想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

etmonster ,

恭喜順利做左iui. 幾時check bingo 呀? 做果日係day幾呀? 預祝你今次成功先. 開心d啦, 可以順利做到iui已經係成功的開始.

唉! 我都未知可唔可以順利做到iui.

原帖由 etmonster 於 09-2-7 21:34 發表
今日做完iui. 好失望.. 好覺得今次都係fail.. 不過同老公傾咗..如果今次吾得..就吾做住... 不過心情好差..不過都會完成全個treatment, 有3日要返診所打針

大宅

lalamike,

我見醫生果日係day9啦,食左3日藥+打3支針(中間有1日唔使打). 醫生無話我知點解會得番一粒.

我睇完醫生之後係鴻福堂食左花膠湯, 還買左10張套票. 但是放工時去睇中醫(雖然西醫話過做iui時唔可以食中藥,依家唔理得甘多la,睇埋中醫博個希望), 中醫要我介口, 唔可以食花膠,燕窩之類的補品, 鮮奶都唔飲得.

原帖由 lalamike 於 09-2-7 22:37 發表
醫生有無講點解會得番一粒﹖你今天day幾﹖之前打左幾多枝針啊﹖你呢幾天有無日日飲花膠湯呀﹖我做之前幾乎隔日甚至日日飲,內膜厚得好快嫁…
anyway, 希望你c6好快好番,你的內膜又夠厚,可以下周順利做iui啦!

...

大宅

lalamike,

中醫話補的食物都唔可以食, 基本上可以話係只有菜芯,猪內同魚可以食. 佢無話食甚麼來令內膜厚番, 但食左中藥3日, 今早照到內膜真係厚番0.3cm, 蛋蛋大左6mm. 依家內膜係0.7cm, 蛋蛋得1粒17x17mm. 今日早餐時飲左一次中藥,希望今晚打破蛋針時內膜同蛋蛋都大d, 增加成功率.
你睇左中醫未呀?係唔係都要介口,好多食物都唔食得??

原帖由 lalamike 於 09-2-8 11:49 發表
icic, 原來係咁,既然ec咁講,當然聽佢講唔好食花膠住,不過,佢有無叫你食甚麼來令內膜厚番d呢﹖而家你最緊要係按醫生吩咐打針食藥,希望在排卵期前可以有好的卵子同內膜,唔好太擔心先,有時真係人算不如天算的。
或者過多幾天你內 ...

大宅

CK_鼠鼠 ,

你今次d蛋蛋同內幕厚度都甘好, 都唔得的話可能真係欠缺左些少運氣, 完全明白了解你依家的心情.
我上星期五睇完醫生後,因為蛋蛋同內幕厚度都唔夠, 連iui都唔知做唔做到, 我都down左幾日, c6重要同我鬥氣, 玩互不理采. 唉! 我地女人真係有苦自己知.

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-2-9 11:19 發表
我o既第2次IUI正式宣告失敗, M小姐今朝一早黎左搵我, 唉, 真係唔知講咩好, 究竟爭D乜野呢

大宅

lalamike,

多謝鼓勵呀, 唉!我都知道擔心都無用, 可以做的都做左. 本來琴日醫生叫我地自己行埋, 唔使做放丁丁果part, (唔知係唔係醫生覺得今次成功率不大), 但我要求做晒全iui, 希望明天順順利利.

我無跟足中醫要求介得甘清, 做唔到呀, 早餐我無食飯, 我連晚餐都多數係街食,早餐哪有飯食.

原帖由 lalamike 於 09-2-9 12:19 發表
BUU2,
聽你咁講,而家蛋蛋同內膜size都差不多了,你今晚打埋破卵針,時間應剛剛好,咁你唔駛咁擔心啦…
你講開同c6的磨擦,係呀,我昨天就係為左睇中醫,同c6又嘈左一陣……因為我好心急,驚遲左去會等好耐,點知c6懶懶閒,我地最終要好 ...

大宅

有吉x家呀, 但中醫話唔可以食牛, 但可以食猪.

etmonster你點呀? iui後有無d特別反應呀?

原帖由 etmonster 於 09-2-10 17:50 發表
你家附近有無吉x家.. 佢早上都可以叫細牛肉飯 ka.. 吾需要自己煲

大宅

lalamike,

今日終於完成了第2次iui啦. 今日係放丁丁前及放丁丁後都無照到蛋蛋同子宮內幕, 所以唔知蛋蛋同內幕size,也唔知蛋蛋是否排出.

你上次有無照架?

quote]原帖由 lalamike 於 09-2-10 23:51 發表
醫生叫你自己搞掂,唔做放精果part,我反而是覺得佢對你地有信心喎…因為我記得上次我在佢果度睇,每次覆診佢都係不斷叫我其實可以自己try...(因為佢成日都說我無論卵巢、內膜、蛋蛋都ok....)
你要有信心呀,完埋個療程,希望 ... [/quote]

大宅

我第一次iui後都打左2針, 真係幾痛架, 你認下啦. 加油呀!

