 ...
以撒(Isaac),意為「喜笑」(laughter),借著恩典而不是借著努力、甘願犧牲、是「應許」的象徵..「弟兄們,我們是憑著應許作兒女,如同以撒一樣。」(加四28)

大宅

hot.. but not really like HK as slightly wind ..the highest degree at 34c during my stay

原帖由 tay 於 10-7-14 03:41 發表
how was the weather? was it very hot like here in hongkong? i'll be going in 3 weeks' time...
以撒(Isaac),意為「喜笑」(laughter),借著恩典而不是借著努力、甘願犧牲、是「應許」的象徵..「弟兄們,我們是憑著應許作兒女,如同以撒一樣。」(加四28)

大宅

係呀,我去名護間jusco見有袋裝babies food,或BB菜...

原帖由 acpeanuts 於 10-7-14 14:38 發表
What can we buy from Jusco for babies? Instant food?

大宅

唔係架,我行經另外幾個真係水清沙幼架....好視乎係人工定天然

原帖由 chowhui97 於 10-7-14 15:01 發表

According to my tour guide, all beach are the same..

大宅

check pm pls..

原帖由 010 於 10-7-14 14:59 發表
rwuruw/@bear
歡迎回來...我有行程上的問題請教,please check pm.
many thanks

大宅

溫馨提示 TO 7月17日@沖繩的爸媽:

7月17日 花火大會@海洋博公園,如果你地果日係沖繩,記得去睇呢項盛事!!

沖繩人極重視呢個活動,公路告示版已於上星期提醒各駕駛人士當日會大塞車..最好預早到達!!

大宅

IF ANYONE INTEREST TO GET MY TRAVEL INFO FOR REFERENCE, PLEASE PM ME. I CAN SEND IT TO YOU BY EMAIL.

請問黎緊去沖繩既媽媽們,如計劃去菠蘿園的話,可否代買一架玩具菠蘿車? AROUND HK$50,SIZE為一粒骰咁大..THANK YOU SO MUCH!

大宅

Thanks all!! Please check your email la ..

010 + 安安太太,唔該哂!!

大宅

thanks yw, pls check email.

原帖由 yw 於 10-7-19 17:01 發表
hi rwurwu,

我1個月後去7日, book好晒package, 但完全未plan itinary, 我都想要份 travel info. for reference.
my email. [email protected]

thanks a lot.

我會去菠羅園,可以幫你買呀 !

...

大宅

appleyummy, totally agreed!! We planned to stay at renaissance before, but seems marriott would be better for big family with elderly, so we gave up the booking at there and no chance to visit dolphin, must go again and stay there next time!

And we have habited free parking and go everywhere by GPS, haha, dunno how is the way we go without GPS after back to HK.

Must visit the sunshine there again!

原帖由 appleyummy 於 10-7-19 20:35 發表
We just come back from Okinawa and we loved this place very much. It's so relaxing to drive by ourselves. This's no parking fee everywhere. We loved to stay at the Renaissance Resort Hotel though i ...

大宅

唔好咁講,大家交流交流..你幾時出發呀??

係OTS租車好方便,果面GPS又超準,自駕無難度..
我地一家五口去呀,如果鐘意玩水,就一定要放多D時間落沙灘,唔好好似我咁編咁多景點呀,好SIDE架..去果邊最值得欣賞既係美景..KEKE!

入場費方面,建議你去FamilyMart買套樂園套票,2980yen包美之海水族館+任選5個樂園,如果單買水族館入場卷都成1800yen,套票仲包多5個樂園,抵好多...

原帖由 yw 於 10-7-20 13:38 發表
rwurwu,

thanks a lot, i hv received the itinerary.
好豐富既行程 ' 正' 呀~~

我都係租OTS 呀
你地幾多人去呀?
我地一家4口,
有個成11,12歲, 有個得4歲,
我怕佢地對古蹟會比較沉悶,
佢地鍾意玩水, & 食 ,
...

大宅

sent to your email, pls check.

大宅

sent, pls check email.

原帖由 BOBO128 於 10-7-23 00:37 發表
hi, can u send the detail to me , thanks

[email protected]

大宅

唔好意思,我都唔知邊個beach最好玩, 最靚..但去過海中展望塔隔離,殘波岬沙灘都唔錯..
考慮會搵2個full day 留在beach >> GREAT!!

如果想在車上聽歌,係唔係一般放CD都無問題 >> 一般CD無問題,但通常用唔到,用車既所有時間都要開住GPS,聽住CD就聽唔到佢提示轉左轉右..
GPS用邊個方法搵目的地好>> 電話NO如正確的話都好準,另租車公司都會俾份資料你,果度有哂出名景點MAPCODE,都可以用..但我試過同一地方入MAPCODE/TEL NO會唔到DESTINATION,唔知點解??!

