跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

下, 好驚? 咁你都唔好咁旨意佢做...
好彩有你媽咪跟下....
如果放晒手比姐姐做, 真係唔係好放心~
原帖由 marbub 於 10-3-27 23:04 發表
唉,我個姐姐話好驚初生bb,我地仲未比佢餵奶和換片,衣家所有野都係我或我媽咪做,遲d返工媽咪就辛苦啦。
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

會唔會s碼對佢黎講大左0的, 所以鬆得濟搞到漏poopoo
原帖由 tiggerkitty 於 10-3-27 21:05 發表
我阿b依家個半月左右,用緊pampers S,但試過幾次响腰漏poopoo,唔係好識用
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

想問下大家, 你地bb 仲有冇索食呀?
即係食第一啖之前個咀左右橫掃....

我個囡之前索食得好勁, 動作好大...
但滿左月之後慢慢減少左, 而家好似唔多索... 只係擺到埋口就張開口食...

索食個樣同動作真係好可愛....
我好中意0架....

子爵府

你真係有心, 多謝你~~

佢舊野到今日都冇變細0既蹟象, 我同老公聽日打算再去睇多一個醫生....
雖然佢冇乜唔舒服, 但舊野真係好大, 好令人擔心, 尤其0係個頭部....
如果聽日個醫生都confirm 唔到係乜, 我諗我地會再去一次急症, 要求佢地做test...
雖然我知, 如果要囡囡留院, 我會好心痛....
但見到佢唔知乜事, 個心真係好唔安心....
原帖由 loveannis 於 10-3-28 22:46 發表

聽你咁講我都放心D^_^

子爵府

多謝你提醒~~
尋日再睇多左個醫生, 聽多個意見...
佢好似幾細心(我62以前睇開佢, 後來我c6由小學睇到大, 而家到我個囡)...
佢話bb 有咁情況都唔係咁少見.... 原因可能係血管瘤...
即係有一堆血管增生 (咁上下意思)
不過唔會影響bb發育, 因為只係皮膚軟組織出現0既問題... 而唔係內部出現0既野
但係個舊野真係好大, 幾得人驚....

好彩佢真係不痛不癢咁...
醫生話應該會慢慢等果0的血管謝左就會消退...
但就唔知幾時, 如果好耐都唔退, 就有可能要做手術割開佢...

希望佢快0的縮番細, 退晒去啦....
囡囡真係好慘呀....
原帖由 kwhyfung 於 10-3-29 03:26 發表
希望你阿B快D好返啦

如果要做test佢地會唔會用針筒抽野出黎驗?如果係既記得要求用細D既針頭,畢竟o係BB既面仔上,留下針孔痕迹就唔好啦

子爵府

多謝你~~
其實而家佢除左塊面弓起左舊野之外, 其他都冇乜問題, 係呢個星期poopoo去得唔好, 青青地色同埋量少左好多....
唔知關唔關舊野事....

醫生叫我觀察住先, 希望慢慢會退番....
多謝你咁有心~~
我住荔枝角0架, 元朗可能遠左0的...
但都好多謝你先~
我到9號見下瑪嘉烈專科再睇睇佢點講先~~

唔該晒你~~
原帖由 csw1986 於 10-3-30 13:01 發表
SIUFUNG,

唔好咁擔心住,問多幾個醫生意見先

如果我無記錯你係住元朗?係屯門碼頭有個兒科專科醫生幾細心架,收費又便宜$230,不過就無電話預約,要去等成個鐘先有得睇,不過個商場地下有好多餐廳,有d有露天茶座望住個海(因為我 ...

子爵府

係呀, 真令人擔心....
佢0既情況真係好突發.... 係日頭都唔覺, 到左傍晚就一大舊.... 都唔知係乜...
希望好似急症個高級醫生所講, 係急性淋巴炎, 會自己散啦....
其實我3年前又係急性淋巴炎, 一日之間個頸腫左1/3....
又係去瑪嘉烈急症室...
過左個幾星期先散晒...

但我個囡今日已經係一個星期喇, 唔多覺有細到0羅...
希望佢唔使做手術啦, 始終係0係塊面度....
不過最緊要都係唔好係內部發出黎, 影響腦呀, 眼,耳發育果0的....
之前個醫生就confirm左唔係.... 咁都好0的...
佢話係0的軟組織0既白血球對抗0的發炎引致腫起啵....

真係想唔擔心都難...
多謝你, 好有心~~
原帖由 loveannis 於 10-3-30 13:53 發表

由於你個女同我個仔情況差唔多,都系要觀察下先,如果唔得就要做手術,所以我都好希望你女女平安渡過呢段日子,唔使做手術就好啦。

子爵府

囡囡面上舊野已經令我擔心0架啦...
呢個幾星期佢又開始柯青屎....
之前一路都係黃色0既....