原帖由 etmonster 於 09-2-11 22:00 發表
3針.. 已經打咗第一針.. 好痛..重要打2針..分別係13號同16號.. 21號check bingo ..
如果你可以晚上吃少d等早上才食.. 你飲中藥真係好多野要跟ka.. 努力la

大宅

我今次唔使打安胎針同塞藥呀, 只係早晚食一粒藍色藥丸令子宮內幕厚d.
係做iui時我都有問第二日使唔使回去check下蛋蛋排左未, 但醫生話唔使.
我2次iui找不同醫生做,但2次係放丁丁前同後都無得check內膜size同蛋蛋size. 我都擔心蛋蛋無排到出來呀因為到依家都無汾泌, 我平時係蛋蛋排出前後會有很多汾泌架, 但今次係打左排蛋針後都無汾泌.

原帖由 lalamike 於 09-2-11 22:52 發表
恭喜!終於完成了,你要不要打安胎針同塞藥﹖明天又要不要回診所check蛋蛋排左未﹖

我呢2次iui,之前都有check內膜size同蛋蛋size啊。至於之後,就check放左虫虫在哪裡(之前果次醫生仲叫我望mon,話我知佢放左係邊,都幾得意)。

反 ...

大宅

11/2做左iui, 現在等25/2 check result. 預左唔得但都開始有d緊張. 希望好運降臨.

大宅

多謝你的祝福. 我今次唔使打安胎針所以可以早d check.

我都祝你今次成功, 25/2有好消息.

原帖由 DEARCHLOE 於 09-2-23 20:54 發表
我同你一樣25/2 check result呀
不過我9/2做iui既
我21號自己check過就+
不過可能係我18/2打安胎針影響

祝你今次成功!

大宅

係呀後天就check bingo, 所以開始緊張.

你今個月休息左,又有飲中藥調理身體, 下之一擊即中啦.

原帖由 lalamike 於 09-2-23 19:57 發表
咦,即係後天就check bingo喇喎…
祝你成功先!
我就要等下個月先再開始療程了,而家反而好心急添…

大宅

今早用紅d同綠d check過, 2者都係白雪雪, 白過白雲公主. 雖然m小姐未到都知你又一次失敗. 心情跌落到谷底. 是否是時候放棄了?? 過反d唔使打針, 唔使日日飲藥,正常d架生活.

原帖由 lalamike 於 09-2-23 21:45 發表
你要好好休息,後日話我知你的好消息啦…

大宅

lalamike,

我上網睇左你上次講果個有線至fit男女,講不育果幾集啦, 節目話好似我呢d超高齡人士, 就算做ivf,成功機會率都係很很低. 唉! 所以都未必值得試.

原帖由 lalamike 於 09-2-24 11:13 發表
唔好唔開心,有時綠d無咁快知嫁…
你不如安心d等埋明天啦…
無論如何,大家都會支持你!touchwood真係唔得,都仲有好多方法,如ivf,我都打算如果再試1-2次iui唔得,或者一次過做ivf…

...

大宅

你都未開始, 唔好甘快擔心住啦. 成功機會率因人而定, 有人一次就ok, 你可能係其中一個.

我今次都係睇董醫生, 今日係check bingo 的日子, 但今日同昨日的result 一樣, 綠d白雪雪. 唔知點解d m又未來, 又唔係bingo左.

原帖由 lovelymamamia 於 09-2-25 11:07 發表
今日(day 1, feb 25)m小姐到來, 我跟c6決定今個月做iui .
已約好今晚取藥 (for Day 2 to day 6), Day 7 再看董醫生, (should be U/S follow egg size , etc).
但我真的沒有多大信心, 因為成功% is seems not so hig ...

大宅

lalamike,

我今早無check la, 因為琴晚睡覺前量左體溫得36.59, 今日應該會來m. 依家等緊m小姐, 還未見蹤影.

原帖由 lalamike 於 09-2-26 10:41 發表
buu2,

你今天如何﹖有無再用綠d check?

大宅

多謝祝福. 你努力左幾耐呀?

原帖由 lovelymamamia 於 09-2-26 10:49 發表

希望是, 看見您們那麼努力, 我都要加油,
m未來, still have chance 呢
祝早早有BB

大宅

我之前個醫生話過我只可以做2次iui, 依家quto已經用完(雖然第2次唔係佢做), 佢應該唔會同我做第3次.

係呢想問下你之前果幾次係唔係在check bingo果日就來m, 有無試過好似我甘過左checking 時間還未見到m小姐呀?? 我上次係checking 前2日已經m到.

原帖由 lalamike 於 09-2-26 11:37 發表
原來係咁,你唔好唔開心。
慢慢再plan下之後條路點行,我地好多姊妹都會支持你!
係呢!如果你唔做ivf,你會唔會睇番你之前個醫生,試多次iui﹖

...

大宅

唔使擔心,唔痛架. 你幾時做iui呀? 睇那個醫生呀?

原帖由 迪士尼 於 09-2-26 12:24 發表
請問 第一次做iui有咩感覺,痛嗎?我好驚呵!

大宅

我今次iui後都無打針,無塞藥但有食藥, 有飲中醫. 上次有打針同塞藥.
c6話無所謂, 隨我試唔試ivf.

原帖由 lalamike 於 09-2-26 12:43 發表
我3次都係在check bingo果日或之前2天已來m嫁…
不過,我3次在iui後都無塞藥同打安胎針,所以好準係唔奇…你會唔會因為在iui後塞過藥/打針所以影響左呀﹖

...

首頁

尾頁

跳至