原帖由 yw 於 10-7-23 13:27 發表
rwurwu,

我8月19日出發,

想問下有無話邊個beach最好玩, 最靚,
考慮會搵2個full day 留在beach。

另外...如果想在車上聽歌,
係唔係一般放CD都無問題,
或者有無得插USB?
GPS用邊個方法搵目的地好,
電話no. or a ...

大宅

萬分感激010!!!

原帖由 010 於 10-7-26 15:26 發表
rwurwu
菠蘿車返左來啦
700 yen...please check email

大宅

010,竟然個GPS老點??! ....我都試過行錯過一次,但唔駛幾分鐘就行返岩喇,你果架咩車?? 我都係8人STEPWGN..真鄧你激氣,最後果日時間最緊迫....不過唔好唔開心,咁咪有藉口去多次啦..KEKE!

丫,你咁講起,再提下媽咪們,OTS個職員提過我地,萬一GPS帶錯/我地入錯CODE,要停車/熄匙再RE-ENTER過電話NO/CODE,如果唔係個GPS認唔返一條岩既路架...

原帖由 010 於 10-7-26 16:42 發表
yw
<想問下有無話邊個beach最好玩, 最靚,
考慮會搵2個full day 留在beach。>
我地去左 ” 伊計島”個沙灘,靚到無野講,
重有D細魚仔/水母一齊同我仔仔游水!
但呢個沙灘係要收費既400yen/head
200yen 5 mins 沖涼,locker 100 ...

大宅

good luck that y met the OTS staff in cantonese!!!

and honest thanks for your help to buy pineapple car for me from far far away .. thanks!!

原帖由 010 於 10-7-27 14:41 發表
rwurwu
昨晚我同你朋友仔交收成功啦,
架車仔你收到未?
我地架係SERENA-好鬼新
六個人座得好舒服!

講開OTS,佢來左位廣西員工,講廣東話嫁

yw
"伊計島"唔使搭船嫁,我地去”海中道路”
最尾就到嫁啦.記住要plan好d,咁會玩得多d
好 ...

大宅

我係去海博前去左「百年古家大家」食晏,景靚但食物無咩特別..

原帖由 yw 於 10-8-12 09:56 發表
rwurwu, 010, oldbean,

想問下, 你地有無去下以下地方食野, 有邊間 係必食?

第一日
Hoel Check In – JUSCO 那霸店 –Haha Main Place / OPA商場 –國際通
JUSCO 那霸店
Naha Main Place
新都心Naha Main Plac ...

大宅

010..你睇亞仔對你幾好,又俾藉口你再去!!

原帖由 010 於 10-8-13 15:13 發表
rwurwu
我想去就係想去睇佢個”景”囉,
我當日係想選中午去,因為知道晚餐價錢比較貴
下雨就取消左囉!而家聽你咁講,慳返囉
我仔無耐就問我:我地幾時會再去!!!

...

大宅

安安太太:

第一天
15:20 抵達沖繩
16:30 到OTS取車
17:15 JAL City Hotel Check IN (最好係OTS取車時叫職員幫你打落JAL CITY HOTEL留定車位,佢地酒店得三個車位.. 另,如你1ST係星期六日,就要到下午6點後先開通國際通,星期六日9AM-6PM係國際通封路唔俾車入)
17:45 到國際通行街及到Bambohe 晚膳
20:30 新都心行街
(記住,係那霸呢日見到family mart,一定要去買定海洋搏套票,抵好多!!)

第二天
9:00 酒店早餐
10:00 Check Out
10:30 到波上宮參觀
11:45 牧志市場午餐
13:00 美國村行街
17:00 殘波岬及沙灘
19:00 Ka Fuu Hotel Check In及晚餐
(如夜晚仲有時間,可以去名護JUSCO買下野,日日都收24時..到時可以買定花火去沙灘玩)

第三天
9:45 名護自然動植物公園及菠蘿園
12:30 五苑燒肉食放題(上網CHECK下你去果間五苑幾點開,我去過名護果間只開晚市)
14:00 OKINAWA水果樂園
15:00 花人蓬
16:00 海洋博公園及沙灘
19:00 晚餐

第四天
10:30 海中展望塔及玻璃船
12:00 萬座毛及沙灘
13:30 午餐 (未諗到)
14:30 御菓子御殿 (如果一心只係為買手信,應該第一日係國際通行御菓子御殿<係JAL CITY HOTEL隔離>,到DAY 4唔駛特登去,賣既野一模一樣,景亦唔係特別靚,等DAY 4更多時間hea..再唔係,到last day係機場check in左,可以行返去domestic果邊買,所賣既野都係同國際通+御菓子御殿一樣,仲超多選擇,有d仲比出面平,唔駛拎餐死..但要記住,買海葡萄係唔可以hand carry,一定要寄倉)
16:00 Southern Beach & Resort Hotel
19:00 晚餐

第五天
10:30 Ashibaya Outlet行街
12:00 午餐 (未諗到)
13:30 OTS還車
14:15 到達機場

首頁

尾頁

跳至