自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 我的野蠻樓下?(定我野蠻?)

beverly@mimi :

雖然很多人撑妳, 但我都覺得妳唔啱, 如果妳食飯的時候人地係妳天花不斷dup野(可能會令灰塵跌落飯菜中), 妳叫停對方係好正常.

人地投訴完, 妳一次又一次再dup, 很明顯係妳野蠻, 況且dup白果唔一定要係地上進行, 其實在廚房桌面的針板上都可以, 何必要影響他人!

民房

Re: 我的野蠻樓下?(定我野蠻?)評下理啦!

我唔係想幫樓下, 以事論事, 有d嘈音可以避免, 有d嘈音屬正常行為, 唔可以避免.

譬如: bb喊, 夫婦嘈~講晒粗口, 狗吠, 啄"豬肉餅都屬于正常行為, 無可避免; 但在廳中地板上dup白果屬于特別的行為, 如果人地覺得受到影響, 投訴是可以理解的.

講到報警, 其實嘜野野都可以報警, 最經典是有條友失戀, 報警話對方欺騙佢感情, 由於無呃佢錢, 最後警方都無理會佢!
好似我屋企隔離屋成日一早"啄"豬肉餅~
後面屋2公婆又成日半夜3,4點嘈~講晒粗口~
另一邊隻狗又成日吠~

Emily_Wah 寫道:
如果係我~我會叫佢有本事就打999~
佢都傻傻地~日頭dup又話要訓晏覺~
7點幾dup又話嘈住佢~
佢講晒啦~
講真~香港人生活繁忙~
有時好多野都迫不得已~
況且樓上樓下咪遷就下囉~
唔駛咄咄逼人嘛~

唔通我屋企有個bb喊~
嘈親佢~就搵管理員上黎叫呀b第2日先喊呀~
佢都short既~

好似我屋企隔離屋成日一早"啄"豬肉餅~
後面屋2公婆又成日半夜3,4點嘈~講晒粗口~
另一邊隻狗又成日吠~
初初搬黎真係好抆~
但慢慢都慣左~
佢地一嘈我就閂窗~
唔通我叫人唔好食蒸肉餅~
叫人2公婆恩愛d~
買野毒啞人地隻狗咩~ ?-(

我樓上岩岩搬黎~裝修~
成日鑽野~有時星期日都鑽~
我冇記錯的話星期日好似唔可以鑽野~
咁人地有需要先鑽o者~
唔通得閒得滯~搵d野黎鑽咩~

所以~樓主~
你繼續做你需要做野事~
如果佢再投訴就叫佢報警~
況且你根本冇做錯~
係樓下d人野蠻~

民房

chan803:

其實我只係針對樓主的標題:我的野蠻樓下?(定我野蠻?)來評論的.

我的論點係: 在地板上dup白果所產生的嘈音, 唔係日常生活會出現(除咗樓主外, 唔知有無人試過), 樓下如果覺得被影響而投訴, 係屬于正常行為, 唔係野蠻.

樓主被投訴後, 仲一而再, 再而三產生同樣嘈音, 而且仲唱人地野蠻, 咁算唔算野蠻!
家庭
chan803 寫道:
homecare,

beverly@mimi 好似無話到係廳中地板 dup白果 bor.

咁係唔係如果 beverly@mimi 在 kitchen floor dup白果 就 okay?

正如另外有網友講過, 就算係 kitchen 枱面dup, 一樣會有聲, 敢叫人地何時何地先可以dup白果?

[quote]
homecare 寫道:
我唔係想幫樓下, 以事論事, 有d嘈音可以避免, 有d嘈音屬正常行為, 唔可以避免.

譬如: bb喊, 夫婦嘈~講晒粗口, 狗吠, 啄"豬肉餅都屬于正常行為, 無可避免; 但在廳中地板上dup白果屬于特別的行為, 如果人地覺得受到影響, 投訴是可以理解的.

...
[/quote]

民房

其實每一件事每個人都有唔同睇法; 樓主dup白果事件是一件好小的事, 我地因此而開戰就好無謂!

我唔覺得向管理處投訴樓上dup地板是一種野蠻行為; 如果樓下因此事報警又或者親自拍門投訴又或者貼大字報, 對樓主造成很大滋擾, 這才算野蠻!

希望樓主可以參考一下我的意見!
beverly@mimi 寫道:
lunch,閃啦。

但拜托,大家唔同意見,都唔好係到開戰!不仿大家討論下,無話對錯的。

我已經問:是我樓下野蠻?還是我野蠻?
我都係想睇下我自已有無做錯遮。

民房

Re: 我的野蠻樓下?(定我野蠻?)

manyeebb,

我對妳的遭遇, 深表同情, 但係佢地係有權報警, 而警方係需要受理佢地的投訴; 我一位警察朋友話我知, 有條友short short日日都走去報警, 有一次當值的警察無理佢, 佢就去警察投訴科投訴, 最後投訴成立, 理由是市民講嘜野警察都要聽, 查唔查又係令一回事, 佢地唔可以唔受理, 該位警員最後要受紀律處分!

首頁

尾頁

跳至