青都已經唔好0架喇.... 99話唔怕, 青一輪清左0的胎毒就會正常番 (但我又聽人講青屎係因為鐵質吸收得唔好所致)
不過佢又青又柯得少呢....
之前1日有1-2次, 量多
而家有時1日都冇一次, 每次仲唔多, 過去24小時只柯左極少....
雖然佢冇乜唔c服 0既表現, 但都令我好擔心....
一個細路真係幾十瓣野.... 做人媽咪真係唔易...

子爵府

多謝你~
我而家都係晚晚祈禱....
捉住埋囡囡對手仔一齊祈....
希望神保守~~
原帖由 tiggerkitty 於 10-3-31 16:10 發表
為你阿B祈禱~~

子爵府

咪係0羅....
如果可以同佢頂, 10倍100倍我都願....

希望佢快0的好番....
祝你囡囡都快0的好... (同埋小心0的大人, 佢地有唔c服真係唔好比佢地抱....)
原帖由 vivib 於 10-3-31 16:29 發表
做媽媽真的辛苦...那種擔心其他人難明. 希望你阿B快d好番...我阿B仲感冒中,一開始是麻麻及老公傳染她,我真的好嬲,但又無法.

...

子爵府

我都係一日6-7次....
最初頭2個星期, 佢唔止紅, 仲有紅點...
睇醫生話係真菌.... 開左枝藥膏搽左幾日就冇事
(不過枝野$200, 說明書話主治香港腳.... )
後來好番我都係同佢搽花士令....
原帖由 丘師奶 於 10-3-31 18:32 發表
咁請問你地而家每日會幫阿b換幾次片架﹖我就一日6-7次倒,每次換片都會用清水輕輕地印一印,之後再搵紙巾印乾架﹗係尋晚第一次佢瞓得耐無幫佢換片就搞成咁﹗

...

子爵府

我囡都係食咁少....
真係擔心死我....
塊面果舊野仲未散, 基本上冇散過, 都唔知係乜, 勁擔心
要等到星期五睇專科....
好唔開心呀.... 點解冇端端塊面腫左一大舊....
我寧願係我自己腫十倍....

子爵府

其實3月23日一發現有事即刻睇左樓下0既普通科, 佢話唔知係乜, 咁第2日就去睇個兒科專科, 又唔知係乜....
咁第3日去左急症, 都唔知係乜, 但估計可能係急性淋巴發炎.... 叫我觀察住bb有冇異常, 發燒等....
如有就要再去急症, 同時佢同我排左快期去睇瑪嘉烈0既兒科專科....
所以到星期五先去.... (已經係快期, 如果唔係, 普通排要幾個月至有)
出左舊野成16,7日, 冇退細過.... 雖然都好似冇大到.... (可能大左少少).... 但佢真係咁多日都好正常, 食奶訓教, 大小二便都冇唔妥.... 又冇發燒, 又冇話特別扭多左計...
但就係舊野一路唔退...
都唔好話唔擔心...

多謝你問候, 我都希望快0的冇事好番晒....

原帖由 vivib 於 10-4-7 10:33 發表
點解星期五先睇專科架?希望你BB早日無事...如果唔係你都會好擔心

子爵府

咁多位姊妹:
做人媽咪真係唔簡單, 我囡囡有0的事, 個心痛到我死....
佢左邊面腫起果舊野都唔知係乜.... 果日去左瑪嘉烈, 要安排照CT, 不過應該唔會係最壞情況 (腫瘤), 可能係水瘤, 或脂肪瘤.....
不過政府排照CT, 都唔知幾耐....

檢查期間, 醫生又發現佢個心有少少問題, 話心率有0的唔正常, 即係可能有少少心漏情況, 不過佢話好多 bb 都會有, 因為個心發育未完成, 會大大下自己冇事.....

但又再多一瓣, 點到我同c6唔驚? 我地諗住唔等政府排期, 自己搵私家入院照一照先...
保險又未生效, 都要自己"暗"荷包.... 不過為左阿囡, 又想早日得個知字, 都要入一入院好0的....

果日瑪嘉烈囡囡要照x-光, 佢好驚, 因為張床好凍同好硬.... 我心都痛埋....
咁細個 (58日大)就要照x-光, 真係好心痛...

仲話要遲下照CT, 照CT 要種痘, 打入顯影劑, 仲要注射安眠藥先做到....
我想唔比佢做, 佢太細個喇.... 我好心痛.... 要佢受咁多苦....

最心痛係佢做咁多野都仲要咁乖....
成日睇醫生, 比0的醫生用儀器聽診, 見到佢個樣好驚,但又忍住唔出聲.... 谷到個面紅晒..... 一聲都冇喊過.... 0係度死頂....

見到佢咁.... 我更心痛....
佢喊出黎仲好0的, 死頂好似好辛苦咁.....
希望佢快0的冇事, 搞清楚舊野係乜 (水腫定脂肪瘤).... 除左佢.....

