自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 worthy 於 10-10-19 11:08 發表

算吧啦! 10月喇....唔會打風喇.....況且依家天氣咁涼.

好難講, 聽老人家講, 以前都有中秋後打風,仲要打得成既都係勁風.

子爵府

原帖由 Kuri 於 10-10-19 11:40 發表
嘩,原先天文台估會加強到 175~~啱啱睇已改咗 185。。。仲要預測路徑都吹得幾正香港喎~~

但 185... 唔吹正都幾係野~~唔知會唔會減番弱呢?

...

響海上好少會減弱,通常只會增強. 登陸先會減弱.

子爵府

如果打得正,大家真係要好好做足防風 arrangement.

記得小學時代住美乎近海邊(即E+公園附近), 打風, 個颱風 (唔記得咩名), 打風時見到樓下d 車響度飄浮, 打風過後, 無水無電, 家住19樓,因為lift 槽浸水,好多日都無 lift, 日日行樓梯落樓下打水...

子爵府

原帖由 jutau 於 10-10-19 16:27 發表
我個friend話深井浪翠園一風大就要沿路游縄上山返屋企, 今次打咁大風, 睇怕縄都吹甩啊, 人同縄一齊fing fing下~
帶備攀山工具返家就差不多

我咪住果頭lor, e+ 震緊......

子爵府

原帖由 rubyplk 於 10-10-19 16:29 發表

乜係咁架...?!
佢住第幾期呀??

浪翠園係好食風架, 有一年吹季候風咋, 唔係颱風, 都吹跌跌傷左個人,跟住救護車黎到, 連救護車度門都吹爛左. mouth: mouth:

子爵府

深井區由今早起已經開始大風

子爵府

原帖由 susi1024169 於 10-10-19 22:43 發表
我想講~其實而家香港吹起既風,唔係魚魚做成,係東北季侯風黎魚魚未入到可以影響香港既範圍mouth:

http://www.weather.gov.hk/wxinfo/intersat/satpicc_s.shtml?pv_mode=playback

睇返 19/10 朝早 7-8點,個颱風外圍已經fing到香港

子爵府

原帖由 susi1024169 於 10-10-20 07:58 發表
唔係咁睇的琴日既氣流仍然係內陸氣流向下吹,香港係吹緊東北季侯風,而唔係颱風既外圍如果颱風既外圍hing到我地,我地已經落緊雨啦,仲咁乾燥咩mouth:mouth:" /> ...

咁又唔知wor, 不過深井區d 天氣係唔同d, 市區無風,但深井已經好大風, 今朝仲跨, 直頭有3號風球既風力喇. 我輕輕打開度車門, 佢即刻被風吹到完全fing 開左, 幾驚度門會爛呀! 由尋日到今日d 風力真係越來越大....

首頁

尾頁

跳至