想生BB

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

我個醫生話要打針後12日先可以check, 提早check唔準,即係你會check到有線,到時心情又要15,16甘,就真係難分真與假lu. 不過我1打果支針可能唔同你個支.

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-27 10:08 發表
lalamike,

想問下, 係咪打完安胎針後幾日, 即仍然有塞藥, 用綠d check o既結果係咪都係唔準確架

事關我12月30日打埋第2針安胎針, 塞藥就塞到1月5日, 醫生叫我1月6日check有無bingo, 但我想早1-2日check, 唔知咁 ...

大宅

lalamike,

我今日終於答到你個問題啦,就係mud都無送到比c6 . 本來都有想過送份聖誕禮物比佢架,不過又想唔到送mud,佢最想要架係bb,but我依家無法做到,所以米無禮物lu:;pppp:

原文章由 lalamike 於 08-12-20 23:28 發表
哈…係喎,我諗晒d小朋友,無諗我c6添…:;pppp:
先幾年都有送吓野,近年我都唔記得有無送了……你呢﹖會買禮物嗎﹖其實有時互相送下野,都會增加生活情趣,都幾好嫁!

...

大宅

CK_鼠鼠,

我塞果d係一支啫喱甘架,唔係一粒粒架, 醫生要我朝早塞一次,每次一支, 佢話d藥要係行路,有動作時先汲收, 所每朝反到公司時,條un un 都有d啫喱同汾泌,濕晒.

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-27 10:35 發表

buu2,

你講到塞藥問題呢, 你一日要塞幾多粒呀? 我只需每日塞一粒, 兼打2針安胎針, 醫生同我講, 如果怕塞果時難塞, 可以加D啫喱幫手, 所以到暫時為止, 塞藥方面都無咩問題, 唔會有唔舒服感覺, 而且姑娘仲叫我最好 ...

大宅

我要塞19日呀,比你塞多同等多成個星期. 很漫長.

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-27 11:12 發表

buu2,

明白晒, 原來你塞同我塞o既藥唔同, 我塞緊果粒係白色, 圓dum dum咁架, 我要塞15日, 22/12開始, 塞到5/1

大宅

係呀,我反應多多但結果可能同無反應果d sis 一樣. 我今個cycle做iui無量體溫呀,以前自己試就有每朝量.
知唔知塞藥同打針有無影響體溫架?

原文章由 lalamike 於 08-12-27 10:07 發表
buu2,

你有咁多反應﹖有無量埋體溫﹖如何啊﹖你都好呀,我甚麼特徵都無了! 或者chance真係好低了。
你仲有幾日就check喇,安心休息等result啦。

...

大宅

CK_鼠鼠,

我反而覺得打針方便過塞藥, 打針雖然有d痛但好快就ok啦. 唉!不過我地都無得選擇, 為有接受

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-27 11:24 發表

buu2,

唔好成日諗住要塞幾多日我覺得會好小小, 而且在我黎講, 塞藥比起之前打排卵針, 塞藥算係輕鬆好多, 至少唔會有痛o既感覺

大宅

我今年都無收到c6送架禮物. 呀唔係和,我買行山stick時係c6比錢(hk$50),佢話當聖誕禮物.

原文章由 lalamike 於 08-12-27 11:27 發表
buu2,

我都只係送左d 內衣褲同襪比我c6咋……不過佢話唔算喎(因為其實之前佢都已經叫我幫佢買,因為佢有d都舊了,只不過我一直都無時間買,哈…),佢反而無送野比我…… 。不過,我在平安夜同xmas果2天自己咁啱經過商場 ...

大宅

男人係唔會明白女人架, 算啦

我今日要反工啦, 成個部門得我一個係到, 好彩有你地係到. 你未放完假吧?

原文章由 lalamike 於 08-12-27 11:47 發表
哈…都好呀,我d衫仔都係自己買比自己咋……我c6仲話我逆市振興經濟……

大宅

係呀,你講得對呀, 我地要撐落去, 媽媽為左仔女幾辛苦都可以忍受到架, 我地要加油呀! . 我今朝睇過個合,還有4支藥,過多4日就唔駛塞啦

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-27 11:53 發表

buu2,

打針又好, 塞藥都好, 最緊要2者都可以幫到我地實現做媽媽o既願望, 所以幾辛苦都要撐落去呀

大宅

我今日長周因為老板今日短周.
我琴日都同c6 d同事去左行山, 今日成個人散晒. 琴晚c6話要同佢d同事食飯, 我話我已經很tired, 要佢行完山同我反歸休息, 黠知佢只係同我反左屋企就去joint佢d同事.我為有自己照顧自己lu.

