自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都好討厭A咩A, 我買保險買埋附加保,入院照腸胃CLAIM唔足,要自己保貼,next year保費加多千幾元,我cut左.

子爵府

VCBB小天使 發表於 17-10-3 10:49
召你個加多千幾 , 應該係年齡既調整 。
通脹太高,我買第二間好平.

子爵府

VCBB小天使 發表於 17-10-3 11:04
唔係通漲要加 , 係年齡要加 , 年齡愈大加幅愈大 。
同年齡期他保險公司沒有收到好似AIA貴.

子爵府

VCBB小天使 發表於 17-10-3 11:04
唔係通漲要加 , 係年齡要加 , 年齡愈大加幅愈大 。
我都係below 40,一年加千幾,六十歲比幾錢,我立即cut買第二間,重未見過加禁多.

子爵府

bobo_2014 發表於 17-10-3 13:00
請問你係買邊間,平咁多我都想轉

是旦一間都平過佢,Manulife ok.

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-15 18:34
請問你cut 保險前,係咪用銀行分期付款呀?

你買左第二間保險,過左二至三個月,先cut自己原有保單,對通知銀行停止付款,因為新買保单寫明要過左幾多日先受保,你要二邊比錢至受保先cut单,你新保險公司Agent識幫你計,通知你交到幾時!

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-15 19:35
我唔係買新保險,暫時想cut 呢份AIA ,因為我的腸位置,仍然不受保,決定唔要保險。
因我AIA 保險做了銀行 ...

我係你取消戶口或唔存款到戶口,總之唔比佢扣多錢,我係分期比,但可能現在保險公司改左條款要幾多日通知!

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-15 19:54
我用 建設銀行分十二期比錢架!所以銀行話,如果要停,我就要比埋餘下6期的錢,真係煩死我。
...

要等Agent回覆,你通知左cut單,多餘期數佢應該要退比你,明白你賠償唔足,再比錢都沒有信心,如再claim都唔方會賠足!

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-16 15:10
AIx 真係賤,我剛致電去CS ,現在想cut 保險,問佢餘下分期係咪比返錢我?佢話,因我係年繳,比正常每月付 ...
衰到貼地呢間保險公司,年繳無得退,你當買多半年保障,去脫疣可以CLAIM保險,用到就用,最近有JM出POST,有保險公司指明要睇綱絡醫生先可以CLAIM,一樣衰格!

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-16 15:27
唯有再繼續比錢囉!即係又要比6千幾蚊落去鹹水海,真係覺得保險揾苯!
...
你試照CUT保單,上小額前債追討!

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-16 16:27
唉!小額錢債,我驚又浪費時間,如敗數,我咪得個攪字!
填表,交文件,filing fee佰多元,寄信比日子你去法院相方見面傾,比佰幾可能取番半年保費!

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-16 16:49
係咪上一次法院就完?我驚要好多次,我要返工的!

子爵府

除非保險公司條款寫明沒有得退,你問問agent有沒有列明!

以後重有人交年費,搵笨實!

子爵府

佢唔好去搶,如果買人壽,那人死左重要繳打後補費,講都唔通過!

子爵府

【on.cc東網專訊】一名婦人於去年6月入院做切除頸部肉粒手術後留院觀察一晚,向保險公司AIA申請保險賠償約1.7萬港元。AIA指,涉事婦人在手術後留院僅屬「預防性護理」,不符合保單條款中「醫療所需」的定義,因超出保單賠款,故拒賠住院期間的費用,只願賠約4000港元。婦人遂入稟小額錢債審裁處向AIA追討賠償約1.7萬港元,經早前開庭審理後,婦人今(24日)獲裁定申索成功,但只獲判取得其中的手術、化驗和藥費共9200多港元。

申索人李清秀,今由周姓丈夫代表應訊,被告人AIA International Limited。審裁官裁決時指,申索人一方只認定接受麻醉藥及手術後留院觀察很合理,但沒有證據證明相關手術後有需要住院,而且為申索人診症及施手術的醫生,也同意沒有醫學文獻認為若接受麻醉藥「過多」便有需要住院,該醫生更沒有書面記錄所使用麻醉藥的份量,故裁定申索人不能證明手術後留院觀察屬「醫療需要」,相關住院所涉費用不獲賠償,但手術、化驗和藥費可獲賠償。

申索人丈夫周先生庭外表示,某程度上滿意裁決,但質疑保單賠款模糊,計算方法「任得佢」,若一開始AIA便解釋清楚9000多港元已是最大賠額,他未必會興訟。

子爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E5%88 ... A%9F-085606124.html

子爵府

mercurycc 發表於 17-10-25 10:06
樓主年繳,係先用信用卡借錢比一年費用,再向信用卡公司分期12期分期比錢,
而家佢欠信用卡公司錢,唔同我地年 ...

追討cut保單後費用,信用咭佢照還,沒有問題,但問題係保險公司係末可以吞左佢D保費,樓主話賠償有問題,可去小額前債!

首頁

尾頁

跳至