跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

原文章由 tammyuen 於 07-8-28 14:52 發表
初初返學會容易d病架~ 我囡以前剛返學足足病了成個幾月, 好番返學,第日又黎過...但經過呢d"洗禮",磨練後, 身體更健康的, 這是只是過度期, 比心機/耐性吧~

...

Dear tammyuen:

我睇到你既發表, 我會相信你的經驗, 因為我係新手媽媽麻!!吾該晒!!

[ 本文章最後由 Desmond520 於 07-8-28 21:00 編輯 ]

別墅

原文章由 boocat 於 07-8-28 15:56 發表
我會努力
學校都比左好多意見
希望可以快d解決啦
我個仔都又有鼻水
佢個班幾個都病左
希望個個都怏d好番

Dear boocat:

唉...!!吾單只你仔仔個班, 連我仔仔個班都有小朋友病左!! 次次阿仔一有鼻水我就好驚, 因為我又要同阿仔睇醫生!! 我都希望你同仔仔身體健康, 開開心心啦!!:loveliness:

別墅

原文章由 professor 於 07-8-28 17:34 發表

書包都無埋 好過份 wor, must call the teacher & principle wor

Dear professor:

多謝關心!!:-P 係呀, 我仔仔為食個特性其實好多地方(例如係playgroup 同我d朋友親戚)同d人都知!!

別墅

原文章由 Aprmum 於 07-8-28 21:37 發表
终于我同我个仔个书包重聚啦!我打电话问老师点解连书包都可以唔见她解释是因为外籍老师带放学时由小朋友自行取回书包但又无 double check

所以第二个同学仔取错了我仔仔的书包由于我仔仔搭校车的关系老师很快便发现 ...

Dear Aprmum:

知道你已經搵番個書包, 你做得好岩, 真係要比d說話佢地聽下, 等佢地打醒十二分精神 !! 手冊真係好多私人資料, 如果比其他人睇度真係吾係甘好, 你講得好岩, 我又擔心埋呢個問題!! 我覺得番學o個個吾只係我仔仔, 好似我都一齊番埋學甘, 要記呢樣同個樣!!

別墅

原文章由 tammyuen 於 07-8-29 15:36 發表
唉~~~今日輪到我啦!!!!

比早走的同學仔拎左, 正懷疑既可能外籍老師唔太熟悉我們中文名字, 容易整錯 想係書包面貼張我囡英文名label..得啦掛?-(

...

唉..!!又輪到你小朋友吾見書包!! 我嬲嬲地直情想係阿仔個書包黃色袋個部份, 縫塊布寫住我個仔個名(大大隻), 最好縫埋幅相, 唉...!!:tongue: 不過如果真係甘會好難睇, 不過如果佢地再係甘樣掉亂小朋友d書包, 唯有甘做!! 另外,你話外籍老師吾熟悉小朋友中文名字, 但都可以睇下幅相對一對, 除非個書包無相就無得講!! 而家接小朋友真係要一眼關七, 如果吾係d物件就好難"整整齊齊"!!

別墅

各位媽咪:

你地小朋友番左一個月, 覺得如何呀, 請發表下!!

別墅

原文章由 tammyuen 於 07-9-5 14:24 發表
唔知學校係咪教左 abc song, 今日返學返來一直唱呢首歌....自返左學, 經常自己唱歌仔, 你地係咪?

你女女好叻, 好獨立喎!!我個仔仔而家亦無咩點喊, 只係早上番學時有d撒嬌, 佢無唱過abc song比我聽喎!!因為佢講野吾叻, 如果你叫佢食野就可以好ok!!

別墅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-5 16:14 發表
Hello,各位,我仔仔都係今年N1,佢自從返左學就日日唱歌,佢連媽咪都唱一餐,"媽咪媽咪媽咪媽"...笑死

不過其實我對呢間學校係有d不滿,大家覺唔覺得佢地放學好亂,同埋老師同家長溝通唔夠?? ...

