跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

gloria
我要出年4月先去旅行呀! :mrgreen:

all
點樣幫小朋友溫作文同oral呀?

珍珠宮

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-12-3 16:13 發表

^O^:

我就無咩方法, 中文只係靠平時同佢溫默書時, 要佢識晒D 字!....ORAL, 第一次...真係無頭緒!
平時無論中文/英文的功課, 我都要恩恩一齊讀題目...唔知有無幫助呢?
我呢個媽媽係咪好懶呢? ...

肯幫仔女溫書又點叫懶呢!

teresa
比著係我唔駛返工,仔女又返晒學既話,我一定訓到十一,二點先起身呀!

珍珠宮

原文章由 starry^.^ 於 07-12-4 08:59 發表
fans,

係lu~ 點解hin仔班早咁多日既, 唔通今次唔出課外題 ?-( ?-(

p.e. 我就唔洗睇, 一定包尾 今日有p.e.堂tim
唉~ 宗教....我真係 , weekend問hugo, 邊個帶領以色列人出埃及? 邊個一百歲 ...

我...都...唔...記...得...邊...個...一...百...歲...先...生...子...

珍珠宮

teresa

你三年級就自己洗米煮飯食? 我好似到f1先煮野食.

珍珠宮

gloria
你個女有90幾分都仲話唔叻??:tongue: :tongue:

teresa
雖然我細個都好窮(其實而家都係ops:" /> ),但印象中我讀f1前亞媽都係攞野番屋企做,所以都有人煮飯比我地食.但f1後亞媽就出去做野,但好彩我仲有個家姐比我恰下,所以就算到f5,都係我家姐煮早餐比我食架!ops:" /> ops:" />雖則如此,我都好tough架,唔似得而家d小朋友咁郁d就要生要c!

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-12-11 10:51 發表
Wahmother,

唔洗擔心架, 第二輪都仲有好大機會入到般官. 不過都要慢慢做定d profile, "萬一"有咩差池都可以即刻去叩門.

祝你成功!

Micky,

紀賢咁好笑既??!!! mm..... 開始古靈精怪喇

carol,

我知架喇 ...

teresa
冇野做咪係屋企煲下劇囉.

你話第二輪都仲有好大機會入到般官,點解呢? 般官得咁少位,第一輪派完會淨番幾多位比第二輪抽呢? 另外,般官,李陞,同聖安多尼,你會點排位呀? 我仔得10分,計埋宗教份先得15分,若揀李陞,會唔會衰梗呢?

珍珠宮

原文章由 Micky 於 07-12-11 11:53 發表
^o^,

李陞係官校, 你果5分用不著喎

micky
我知呀!所以就諗(定)第日應該用埋果5分去報聖安多尼定唔用果5分去抽般官/李官囉.猶豫報聖安多尼係因為除左佢多功課外,係聽聞佢既英文程度一般,同埋都幾多同胞派左入去,佢地有d行為/家教我真係有d保留(希望我咁講冇得罪人啦!).

[ 本文章最後由 ^O^ 於 07-12-11 12:13 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-12-11 12:25 發表

李官都好多同胞喎! 同埋個位置及校舍真係麻麻!

其實中西區,係咪除左私校外,其他都有好多同胞呀? (私校都可能有,但相對會少d) 校舍點麻麻法呀? 只係細吧?! 你用到 真係差成咁??

咁你係咪即係會咁排: 般官=>聖安多尼=>李陞? +埋聖加祿你又會點排呢?

珍珠宮

teresa
希望gavin仔真係吸取了教訓,唔好再講大話吧!咁你就唔駛再勞氣,健健康康生個健康小b?.:mrgreen:

flysss
我嫲嫲以前又係92都好壯健,點知又係被人撞跌後無耐就死了!好彩我婆婆又冇事,佢94-5歲時係巴士跌親,仲要聯針添!但而家都仲健在,97歲了,不過健康狀況都開始差了,希望佢可以活過100歲啦!

珍珠宮

teresa

嘩,石塘咀行到smithfield road百佳?? 真係好遠喎!駛唔駛行20分鐘呀?點解你唔去卑路乍街既百佳superstore?同smithfield road果間差唔多大啫!

珍珠宮

睇你地咁多位小朋友考完晒試,我都鄧你地鬆一口氣!

teresa
唔知講乜,唯有一句:take care!

珍珠宮

原文章由 starry^.^ 於 07-12-18 17:15 發表
^o^,

其實我仔未呀! 仲有一科電腦應用試, 不過都應該問題不大, 唔想理lu

電腦應用試聽你講好似係閒科,唔計分的,咁就唔駛太擔心啦!

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-12-18 17:28 發表
真係勁羨慕你地呀... 可以merry merry x'mas.

禽晚我開始盤算gavin考試要點溫. 首先打開左佢本general studies. 痴線架!!! 我見到我都唔想溫, 更加唔知應該點溫!!!

你地睇下..... 其實呢課書讀黎做乜? 我打左 ...

莫講話對小學生黎講好深,對大人黎講都好深啦! general studies計唔計入平均分架?唔計既話不如...:mrgreen:

珍珠宮

micky

我都番埋呢個week就放假lu.

Merry Christmas & Happy New Year ah!

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-12-20 16:09 發表
各位,

多謝你地關心! 我而家仍然o係qm... 今晚要stay多一晚. bp真係5降, e生要加药, 要observe多12hrs. 不過加左药bp就pass左! so, 如果一直都pass, tmr好大chance可以出去! ...

恭喜恭喜,希望你已經出左院.

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-12-21 15:10 發表
各位,

我返左屋企喇.....

一返到黎, 已經wing下wing下, 第一時間做懶瞓豬 . 不過餓醒左.... 連街都唔想出, 最後order左個pizza:mrgreen: (幾大都要食返餐好既!!!)

Matthew仔,

又大一歲, 生日快樂!!! ...

恭喜晒!

我返埋今日都放假了,係呢到預早祝你地聖誕快樂,新年進!

珍珠宮

HELLO

merry christmas!

想問港大canteen係咪open to public架?buffet幾$$一位/大人呢?

good night la.

珍珠宮

hinma/teresa
re 港大canteen
thanks for the info!

恩祺媽/teresa
我都鐘意玩snowboard多過ski.

teresa
oh,有"旦旦" 即係我估錯左!
可唔可以比恒生個估價網比我??

rita
matthew仔唔係xxx就好了(唔記得左個學名).

chingchingmom
我都祝蓉蓉越大越靚,身體健康.

一連出左十一日街,真係行到骨頭都散晒!唔認老都唔得了!

珍珠宮

teresa
我都預祝你生日快樂.

micky
我會覺得有小小surprise,因mimi都識,因佢而家學校都有教.

starry^.^
如果我個女好似你hugo咁主動練琴就好了!

珍珠宮

teresa
有冇諗過問問兒童心理學家點解gavin仔成日都講大話?

瑪麗/政府醫院通常都大約38週會開刀,不過當年我生細仔時都係38w4d先開刀.醫生都會因應bb既情況去決定,你都唔駛太擔心.

首頁

尾頁

跳至