原文章由 lalamike 於 08-12-27 12:08 發表
你今日反而要返工﹖我xmas假本來只有25日一天,但見如果請埋昨天(26/12),就可以連放4天(因為我今天短周),所以請左昨天一天假,而家在家抖下囉(c6自己去左行山lu)。

...

大宅

話甘真係一個好消息呀 , 我地望左果日很久啦. 希望我地一齊做牛媽媽. 到時可以講仔女經.

原文章由 lalamike 於 08-12-27 12:25 發表
ck_鼠鼠、buu2,

話你地知一個好消息!我昨天去2個好朋友(一對夫婦)家慶xmas,太太已有9個幾月,預產期是1月中。食飯期間,佢已成日叫痛,不過又不算嚴重,可行可食……記得我同c6臨離開前,仲同佢先生說,愈來愈痛就要即刻入院了… ...

大宅

lalamike ,ck,

你地依家有無食葉酸呀? 自己買/醫生開的?

原文章由 lalamike 於 08-12-27 12:32 發表
係啦……希望我地都可以好快做人媽媽…

大宅

lalamike,

你無記錯呀,我以前食左成年,做iui呢個月無食. 呢幾日開始食維生補孕(以前買左,唔想浪費).

原文章由 lalamike 於 08-12-27 13:16 發表
buu2,
我有食呀…都是在萬x買咋……
我記得你講過以前食過,而家停左,是嗎﹖

大宅

etmonster,

我有飲milk呀,多數係星期一至五早餐飲. 星期六,日及假期無飲,因為外出食早餐. 呢個假期都無飲左幾日啦,聽朝早餐會飲反.
我呢期就無食葉酸,(以前有)因醫生話唔駛住, 等bingo左先食.

原文章由 etmonster 於 08-12-27 23:13 發表
buu2 & lalamike.
你地重有無飲milk... 我就葉酸同milk 都有.. 其實都吾知有無用 (都吾知有無bingo).. 不過... 都繼續... 真係好希望一齊bingo ..

大宅

waowaowao,

多謝你的祝福! 無下個月係唔係第一次做iui呀? 找那位醫生做呀?
預祝你一tick過bingo.

原文章由 waowaowao 於 08-12-28 00:26 發表
lalamike, etmonster, buu2, CK_鼠鼠,

預祝你地齊齊Bingo
我下個月都會做 iui, 希望跟住我都Bingo啦!!

大宅

唔駛等到31/12先排result, m小姐剛剛話左比我知,今次肥老左

大宅

醫生之前講過我唔可以連續2個cycle做iui同佢只會同我做2次.

我今日lunch time 打電話去診所問我使唔使要check d 其他,例如照輸卵管, 幾時反去睇醫生, 但到我放工時姑娘都未回復我. 於是我係差唔多6.pm再打電話去,姑娘話醫生都未停過,很忙. 當我食完晚飯反到屋企先睇到我有2個miss call, 我復時診所已經收工了. 到最後我都係無收到回復lu.

原文章由 lalamike 於 08-12-29 13:40 發表
buu2,

唔好唔開心,我地一齊繼續努力嫁。
你會唔會抖一個月,隔一cycle先再做iui﹖

大宅

我唔係早左,(但比醫生話可以check之日期早2日) 今日係day30, 平時我cycle係26-28日.

原文章由 etmonster 於 08-12-29 18:24 發表
吾好吾開心啦...下次努力過... 你個period .. 係吾係早咗

大宅

多謝鼓勵. 失敗得太多次,我已經堅强不起了.

原文章由 waowaowao 於 08-12-29 19:56 發表

buu2,

請繼續加油吖!! 做媽媽要堅强D !!

大宅

恭喜晒你呀 , 係到終於都有喜訊啦. 要多d休息,小心身體呀

原文章由 小芬 於 08-12-30 10:56 發表
第1次IUI成功了

各位姊妹,

我是在12/12在QM做IUI架,
一直以來以為是失敗了,
因為身體上完全沒有什麼變化,
一些懷孕初期徵兆也沒有,
所以自己打定了輸數,
什麼也沒有驗,
一切順其自然.....
今天第18天回QM驗小便,
...