各位請為我囡囡祝福....
謝謝~~

子爵府

多謝咁多位關心...
未能一一多謝~~

囡囡而家食得訓得, 唔係塊面多左舊野, 真係完全正常...
至於個心, 之前照結構時係好正常, 醫生仲睇晒血流, 又睇埋心房心室間隔有冇空位, 都係perfect, 好好冇問題.....
我諗多幾諗都冇咁擔心.... 因為事實真係有好多bb 會有心跳異常0既情況 (醫生話正常人係: 卜通... 卜通... 卜通.... 但我囡囡就卜卜通, 卜卜通.... 中間多左一下細細聲)
好多話大大下都會冇事.... 因為到時個心發育成熟左...

而家我同老公會星期二去見醫生, 再由佢安排入院照一照超聲波, 斷定左舊野係乜野先...
再睇下安排點樣除去佢...(係抽走定開刀切走)

唔擔心係假0既... 不過我地會積極快0的搵出答案先, 再對症下藥...

請大家為我囡囡祈禱~~
謝謝~~

子爵府

多謝你....
請代為禱告....
原帖由 csw1986 於 10-4-11 12:49 發表
siufung,

囡囡會無事架,你同先生都要硬淨d,願主賜福給你們一家平安!

子爵府

多謝晒咁多位....
真係多得大家0既支持....
我而家冇咁擔心喇...
聽日會再睇醫生.... 應該會安排入院比佢照超聲波...

我會多作禱告, 為自己, 家人同囡囡...
謝謝大家~~

子爵府

多謝大家.....
尋日照左囡囡塊面.... 應該係血管瘤....
不過佢舊野0既體積比較大, 都唔知應該點搞...
聽日會再見醫生, 可能再refer 多一個專科睇個瘤....
我上網睇過, 應該唔可以切除, 可能會用激光.... 不過都係要睇醫生指示....

至於心臟, 聽日會去一個兒童心臟專科度照...
希望唔會有事..... 果個醫生真係極貴....
診金 $2500 + 照 $2500, 去一去要 $5000.....
不過如果真係冇事, 幾多錢都冇所謂....

我同老公會積極去同佢醫治, 我地信佢會好快冇事...
再次多謝大家~~

子爵府

咁多位媽咪:
我番黎喇.... 呢個月真係我人生中最難過0既時刻....
阿囡發現面上有個瘤.... 都未知點醫治, 又發現佢個心有"第3下心跳聲"....

照過個心, 好彩冇事.... 點知照照下又照出個腦可能有事, 再加上佢個瘤... 都唔知會唔會連住個腦....
於是又要照腦.... 入左院.....
好感恩, 個腦都係冇事....
而家可以集中處理個瘤.....

呢個月, 日夜擔心.... 使左幾萬蚊睇病, 錢可以搵番... 但如果阿囡有乜事, 真係唔知點算....

好彩我老公同家人同我一齊渡過... 加上囡囡極為堅強....
可憐佢2個月多0的就做1次腦部x 光, 1次胸肺x 光, 心臟照聲波, 腦部超聲波 同埋腦部磁力共振....
仲要食左幾次安眠藥, 種過豆打過顯影劑....
佢身體受苦, 做父母0既我就心痛不已....

總算check清楚個心同腦都冇事....而家睇緊專科醫個瘤.... 希望可以快0的好番....
呢段期間好彩多禱告, 令我可以堅強過渡....

所以大家唔好為左少少事而唔開心,唔夠奶呀, 冇人幫手呀, 阿b扭計呀等等.... 都係好少好少事.....
bb 健康係最重要.... 其他一切都係bonus....
呢個係我親身經驗..... 原來驚自己個bb 有嚴重心漏同埋腦部生瘤.... 係咁恐怖0既一回事....
我未試過一路睇住超聲波0既mon, 一路兩行眼淚滴到落地.....

好好彩我地又遇到好0既醫生.... 雖然極貴但值得.....
而家我對佢個瘤0既康復都好有希望.... 一切交托比神, 同埋醫生....

0係度我好想多謝關心我0既朋友, 特別係tiggerkitty, shirleyswl, cws1986, loveannis, 卡卡媽, 丘師奶等及其他不能盡錄.....
囡囡而家冇乜事.... 個瘤對健康冇影響, 只係外觀有少少唔靚 (0係左邊太陽穴位置)
我地積極醫緊佢個瘤, 希望好快佢回復靚靚
謝謝大家~~

子爵府

自從知囡囡健康出現左問題, 我就更慶幸一有左佢就冇做野....
錢係少左, 但多左0既野係唔可以用錢衡量....
尤其當bb有事, 如果我仲要番工照顧唔到佢, 我諗我會痴線....
當然, 好多人都可以兼顧到工作加家庭...
但我自己就會選擇親自湊....
自己教自己照顧, 會安心好多....
同老公商量一下

原帖由 丘師奶 於 10-4-23 23:13 發表
佢而家比之前瞓得少左呀﹗我估會越來越瞓得少。好想陪佢多d,教佢多d,陪佢成長,但諗到又可能因為我唔做野,佢第時既生活質素會無咁好,有d唔知點咁﹗但我又覺得bb有媽媽陪住大係最大既blessing。

...

首頁
23456...11

尾頁

跳至