跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

starry^.^

恭喜恭喜,真係飲得杯落!

珍珠宮

好野!聖心收左曦曦,一天光晒lu!

珍珠宮

多謝咁多位.

我上星期都係咁二辨左d年貨,係永安買左百幾蚊糖,下星期買埋d(or自己整)角仔呀,笑口"早"呀,咁就算數lu.:loveliness:

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 08-1-24 16:55 發表
^O^,

你好叻呀, 我都想自己試下整笑口早呀, 不過好似好多功夫....

Starry,

你咁快返黎既? 我都剪完個髮喇, 而家成個頭輕哂, 不過個面睇落仲漲左.....

嘩! 外面真係好鬼凍..... ...

嘻嘻,我未試過自己整架,蛋糕曲奇年糕就自己整過,角仔就跟99整過,所以諗住今年試下自己整.做角仔應該多功夫過笑口早呀!

珍珠宮

原文章由 homacarol 於 08-1-24 23:53 發表
好勁呀你 ~

邊係勁丫!我都係初哥黎咋!曾經失敗過十次先成功焅到蛋糕.而家間唔中都會失手架!仲要多多努力先得.

琴晚同老公講話今年試下自己整笑口早,老公好好支持我喎!但99就話整得唔好會好實喎!:tongue: 但我點都會搵老公做白老鼠架喇?:mrgreen:

珍珠宮

呢兩日突然好鬼多野做,而家先有時間上黎.原來teresa已經入左院...

teresa
希望你唔駛一路住院住到生為止,可以出一出黎,年三十先番入院生雞包啦!不過一出一入都好煩,你prefer邊樣呢?

homacarol
你囝囝好番未?我對仔女都流左幾日鼻水,亞仔今朝開始乾咳添!希望佢可以自己打底d細菌啦!但如果佢再咳得犀利d,就會帶佢睇醫生lu.

micky
oh,紀賢都病左?! 希望佢快d好番啦!
鯉魚年糕...你好有心機呀!我就嫌麻煩同又要買兜又要買食用色素,所以都費事整,最多只係整普通果隻算了!

[ 本文章最後由 ^O^ 於 08-1-29 17:19 編輯 ]

珍珠宮

micky
你真係勁!蘿蔔糕我冇整過,因細個時幫亞媽刨蘿蔔刨到怕怕,所以唔想整.上亞媽到食就算.不過,為免亞媽牌蘿蔔糕失傳,我都學左d theory既.

恩祺媽
整年糕都好鬼攰,我舊年整過比亞女食,佢唔多好,嘥我一番心機!今年再整一個,睇下亞仔鐘唔鐘意先.

今日好凍呀!得9度!大家要著多件衫呀!

珍珠宮

micky/gloria

<平時又少下廚, 不過有興趣整d 小食咁囉>
same same !

for cakes/cookies, i also 跟住食譜先識整架. but for 年糕, radish cake, 角仔..., there is no 食譜to follow, because my mom/99 dont hv recipes ga. my grandma used to make 煎堆s in CNY which were very crispy & yummy, but i didnt learn how to make because i was very young when she was alive ... so this 煎堆 already 失傳了.

[sorry, dont know why cant do chinese typing now! ]

珍珠宮

原文章由 恩祺媽(carol) 於 08-1-31 15:32 發表

轉醫生? 呢個一直睇開都ok!
係今次咁反覆

wish 恩恩 speedy recovery!

珍珠宮

Teresa
希望你可以過左呢個寒流先生雞包啦!咁就唔怕雞包仔凍親丫嘛!

咁晚個女話好想食年糕喎!都唔知真定假!舊年整左比佢食又唔多so我:tongue: 若今年都唔so我,出年我都唔整lu.整舊年糕好鬼攰呢!

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 08-2-4 17:37 發表

個ANSWER唔難搵到, 問題係... 點樣可以唔用ALGEBRIA去解條數比一個小二學生知???!!!

乜你咁快架!:;pppp: 我諗住delete左個回覆,等冇人見到我maths咁差丫嘛!:lol :lol 但比你快我一步添!

珍珠宮

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 17:40 發表
呀....我諗到啦 :mrgreen: 多謝卡路, 我係係你既一句話中諗到既.

先將原子筆 + 鉛筆 = 7元 同 螢光筆 + 鉛筆 = 9元 相減

螢光筆價錢會貴過原子筆, 咁.....即係鉛筆 = 2元 (但唔知點解釋比個仔知 )

咁就可 ...

我有d唔明呀!
將原子筆 + 鉛筆 = 7元 同 螢光筆 + 鉛筆 = 9元 相減
唔係只係解釋到螢光筆係貴過原子筆係$2咩?點解係=鉛筆係2元呢?

珍珠宮

原文章由 502 於 08-2-4 17:57 發表
简单点

三个细路买的东西加起来是每种笔各二, 所以可以把三人的钱加起来除二, 即是答案。

thank you!

我係自由廣場果邊睇到... from (1) ... from (2) ... from (3) ... 真係睇到我眼都凸埋! 真係乜都比番晒d老師.第日唔知點教仔女好呢!

[ 本文章最後由 ^O^ 於 08-2-4 18:31 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 18:29 發表
我終於係咁樣解釋, 個仔好似明喇....

7元(原子筆和一枝鉛筆) + 9元 (一枝螢光筆和一枝鉛筆)
= 16元 (原子筆, 螢光筆和兩枝鉛筆) - 12元 (一枝原子筆和一枝螢光筆) = 4元 (兩支鉛筆)

即係話鉛筆 = 2元

原子筆就 = ...

你咁解釋我而家都明喇!

珍珠宮

All
:恭: :喜: :發: :財:
祝大家身體健康,財源滾滾來!
小朋友就聰明伶俐,學業進步!

珍珠宮

早晨呀.

今日好好好...凍呀!希望聽日唔好咁凍,咁雞包就唔駛包太多層衫啦!不過3日後先出院,到時應該暖番d掛!

珍珠宮

唔知雞包出左世未呢?

諗番起曦曦出世前,本來安排我12:xx開刀,所以由之前一晚12am後就唔比食野.點知到左第二日突然比人jump queue,攪到我要捱肚餓到3:xx先開刀,差d餓到要吊鹹水呀!

希望teresa生雞包順順利利啦!!

祝大家生日快樂

珍珠宮

唔通雞包等唔切要早一日出黎??

珍珠宮

hehe, 我都未:恭: :喜: teresa添!
:恭: :恭: :喜: :喜:

[ 本文章最後由 ^O^ 於 08-2-15 17:55 編輯 ]

珍珠宮

Teresa

點解雞包冇調頭就要即刻開刀?
我第二胎又係手麻,但我都感覺到比醫生"湯"我既感覺,同埋又感覺到佢push亞仔出黎,又感覺到佢地幫我斷針.不過就唔痛囉.
我係recovery room都有問姑娘借電話打比我老豆呀!

首頁

尾頁

跳至