你個仔仔好叻喎, 仲自己作埋媽媽歌....哈哈!! 其實我覺得點解英藝而家攪到甘亂可能有以下原因:

1. 時間加長左, 之前個年都係番3個半鐘, 但今年足足四個鐘(半日
班), 比其他幼稚園長一個鐘, d老師同職員吾辛苦就奇, 因為我
接小朋友放學時感覺到佢地好辛苦!!

2. 學生人數增加, 以我所知, 英藝收生比之前個年收足晒d學生, 將
d師學比例取到盡晒(跟教統局指引最高學生人數)!!

佢地可能想增強競爭力而加強英語課程時間, 所以變成番足四個鐘(半日),在加上行政方面, 英藝不嬲都係好弱!!而且老師之中的確有好有吾好既, 其實間間學校都會有呢個問題, 睇下好吾好彩遇到邊個老師做班主任, 又要睇下同小朋友夾吾夾, 但係無可否認有些老師同職員已經盡力及有心機去做, 吾可以厄殺一些好老師同員工, 而溝通方面, 的確老師吾會主動找家長, 一來而家學生人數多左, 老師好難遂一去搵家長傾, 唯有靠家長自己主動聯絡, 因為番學時間長左些少, 上下午兩班夾埋多成二個鐘!!好自然教務以外既野兼顧吾到!!因為本身已經好累, 所以有以下總結, 如果家長想多d同班主任老師溝通, 就可以讀一些三個鐘(半日)的學校, 要家長自己衡量下想小朋友怎樣!! 如果家長吾介意溝通方面須要自己主動去搵老師, 想小朋友係學校番多一個鐘, 就可以繼續係英藝讀!! 始終, 針無兩頭利!~!我只係客觀甘講, 岩吾岩聽, 吾好怪我喎!! 如果吾岩聽, 唯有講聲"sorry"!!

別墅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-6 10:43 發表

其實我都有體諒d老師,但已經一個月,同佢班主任就只有問一句答一句,我實在唔能夠了解小朋友o係學校o既情況,我覺得o係"溝通"呢方面,由其是小朋友咁細,佢地係必須改善下!!! ...

Dear cooking mama:

請問一下, 你小朋友讀緊咩班, 可不可以用"私人傅訊"留比我, 我地可以私低下慢慢傾, 因為有d野好似無方面比人睇到, 但我又想幫你分擔一下你既問題, Thx!!:-P

別墅

咦...!!點解呢排英藝n1媽媽無晒消息既!!我個仔仔病左好耐....無番學:-( !!就話無野同你地講:cry: !!你地做咩甘靜既!?

別墅

Dear 各位英藝爸爸媽媽:

我同Desmond 大既已經康復, 多謝關心!! 感激!! 上星期尾阿仔已經番學, d通告我已經拿到, 但吾明有兩張買錄音帶通告吾知係咪一定要買, 等我問下學校先!! 因為加埋好貴喎!! 你地有無造燈籠呀!(因為我地小朋友邊度識做, 咪係我地整!!) 我都收到支豬各脫, 我立即比阿仔食, 等佢增加多d維他命C! 我睇到通告, 話月尾(廿四號)中秋節前帶應節食物番學校慶祝中秋節, 你地諗住帶咩?? 我就比阿仔帶個月餅番學校!! 希望佢同同學仔開開心心一齊食下玩下迎中秋啦!! 阿仔今日番學發脾氣, 可能之前兩日放假, 所以一到番學又吾喜歡, 真係比佢激死, 細細個d行為已經有d似大人甘, 逢星期一返學吾開心, 好似d大人返工吾開心甘樣!!番學就黑口黑面, 一放學又好開心好精神!!

別墅

下!!有女教師食煙!:lol: 甘你知吾知係邊個? 如果吾知可吾可以描述下個外形, 男定女等呀!!

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-17 23:08 發表
個花燈...我同佢Daddy星期日用左三個鐘...終於完成左,至於阿仔都有幫手攪亂擋 !!

我買左個迷你月餅,到時都會帶d提子,我諗提子小朋友易食d嘛!
不過我聽高班d既家長話,學校係唔會比月餅d小朋友食喎,佢地會收左d月餅 ...

