自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jollyma 發表於 24-1-15 10:24
為方便搭1個,仲要搭架十幾蚊入將軍澳既,咁樣慷他人之概,要納稅人埋單,好嬲
...

其實依啲錢對比起一d假難民真係蚊比同牛比,一班真港人一班唔知咩人仲要包打官司包食住,其實你都會有一日用到呢個優惠㗎! 要唔浪費太把嘢要cut 先

girlbear    發表於 24-1-15 13:58
kwhkwh    發表於 24-1-15 12:00
十一哥    發表於 24-1-15 11:24

水晶宮

jollyma 發表於 24-1-15 12:02
機制有問題係要完善,假難民都一樣,我唔會因為自己都會老而盲撐
...

咁又唔見你post其他嘢係咁執着嗰兩蚊嚟講,啱架啦,講得黎就cut

水晶宮

十一哥 發表於 24-1-15 11:27
講得好岩, 他朝君體也相同, 樓主有必要咁去留難自己人嗎?

我都係想覆他朝君體也相同,對香港人都咁

十一哥    發表於 24-1-15 14:15

水晶宮

無話可說 發表於 24-1-15 11:25
睇見仲實行$2就嬲,已經有長者津貼,仲使咩比咁多優惠,連返大陸既關口巴士都$2,繁忙時間又同d返工返工既 ...

嘩,咩同人爭車坐呀 。人地有權選擇自己咩時間坐車㗎其實唔好咁博啦啲老人家真係交咗咁多年稅,到老有少少福你都要俾你哋咁樣講,唔係淨係返工先需要8:00出門口去政府醫院複診都要8:00出門口㗎!

水晶宮

無話可說 發表於 24-1-15 11:25
睇見仲實行$2就嬲,已經有長者津貼,仲使咩比咁多優惠,連返大陸既關口巴士都$2,繁忙時間又同d返工返工既 ...

同埋你哋要明白就算佢哋去咗大陸都好,其實你知唔知老人家當出外走動佢哋其實真係可以令個人心境都開朗啲當運動,我身邊老人家,因為有兩蚊車特登喺港島搭車去深水埗樹記買荳品,又多咗去搵唔同地方嘅朋友飲茶,其實呢啲對佢哋精神健康有好大幫助!可能你哋眼前淨係見到嗰啲錢但係其實長遠對整個醫療體系都係有作用!我唔係要逼你係睇到我睇到嘅嘢,不過你連老人家出門口時間都要鬧爭車坐, 真係不敢認同你嘅講法!

水晶宮

loved 發表於 24-1-15 13:48
係囉!吾明梗係有人咁吾抵得班老人家,話曬絕大部份老人家都有為社會貢獻過,香港先至走到今日繁榮路上,搭 ...

人哋用兩蚊車話阻住佢返工時間,
爭位坐,大佬政府醫院都8:00要搭車去複診啦,咁你唔好同啲人有病嘅爭車坐啦! 我唔明啲人點解可以講到啲咁嘅說話出嚟,不過我曾經真係見識過一個女仔唔係因為兩蚊車,係佢直程話啲老人家咁老就唔該唔好出街阻住個地球轉!

水晶宮

凌陵綾 發表於 24-1-15 15:01
你睇埋佢其他回覆仲搞嘢
佢話自己老咗就只响同區(唔知點分區)活動,同埋宅在家
人原意就係想老人多啲出門 ...

咁唔怪之佢咁鄙視嗰兩蚊! 山水有相逢呀! 連香港人少少覆你都睇唔過眼唔知其他覆你佢會點

水晶宮

米豬蓮 發表於 24-1-15 16:13
傷殘你唔係羨慕呀,我都拎過醫生批既,感恩可以比正價搭車。因為係個健康正常人
...

我都係,我上年又攞咗,人生第二次,你估我好想攞? 我又未有錢到唔要,我咩基金都申請唔到,社工醫生都明白我處境,無端端又有隻藥好啱我,$5000一個月,只計標靶我都未計掂,又多一隻,比我申請$2車, 如果係街比我見到人走黎話我搭$2,口賤友,我一手取個假髮掉落佢到,話$2留比你好唔好! 捉住果d搭車費日講夜講,睇住依到咁多年都係咁,大把嘢可以講如假難民又唔講,真係$2睇到咁大 心理不平衡!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