懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

都係緣分。。。
不過我身邊好多兩個仔嘅都唔敢生第三胎,就係驚都係仔。。

rainbowchuuu3    發表於 19-3-27 16:16

珍珠宮

sassypigpig 發表於 19-3-27 14:17
呢胎我都係意外,原本都冇諗住生!但佢既然嚟到,我會接受同期待

如果呢胎真係仔,只怪我前世太 ...

我都陀梗二胎,都係女,我問老公想唔想生多個,佢都話唔想,費時我到時問佢,究竟前世有幾多個情人
其實同性都好,佢地可以真係做到伴~有多D共同話題~

珍珠宮

sassypigpig 發表於 19-3-27 14:21
講就咁講啫,但我同老公都想生女!

因為你已有仔呀嘛!
有仔有女係感覺美滿D嘅~
好似我咁,我本身因為娘家重男輕女,而我99就係重女嘅,所以我同老公對生仔唔期望架~
第一胎係女我地真係超開心,到依加第二胎,有之前都仲教阿女話妹妹,有之後發現唔係仔時,都會覺得失落,因為感覺無咁美滿,不過我都ok啦~
學老公話齋,可以慳番好多錢,又可以俾佢地有個伴~

珍珠宮

hontari 發表於 19-3-27 18:27
你前世到底有幾多個情人。。。第二胎我一知道係女已經問左我老公
問佢想唔想追個仔,佢話諗諗先 ...

我老公還好,佢話佢中意女~
佢D同事先衰,聽到我老公話係女,就話咁慘囉…要生多個追啦~我老公答佢,有咩慘,真係生多個我都係要女~

珍珠宮

Wonda 發表於 19-3-27 22:11
我大嗰個係女,肚(emoji)面都係女,朋友親戚知道大多反應係:「哦唔緊要,下胎追返個仔。」我心裡XxZ⋯⋯ ...

由得佢地,始終每個人觀念唔同!
只係中國人要傳宗接代真係會比較老土~
其實依加有讀書嘅,都會比較文明,唔會咁封建~當然,富豪人家始終要爭家產就另計啦~
我都好多男性朋友,包括上司,係兩個女,都唔生啦~
仔有仔好,女有女好!千其唔好寵壞就得啦!

珍珠宮

Loveucpy 發表於 19-3-28 15:42
我生左一個仔,想生第二個,不過都勁驚又生仔,我真係無精力湊仔。因為男仔太顛啦,加上香港生男仔會辛苦 ...

其實依加個時勢,我覺得做父母嘅,可以負擔番自己,計劃自己養老生活,就已經係幫助左仔女,既來之,則安之,兩兄弟都好~有伴

珍珠宮

Loveucpy 發表於 19-3-28 16:02
但當睇到時代變左,好多父母可以幫仔女俾首期錢時,自己就會想幫下佢地,香港生活真係唔容易,特別住屋問 ...

有能力咪幫,俾著我有我都會撐首期,但如果真係無能力,唔通無就係錯?香港生活事實係唔容易,父母嘅責任,負責好自己嘅人生,養育子女長大~
我覺得本身我地都要教育仔女,幸福非必然,有首期係bouns,無並唔代表父母欠佢嘅~

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 19-4-1 13:07
其實3胎女或3胎仔都係好難接受架唔係重女輕男或重男輕女的觀念,而係大部分人都想有 ...

咁你都講得岩嘅,我自己中意女,兩胎都係女,但如果有第三胎,我都會期待係仔~唔會想再生女~

首頁

尾頁

跳至