別墅

甘我吾買羅, 一隻cd都成$75大元, 好貴!!:tongue:

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-17 23:10 發表
錄音帶唔係一定要買o架,講真買都買d講故事o既英文光碟比阿仔聽啦,o個d錄音帶自己都教到

別墅

係呀, 我係上星期已經收到通告, 有普通話同英文帶, 帶既內容係小朋友d教科書!!:-P

原文章由 pchoi 於 07-9-17 21:55 發表
Hi Desmond520,

知道妳同阿仔都冇事就好了 .

妳話收到買錄音帶通告, 但我就沒有收到喎 , 幾時派?? 我淨係收到中秋及國慶通告咋 . 話時話, 我到未必整中秋花燈了, 如妳所講, 阿仔都唔識整啦 ...

別墅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-19 11:02 發表

個女教師好似係NIN班主任,比較高大,唔係miss ann同佢個女 !!

其實佢食煙係佢個人o既問題,但係我只係覺得佢唔應該o係返學時段,學校附近咁張揚食煙,咁好影響老師o係小朋友心目中o既形象,好似我,我成日同仔仔 ...

個教教師係咪成日著低胸衫架??如果係, 我都知係邊個, 其實有老師係校外附近食煙呢件事, 之前都有媽咪係bk講過, 個次有媽咪寫係安記同英記老師一齊放學(可能兩開學校d外國之間係朋友)食煙, 我都有講比老公聽, 不過我老公話d外國人係甘!! 佢地覺得吾係問題, 只要放工離開學校範圍就係自己私人時間, 覺得ok!! 因為我老公係外國讀過書, 佢話外國d學校老師教授都係甘!!:-| 話佢地吾mind喎, 好小事同好平常喎, 真係比佢激死!! 不過正如你所講, 我地係唐人, 希望佢地了解中國人會用身教去教導小朋友, 你睇佢地教自己小朋友d方法都吾同我地!!

別墅

原文章由 tammyuen 於 07-9-20 09:31 發表
尋晚和大仔用左1.5小時整左花燈, 諗聽朝至帶返學校, 怕一陣間玩完...哈~哈~因為我地整得好兒戲的.

國慶張生日咭還未得閒整...你地呢?

我仲未有頭緒, 都係諗梗, 唉...!!真係陪太子讀書, 連鎗手都做埋, 我誋遲d又到聖誕咭.....好累呀!!:-(

別墅

各位英藝小朋友爸爸媽媽:

你地有無興趣去9月25日(星期二)係學校既中秋節晚會呀, 我有興趣去, 你地呢?? 會吾會去呀!! 我可能到時會同阿仔去睇下喎, 如果有興趣, 大家可以相認下麻!!

[ 本文章最後由 Desmond520 於 07-9-23 11:39 編輯 ]

別墅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-24 10:42 發表
呢D學校活動,好唔好玩都應該同仔仔參與下嘛:)

憑你這句說話, 我就覺得你係一位好好好家長喎!! 同意同意!!

別墅

原文章由 pchoi 於 07-9-24 15:33 發表

阿仔大傷風,今日都返唔到:-( , 明天應該都嚟唔到:cry: , 唯有下次啦! 各位媽咪同小朋友,玩得開心啲啦.:)

唉也....!! 你阿仔病左!! 希望你仔仔快d好番啦!! 同你相認吾到, 有d可惜 , 不過吾緊要, 阿仔身體最緊要!! 等下次有機會先相認啦!!:loveliness:

別墅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-25 11:32 發表

我只係學緊點去做一個稱職媽咪,我將會返工喇:cry: ,好珍惜每日可以同仔仔一齊o既時間!!

啊, 原來你就要番工, 甘小朋友會讀全日定半日呀!!:-P 我睇得出你好吾捨得仔仔呀!! 不過為搵食無計!! 呢d都係我地媽咪既心聲黎!!:-( 其實做兩職媽咪仲偉大呀!!

首頁
34567...8

尾頁

跳至