跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 12

pigletcoco,

咁係咪即是如果唔係會員,就冇discount呀

大宅

good morning all!
請問綁繩同連扣裝既產婦衛生巾其實係唔係同一樣野?[/quote]

我星期六

大宅

睡公主~,

咁穩陣起見,你最好問

大宅

係報紙看到,cut 出來同大家分享一下。

消 費 blog : 四 方 法 解 除 PC 奶 樽 恐 慌

呢 排 家 姐 好 鬼 驚 , 驚 囝 囝 性 能 力 有 問 題 。 我 鬧 佢 發 癲 , 囝 囝 1 歲 未 夠 , 行 都 未 識 行 , 咁 快 就 驚 佢 何 B 仔 有 問 題 。 家 姐 解 釋 話 , 早 排 睇 報 紙 話 美 國 環 保 組 織 一 項 測 試 發 現 , 當 地 五 款 暢 銷 聚 碳 酸 脂 ( PC ) 膠 奶 樽 , 會 釋 放 化 學 物 「 雙 酚 A 」 ( BPA ) , 動 物 試 驗 顯 示 , BPA 可 能 影 響 生 殖 系 統 同 荷 爾 蒙 分 泌 , 對 BB 有 潛 在 影 響 。
咁 我 又 明 點 解 家 姐 咁 鬼 驚 , 佢 囝 囝 一 直 係 用 PC 奶 樽 。 我 即 刻 搵 消 委 會 老 友 傾 傾 。 老 友 話 , 佢 都 收 好 多 家 長 查 詢 PC 奶 瓶 安 全 問 題 。 事 實 上 巿 面 上 大 多 數 膠 奶 樽 物 料 都 係 PC , 而 各 地 政 府 都 有 研 究 PC 奶 樽 , 加 拿 大 、 新 加 坡 、 德 國 同 香 港 測 試 結 果 都 係 話 奶 樽 含 有 好 微 量 BPA , 唔 太 可 能 影 響 BB 健 康 。 仲 有 , 國 際 癌 病 研 究 機 構 同 美 國 環 保 署 迄 今 都 唔 認 為 BPA 係 動 物 或 人 類 致 癌 物 質 。 如 果 家 長 都 係 擔 心 , 最 直 接 改 用 玻 璃 奶 樽 , 或 者 一 聲 稱 不 含 BPA 膠 奶 樽 。
老 友 又 路 , 家 用 緊 PC 膠 奶 樽 要 記 住 四 大 方 法 減 少 攝 入 BPA 的 機 會 : 除 產 品 有 標 示 , 否 則 唔 好 用 微 波 爐 或 洗 碗 機 加 熱 消 毒 奶 樽 ; 唔 好 畀 飲 料 長 時 間 接 觸 奶 樽 ; 唔 好 用 刮 花 、 破 裂 或 過 舊 的 膠 奶 樽 ; 用 軟 毛 刷 洗 刷 奶 樽 同 減 少 與 硬 物 磨 擦 。

大宅

各位mami,

請問你們所講的產後28坊

大宅

pigletcoco,

絕對有啦!我覺得阿b直頭

大宅

hildakam,

見你話數宮縮,想請教

大宅

hildakam,

哈,估唔到你會記得我

大宅

re 護墊

初初我都因為聽人講用護墊反而容易積聚細菌而唔用,但真是頂唔順底底濕淋淋的感覺 ,番工帶底底換又唔方便,底底一陣味又好惡頂。 :tongue: 所以最終都用番護墊,最多換密d就冇問題啦!我覺得咁樣衛生d,而且一直都沒有問題啊

大宅

各位mami早晨呀!

返埋今日就開始放假了 原本想放前1後9,但人事部唔批,堅持最多只可以放前2後8 。起初好不情願,但現在諗落都好,因為好多野都未準備好,而家早

首頁

尾頁

跳至