想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

淨係包夜晚都好, 佢又訓得好0的~
奶咀work 唔 work 呀?
原帖由 blackypurin 於 10-10-13 09:40 發表

咁都係夜晚最尾一覺瞓先包嘅, 平時或食完奶午睡當然唔包啦
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

兔兔, 睇相你囡囡都好有肉啵!!
我女出世都係25%, 佢食得少食得衰, 好難跟得上
你囡食得好, 好快會一路咁上~
原帖由 blackypurin 於 10-10-12 21:46 發表

我都覺得唔係幾好呀, 但唔包實bb成日醒都幾困擾... 我諗我過多1-2 week, bb大d瞓得再穩定d先再試唔包...

不過touchwood bb都算長得唔錯, 今日帶小b去睇醫生, 佢已經有10.1磅, 都追上咗25%條curve啦, 長度都係25%, ...
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

謝謝你tata~
個衰女唔係淨係咀雕, 係衰格呀 !!
佢一時時, 最好咪食120, 130ml 糊/粥, 唔中意咪食得果30-50 lor....
整番餐騰條炆豬肉佢睇下0岩唔0岩佢胃口??

如果佢唔係都仲幾精靈, 我真係晨早同佢開年!!!
原帖由 tata0409 於 10-10-14 09:44 發表
siufung, 唔使咁擔心la, 你囡囡都好精靈,你係fb都話佢都肯食你精心炮製的粥仔,大d會好d,我諗你個女係嘴雕,唔好味唔食

子爵府

有ee幫佢求情,暫時放佢一馬啦~
原帖由 blackypurin 於 10-10-14 14:24 發表

唔好打滺滺啦, 佢咁可愛

子爵府

catcat, 唔使急.... 你阿b而家先一個月多0的,慢慢來啦~
果時我滺滺都係feed on demand, 喊就比佢, 佢一般都會準時3個鐘一次, 慢慢佢就轉為4個鐘....
2個月大左右失驚無神有日半夜唔叫, 訓長左, 就係戒夜奶0既第一步....
之後都仲有一段短時期會食番幾晚夜奶, 但就好快唔食喇....
咁細個真係唔使咁strict,佢餓就比佢, 佢訓就由得佢訓, 佢咁細唔會點使脾氣唔會話點識扭, 係真係有本能需要先叫食, 真係倦先會訓...
訓得好對長肉好幫助, 人地話:食多安奶不如訓多粒鐘~
原帖由 catcat888 於 10-10-14 16:26 發表
你地就好啦,我見你地個個都戒哂夜奶
其實由幾點瞓到幾點先算戒到夜奶
我個B而家都仲係好唔穩定
一時時跟到時間食, 我媽咪就成日話我軍訓個仔咁
搞到BB喊哂都唔比佢, 瞓左又整醒佢, BB食左都唔生肉
咁我又有時見佢真 ...

子爵府

食奶咀有食奶咀好, 起碼唔使乜都放入口....
滺豬出世到而家都未食過奶咀, 一來佢細個時都幾乖, 好易訓.... 2來99話叫我唔好比佢, 話會食到個咀形唔靚 (0的牙骨生得唔好)
不過我估都係好極端日食夜食先會咁....
有0的bb真係好stuck on pacifier, 見過有3,4歲行住街都仲含住個奶咀...
如果淨係要黎暗訓覺, 我覺得食下無妨~
我個女奶咀唔食(其實係我冇比過), 手指都係食左一陣, 唯獨中意咬紗巾, 所以一日洗10幾條.....
備用都有三四十條.....
原帖由 catcat888 於 10-10-15 00:59 發表
係囉, 我都係驚佢食奶咀上癮, 不過有時佢啜2下又瞓左, 又真係覺得好好用............

同埋, 想問下大家用緊邊隻尿片? 我個仔唔LIKE用PAMPERS, 唔LIKE佢隻網面, 用親PAMPERS (因為好多朋友送PAMPERS ...

子爵府

滺豬係newborn 時用過幾包huggies之後就一路都用特級棉柔喇....
我覺得好過huggies, 冇咁厚冇咁焗, 大脾橡根位冇咁緊, 而且未漏過尿......
我中意佢吸濕得勁, 吸到條片好重都仲好乾爽, 而家佢大左, 一日換4-5條片咋!
反而用h 牌少少尿都印晒0係patpat好似唔夠索....

不過一0的0的人, 有人用p牌漏到七彩....
原帖由 blackypurin 於 10-10-15 10:13 發表

我見好多人都話huggies好用d, 不過我用pampers特級綿柔又ok, 可能我個b係dirty b, 佢好少因為片片濕喊, 係肚餓, 肚頂住同扭眼瞓會喊...

子爵府

catcat,
bb面上同鼻頭上0既油脂粒(白色一點點)係正常0架...
2,3個月就會自己退, 唔需要專登理佢...
除非佢變紅發炎啦....
但一般都唔會, 多數都係鼻頭仔, 見到就好想同佢做facial... haha
如果你見佢就甩, 試下用olive oil 搽下睇下會唔會甩....
其實唔搞佢都得
原帖由 catcat888 於 10-10-18 17:43 發表
thanks
等我下次去買MERRIES試下先得
係呢, 我想問下你地阿B面仔會唔會有D好似油脂粒既野, 可以點搞?

首頁

尾頁

跳至